Alasatakunta voitti Paikallismediakilpailun vähintään kaksipäiväisten lehtien sarjan. Mirja Linnemäki on toiminut lehden toimituspäällikkönä vuodesta 2016.
”Työpäivä alkaa toimituksen palaverilla. Keskustelemme niissä tosi paljon. Oma ideointi on isossa roolissa, ja korona-aika on vielä korostanut sitä. Kun kaikki toiminta loppui eikä ollut tapahtumia tai harrastuksia, hetken tuntui, että mistäs tätä lehteä tehdäänkään. Se joudutti sitä, että teemme aiheet entistä enemmän itse. Vaikka kutsuja alkaa nyt tulla, teimme tietoisen päätöksen pitäytyä omassa ideoinnissa. Lyön vetoa, että lukijoilla ei ole aavistustakaan, miten iso työ sen eteen tehdään, että jokainen löytäisi lehdestä jotakin.
Meillä on ammattitaitoisia toimittajia, joilla on seudulla laajat verkostot. Tunnemme paljon ihmisiä ja kuulemme asioita. Kun niitä porukassa käännellään ja väännellään, sieltä ne ideat löytyvät. Ei meillä ole sen kummempaa metodia.
Verkko on korostanut uutisen merkitystä ja toisaalta henkilöjuttujen. Ihmisten tarinathan ovat se paikallislehtien pääaihepiiri. Toisaalta tapahtumauutisointi, joka joskus oli hyvinkin isossa roolissa, on jäänyt vähemmälle. Mietimme nykyään kulmat ja toteutustavat eri tavalla.
Alasatakunnan lukijapeitto ydinalueella Eurassa ja Säkylässä on yli 85 prosenttia. Uskollinen lukijakunta on ollut lehden vahvuus kautta aikojen. Onnistumisen mittari meillä on, että tilaajamäärä ei kovasti putoa ja että asema säilyy tai kohenisikin. Entistä enemmän täytyy miettiä, mikä kiinnostaa nuoria lukijoita. Siinä auttaa se, että toimituksen keski-ikä on aika nuori.
Paikallislehdissä on aina sellaista aineistoa, jota ei ole muilla lehdillä. Korona-aika on ollut tässä silmiä avaava. Eiväthän isot mediat pystyneet mitenkään ajantasaisesti raportoimaan Euran ja Säkylän tilannetta.”
”Huumoria ei ole lehdissä liikaa”: Viikkosavossa on kokeiltu jopa tyhjässä bussissa toisen matkustajan viereen istumista
Inka Matilainen voitti kaupunkilehtien juttukilpailun tekstisarjan Viikkosavossa julkaistulla artikkelilla, joka esittelee Kuopion kaupunginhallituksen horoskooppimerkit.
”Halusimme tehdä erilaisen jutun ja viljellä huumoria lehdessä. Idea tuli silloiselta päätoimittajalta Aija Piriseltä. Hän ajatteli, että tässä olisi mahdollisuus revitellä. Itse olen ollut aina kiinnostunut horoskoopeista. Olin yhteydessä valtuutettuihin, ja he antoivat syntymäpäivänsä mukisematta. Syntyi suoranaisten horoskooppikliseiden kautta tehty arvioiva juttu, jossa oli totta kai rankkoja yleistyksiä. Pyrin korostamaan, että emme olleet oikeasti selvittäneet ihmisten persoonia. Yksi valtuutettu laittoi myöhemmin palautetta, että ei tämä asia mene ollenkaan näin. Yksi palaute tuli lukijalta, että olipa inhottava lukea samoja vanhoja kliseitä skorpioneista.
Meillä on tehty poliitikoista paljon arvioivia juttuja, jollaisia näkee esimerkiksi iltapäivälehdissä. On selvitetty paikallispoliitikkojen lähipiiriltä, millaisia esimiehiä ja henkilöitä he ovat. Se on yksi tapa seurata paikallispolitiikkaa, kun pienillä resursseilla olemme uutisista usein myöhässä.
Vikkosavossa on vahva kokeilunhalu. Työkaveri vietti kerran päivän vanhojentanssimekossa kauppakeskuksessa ja seurasi, miten ihmiset reagoivat. Vuosia sitten kollega pukeutui burkhaan ja katsoi, millaista palautetta saa. Sama kollega teki kerran testin, ja meni tyhjässä linja-autossa toisen matkustajan viereen istumaan.
Nautin siitä, jos on mahdollista kirjoittaa luovasti ja heittää juttuihin huumoria mukaan. Pidän itse sellaisen lukemisesta ja koen, ettei huumoria ole lehdissä liikaa. Aika on sellainen, että huumoria ehkä varotaan. Ei uskalleta lähteä tekemään palautteen pelossa.”
Koti-Kajaanissa toimittaja vastaa myös ulkoasusta: ”Kun kuvaa koko ajan, jostakin kuvasta tulee väkisin hyvä”
Anna Haapavaara voitti kaupunkilehtien juttukilpailun kirjoittamallaan, kuvaamallaan ja taittamallaan jutulla. Koti-Kajaanissa julkaistu juttu kertoo mentalisti Raimo Lusman esityksestä, jossa hän seisoi 25 minuuttia avannossa tehden taikatemppuja. Sarjan tuomari arvioi tekstiä, kuvaa ja taittoa.
”Oli selvää, millaisen kuvan haluan. Raimo hyppäsi avantoon ja minä aloin räpsiä. Se näytti kylmältä hommalta, mutta minulla taisi olla kylmempi kuin hänellä. Olin tehnyt Raimosta aiemminkin juttua. Uutena kulmana oli, että hän teki taikuuttaan avannossa. Haastattelu tehtiin etukäteen mutta julkaistiin vasta, kun taltiointi esityksestä oli katsottavissa YouTubessa.
Yritän saada kuvattavan mahdollisimman rennoksi kuvaustilanteessa. Siihen minulla on muutamia, hyvin epäteknisiä kikkoja. Otan moottoriperällä 150 kuvaa keikalta. Kun kuvaa koko ajan kolmen kuvan sekuntivauhtia, jostakin kuvasta tulee väkisin hyvä. Tämä on kaikkia valokuvauksen sääntöjä vastaan.
Koti-Kajaanissa toimittajat paitsi kirjoittavat myös kuvaavat, taittavat, tekevät somea ja videopätkiä. Päätoimittaja on tehnyt podcastejakin. Viime vuosina on ruvettu kiinnittämään paljon huomiota siihen, miltä lehti kokonaisuutena näyttää.
Silloin kun työrytmitys on hyvä, kaikki työn osa-alueet rikastavat toisiaan. Toimittajana tykkään, että voin nähdä jutun valmistumisen kaaren haastattelusta siihen pisteeseen, että juttu lähtee painoon tai laitetaan verkkoon. Kun on sopivasti sekaisin kaikenlaisia juttutyyppejä, se on kaikkein paras kombo. Jos tekisin vain uutisia tai vain henkilöjuttuja, se olisi puuduttavaa pidemmän päälle.
Olen opintovapaalla maaliskuuhun 2023 asti. Opiskelen lähihoitajaksi, mutta en tekisi vielä johtopäätöstä, että olen vaihtamassa alaa. Halusin hengähdystauon. Uskon, että opinnoista on tavalla tai toisella hyötyä myös toimittajan työssä.”
Palkintoperustelut
Vuoden paikallismedia
1-päiväiset
1. Kalajokiseutu
Kalajokiseutu on raikas, hyväntuulinen ja ajankohtainen lehti, jonka journalistinen järjestys ja laatu, visuaalinen ilme ja vuorovaikutus lukijoiden kanssa ansaitsevat tunnustusta. Kalajokiseutu erottuu joukosta, koska se käsittelee rohkeasti ja elävästi myös raskaita aiheita.
KPK Yhtiöiden julkaisema Kalajokiseutu ilmestyy Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella sekä Himangalla, Alavieskassa, Merijärvellä ja Pyhäjoella.
2. Sydän-Satakunta
Sydän-Satakunta tekee vaikutuksen monipuolisella journalismillaan. Vahvasti paikallinen lehti tarjoaa lukijoilleen sisältöä historiasta henkilöjuttuihin, eikä se pelkää tarttua kiperiinkään aiheisiin. Raati antaa kiitosta myös Sydän-Satakunnan juttujen rytmityksestä ja visuaalisesta ilmeestä.
Sanoma Media Finlandin julkaisema Sydän-Satakunta ilmestyy Satakunnassa Harjavallassa sekä Kokemäellä, Nakkilassa ja Euran Kiukaisissa.
3. Lauttakylä
Lauttakylä on etusivultaan alkaen houkutteleva lehti, joka tarjoaa kiinnostavia juttuja. Erityisesti raati on vaikuttunut Lauttakylän upeasta visuaalisesta ilmeestä. Lehdessä on useita juttuja, joiden visuaaliseen toteutukseen on panostettu. Kuvat ja lehden väriteema toimivat lehdessä hienosti.
Huittisten Sanomalehti Oy:n julkaisema Lauttakylä ilmestyy Satakunnassa Huittisissa.
Vuoden paikallismedia
2+-päiväiset
1. Alasatakunta
Alasatakunta tarjoaa laajasti erilaisia juttuja ja tekee sen kiinnostavasti ja eloisasti. Lehden kaikki jutut ovat vahvasti lokalisoituja, mutta samalla jutut onnistuvat herättämään myös ulkopaikkakuntalaisten mielenkiinnon. Lisäksi Alasatakunta saa kiitosta lukijoiden monipuolisesta osallistamisesta.
Pyhäjärviseudun Paikallislehti Oy:n julkaisema Alasatakunta ilmestyy Satakunnassa Eurassa ja Säkylässä.
2. Raahen Seutu
Raahen Seutu käsittelee ansiokkaasti yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita paikallisista näkökulmista. Printin ja verkon visuaalinen ilme on raikas ja ajan hermolla. Raati kiittää myös verkon moninaisia kerronnan keinoja: kuva- ja videosisällöt ovat tarinallisia, laadukkaita ja mukaansatempaavia. Raahen Seutua lukiessa sivistyy, oppii uutta ja tulee hyvälle mielelle.
Kaleva Median julkaisema Raahen Seutu ilmestyy Pohjois-Pohjanmaalla Raahessa sekä Pyhäjoella ja Siikajoella.
3. Suur-Keuruu
Suur-Keuruu on pirteä lehti, joka erottuu laadukkailla ja upeilla kuvilla. Juttujen kuvat ovat suuria ja värikkäitä, ja lehden visuaalinen ilme on myös kokonaisuutena onnistunut. Lisäksi Suur-Keuruu ansaitsee isot aplodit vuorovaikutuksesta lukijoiden kanssa.
Sanoma Media Finlandin julkaisema Suur-Keuruu ilmestyy Keski-Suomessa Keuruulla sekä Multialla ja Petäjävedellä.
Kunniamaininnat
Kaarina-lehti
Kaarina-lehdestä huokuu me-henki, joka alkaa jo sivulla 3 teemaotsikolla Huomenta, Kaarina! Lehden jutut ovat koskettavia ja moniäänisiä. Raatia koskettaa erityisesti juttu koulukiusaamisesta otsikolla Konstan tavaroita katoaa koulupäivän aikana ja kirjat löytyvät vessanpöntöstä.
Salon Seudun Sanomat Oy:n julkaisema Kaarina-lehti ilmestyy Varsinais-Suomessa Kaarinassa.
Kiuruvesi
Kiuruvesi ansaitsee erityiskiitoksen oivaltavasta palstastaan Kiitä, kehu, kannusta! Palsta innostaa näkemään arjen hyvät asiat ja laittaa hyvän kiertämään. Mainio ja aurinkoinen aloitus lehteen!
Kiuruvesi Lehti Oy:n julkaisema Kiuruvesi ilmestyy Pohjois-Savossa Kiuruvedellä.
Vuoden kaupunkilehti
1. Vantaan Sanomat
Lehdellä on selkeä rakenne, ja etusivu houkuttelee lukijaa. Sisältö on monipuolinen, ja artikkelit ovat mielenkiintoisia. Mainokset on taitettu selkeästi erottumaan sisällöstä. Sosiaalinen media on aktiivinen, ja lehden tekemiseen on käytetty paljon resursseja ja aikaa.
Etelä-Suomen Median julkaisema Vantaan Sanomat ilmestyy Uudellamaalla Vantaalla.
2. Viikkosavo
Lehdellä on selkeät teemat ja vaihteleva rytmi. Artikkelit käsittelevät koskettavia tarinoita avoimesti ja oikeudenmukaisesti, ja tarinat herättävät tunteita. Mainokset eivät häiritse journalistista sisältöä, ja lukijan mielipiteille on annettu runsaasti tilaa. Sosiaalinen media on myös suhteellisen aktiivinen ja lehden ulkonäkö on raikas ja kutsuva.
Savon Median julkaisema Viikkosavo ilmestyy Pohjois-Savossa Kuopiossa ja Siilinjärvellä.
3. Epari
Visuaalinen ilme on kaunis ja sisältö paikallista ja monimuotoista. Artikkelit ovat mielenkiintoisia ja sisältöä on runsaasti. Lukijoiden yhteys lehteen näkyy laajasti. Mainonta on selkeää ja erottuvaa, ja sosiaalinen media on toimiva.
I-Medioiden julkaisema Epari ilmestyy Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella sekä Lapualla, Kurikassa ja Ilmajoella.
Vuoden paikallislehtijuttu
Sarja 1 (tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuus)
1. Raahen Seutu: Alussa oli koivulankku (19.3.2021)
teksti: Raili Viirret, kuvat: Vesa Joensuu
Selkeä ja rauhallinen kokonaisuus. Iso kansikuvavinkki vie hienosti tunnelmaan. Sisäaukeama lunastaa lukijan odotukset: tasapainoinen taitto, jossa on detaljikuvaa, yleiskuvaa ja juuri sopivan mittainen juttu, joka on niin perinteinen henkkari kuin yritysjuttukin.
2. Loimaan Lehti: INS-51 (18.7.2020)
teksti: Mira Kreivilä
Niin yksinkertainen idea – niin hauska! Perinteisestä lukijakyselystä on näppärällä, simppelillä, mutta ennen kaikkea aiheeseen sopivalla graafisella kikkailulla saatu kiinnostava sivu.
3. Koillissanomat: Mestarin kosketus (12.5.2021)
teksti: Reino Hämeenniemi, kuvat: Mikko Halvari
Lempeästi kirjoitettu, kuvattu ja taitettu henkilökuva. Epäilemättä kohteensa näköinen. Kannen lähikuvasta mennään yleiskuvan kautta taiten kohti kasvokuvaa. Kaikki pelaa upeasti yksiin.
Vuoden paikallislehtijuttu
Sarja 2 (pelkkä teksti)
1. Krista Kaitasuo, Kangasalan Sanomat: Kiimakierroksia, eläinterveyttä ja teknologian tarkkailua (7.10.2020)
Puhutteleva ja taitavasti kirjoitettu artikkeli valtakunnallista keskustelua nostattavasta aiheesta. Elämänmakuinen juttu nappaa mukaansa ja saa lukijan todella pohtimaan maajussien elämää, työn ja arjen vaativuutta. Juttu esittelee paitsi artikkelin päätähden kiinnostavasti ja elävästi, mutta tarjoaa myös numeroita ja faktaa maitotiloista ylipäätään, mikä laajentaa aiheen koko maata kattavaksi.
2. Arja Harjunmaa, Sydän-Satakunta: ”Se meni nopeammin kuin Estonia” (21.1.2021)
Juttu etenee kuin jännitysnäytelmä. Hengenvaara saa lukijan haukkomaan henkeään ja pohtimaan, mitä itse ajattelisi samassa tilanteessa. Artikkeli on taitavasti kirjoitettu ja piirtää ilman krumeluureja vahvan mielikuvan haastatellusta ja tämän puolisosta. Tapahtumia, tilanteesta selviytymistä ja palautumista ei pilata adjektiivein, vaan lukija saa päätellä ne itse. Tämä on hienosti toteutettu tarina ja upea esimerkki koskettavasta paikallislehtijutusta.
3. Aku Poutanen, Perniönseudun Lehti: Rokotus on otettava, mutta reissun hinta askarruttaa eläkeläistä (25.2.2021)
Päättäjät päättävät, virkamiehet toteuttavat, mutta miten homma oikeasti toimii mattimeikäläisen näkökulmasta. Juttu toteuttaa paikallislehden perimmäistä tehtävää ja kertoo paikallisen ihmisen kokemuksista ja huolesta. Artikkeli sisältää tietoa ja perää vastauksia aina ministeriötä myöten. Hyvin kirjoitettu, kiinnostava juttu.
Vuoden kaupunkilehtijuttu
Sarja 1 (tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuus)
1. Koti-Kajaani: Taikoja ei pidä tehdä kylmiltään (3.3.2021)
teksti ja kuva: Anna Haapavaara
Pysäyttävä kuva. Koko aukeaman kuvasta huolimatta ilmava ja selkeä taitto ja huikean mielenkiintoinen juttu.
2. Uusi Rovaniemi: Kaikki alkoi Näädänpolulta (23.12.2020)
teksti: Leena Talvensaari, kuvat: Lapin Kansan arkisto
Perinteinen numerojuttu osoittaa tässä jälleen toimivuutensa. Numeroidut muistelot karttaan yhdistettynä saa ulkopaikkakuntalaisenkin kiinnostumaan. Kaikki elementit taitettuna selkeisiin nippuihin luo hallitun aukeaman.
3. Raumalainen: Kenkätehtaasta hotelli (3.6.2020)
teksti: Elina Helkelä, kuvat: Pekka Lehmuskallio, taitto: Juha Närvä
Kokonaisuus, joka on saatu mittaansa isommaksi. Aloitussivun uutisesta kasvaa arkistokuvilla, aikalaismuisteloilla ja ennen kaikkea syvätyillä kengillä hieno paketti.
Vuoden kaupunkilehtijuttu
Sarja 2 (pelkkä teksti)
1. Inka Matilainen, Viikkosavo: Piikikkäitä skorpioneja, perhekeskeisiä rapuja (27.1.2021)
Juttu on yksinkertaisesti nerokas. Upeaa, että Viikkosavo on uskaltanut leikitellä näin kekseliäästi ja rohkeasti. Juttu on taatusti ollut kahvipöytien kuumin puheenaihe ilmestymisviikollaan. Humoristinen, vähän hullukin idea voi olla joskus mestariteos – tämä juttu todistaa sen.
2. Leena Talvensaari, Uusi Rovaniemi: Korona vei äidin hoivakodissa (9.12.2020)
Jokaisen pitäisi lukea tämä kolumni. Siinä pureudutaan yhtä aikaa useaan kipeään asiaan – yksinäisyyteen, muistisairauteen, omaisten tuskaan ja koronakuolemaan. Koronasta on kirjoitettu paljon, mutta tämä kolumni on erityinen. Toimittaja on saanut kiteytettyä taudin raakuuden lyhyeen tekstiin taitavasti ja mutkattomasti. Koruton, koskettava teksti saa ajan pysähtymään. Ei voi kuin toivoa, että tämä teksti muuttaisi maailmaa edes hitusen.
3. Hanna-Mari Lappalainen, Karjalan Heili: Menneisyyden purkamiseen meni vuosia (29.5.2021)
Jutun trillerimäinen alku nappaa otteeseensa välittömästi. Jutusta kuuluu suorastaan piinaavan todellisesti tuska, jota kiusattu on vuosien varrella kokenut. Lukemisen jälkeen jää kuitenkin onnellinen olo – joku on selvinnyt niin järkyttävistä asioista. Tämä juttu voi pelastaa jonkun kiusatun elämän tai saa jonkun kiusaajan lopettamaan tekonsa.
Lukijan valinta 2021 on Västra Nyland
Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka on nimennyt paikallislehti Västra Nylandin Uutismedian liiton kaupunki- ja paikallislehtikilpailujen Lukijan valinnaksi. Arikka valitsi voittajan kilpailuihin ilmoitettujen 105 lehden joukosta. Västra Nylandin kanssa kärkisijasta taistelivat tiukimmin Iijokiseutu, Koti-Kajaani, Lauttakylä, Pogostan Sanomat ja Rantalakeus.
”Västra Nylandiin on ilo tarttua ja sitä on ilo lukea. Lehti sisältää rakentavaa keskustelua, ajankohtaisten asioiden ja ilmiöiden tarkastelua ja uutta tietoa. Tämä kaikki tukee demokratiaa. Erilaiset äänet ja elämän todellisuudet nousevat lehdessä esiin. On paikallisuutta, tietopohjaista analyysiä, kulttuuria ja sokerina pohjalla sudoku. Hieno kokonaisuus, josta löytyy erilaisia tasoja ja jokaiselle jotakin. Sellainen sisältö houkuttelee lukemaan”, Laura Arikka perustelee valintaansa.
KSF Median julkaisema ruotsinkielinen paikallislehti Västra Nyland ilmestyy läntisellä Uudellamaalla Raaseporissa sekä Hangossa, Inkoossa ja Siuntiossa.
Oikaisu 13.11. klo 13:27: Korjattu Raumalaisen tekijöiden tiedot oikein.