Tilaa Uutiskirje!

Neljä lehteä uudistui yhdessä

Ajankohtaiset

Kolmeen eri konserniin kuuluvat Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat alkavat vetää tiukemmin yhtä köyttä. Nelikko uudisti ulkoasunsa ja toimitusjärjestelmänsä alkuvuodesta. Uudistus tähtää suunnitteluyhteistyöhön.

– Ennen yhteistä toimitusjärjestelmää teimme lähinnä juttuvaihtoa eikä lehtiä ollut mahdollista suunnitella yhdessä. Tulevaisuudessa yksi kaikissa lehdissä julkaistava juttu voidaan koota palasista, joista jokainen tulee eri yhteistyölehdestä, Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala visioi.

Uusi toimitusjärjestelmä tähtää myös aiempaa helpompaan juttujen versiointiin.

– Järjestelmä muuttaa toimitusten työtapoja. Nyt samassa juttupohjassa voi kirjoittaa lehteen menevän jutun lisäksi verkko-, tabletti, ja SMS- version sekä radiosähkeen, uudistusta vetänyt Savon Sanomien uutispäällikkö Riitta Raatikainen kuvailee.

Lehdissä uskotaan, että uudistus vähentää toimitusten työmäärää. Hakalan mukaan esimerkiksi taittotyön määrä vähenee, kun sivujen mallit ovat kaikille samat.

– Yhtenäisen ulkoasun ansiosta vaihdossa tulevat jutut voidaa siirtää sellaisinaan suoraan sivulle eikä niitä tarvitse taittaa alusta asti uudestaan. Tulemme silti tekemään erikoistaittoja, Hakala kertoo.

Versiointiin ja uusiin työtapoihin vasta totutellaan toimituksissa. Ensimmäisenä uudistuneessa Karjalaisessa töitä paiskitaan edelleen saman verran kuin ennen uudistusta. Päätoimittaja Pasi Koivumaan mukaan tämä johtuu siitä, että uusiin työtapoihin ja toimitusjärjestelmän uusiin ominaisuuksiin vasta tutustutaan.

– Uutta toimitusjärjestelmää on rakennettu muun työn ohessa. Lisäksi uudistimme samalla verkkosivumme. Niiden integroiminen toimitusjärjestelmän kanssa on vielä työn alla. Jatkossa jutut menevät tietyillä asetuksilla automaattisesti toimitusjärjestelmästä verkkoon.

Lehtinelikko vaihtoi Anygraafin Neo-toimitusjärjestelmään ja uudisti ulkoasunsa samalla kertaa. Ulkoasun suunnittelusta vastasi Karjalaiselle, Savon Sanomille ja Keskisuomalaiselle entuudestaan tuttu skottikaksikko Terry Watson ja Ally Palmer. Etelä-Suomen Sanomat uudistui ensimmäistä kertaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Lue lisää Suomen Lehdistöstä 1/2012

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast