Tilaa Uutiskirje!

Kannustakaa nuoria mielipiteisiin

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Kansalaisten mielipiteenilmaisuista käytyä keskustelua ovat viime aikoina hallinneet verkko ja siellä asiattomuuksiin ja herjailuun yltyvä kirjoittelu. Aihe on alalle sinällään tärkeä, kun mietitään muun muassa sääntelyyn liittyviä toimintatapoja. Lehdentekijöiden on silti tämänkin keskustelun tuoksinassa hyvä luottaa siihen, että painettujen sanomalehtien mielipideosastot ovat edelleen ehdottoman tärkeitä ja arvostettuja perusteltujen ja punnittujen kansalaismielipiteiden kanavia.

Lieveilmiö ei saa sumentaa sitä tosiasiaa, että verkko ja tekstarit ovat tulleet mielipideosastojen rinnalle, eivät niiden sijaan. Verkossa kommentoidaan, käydään nopeatempoista – ja joskus hyvinkin tunneperäistä – debattia, ja tekstarit ovat usein aiheiltaan melko kevyitä.

Yhtä kaikki, Suomen Lehdistön taannoin jäsenlehdille tekemän kyselyn mukaan suurimmassa osassa vastanneista 103 lehdestä mielipidekirjoituksien määrä on kasvanut.

Marraskuussa julkaistiin kansainvälinen nuorten yhteiskunnallista osaamista, osallistumista ja asenteita selvittänyt ICCS-tutkimus (International Civic and Citizenship Education Study). Suomalaisnuoret menestyivät jälleen tiedollisessa kokeessa maakohtaisten keskiarvojen perusteella parhaiten 38 mukana olleesta maasta. Ja jälleen suomalaiset ruotsalaisten kanssa olivat selvästi muita vähemmän kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta. Hieman paradoksaalista on, että 85 prosenttia nyt noin 14-vuotiaista vastaajista aikoi äänestää aikuisina.

Nuoret arvostavat sananvapautta ja lehdistön riippumattomuutta. Keskimäärin 73 prosentin mielestä mikään yhtiö tai valtio ei saisi omistaa maan kaikkia sanomalehtiä. Suomalaisnuorista näin ajattelee 88 prosenttia, mikä on kansainvälisesti korkein lukema. Meillä 80 prosenttia luottaa tiedotusvälineisiin, kun keskimääräinen luku on 60 prosenttia. Ja tähän liittyen: kun puhuttiin nuorten vaikutusmahdollisuuksista, niin yli puolet suomalaisista uskoo, että itselle tärkeisiin asioihin voi vaikuttaa kirjoittamalla mielipidekirjoituksia verkkoon tai lehtien yleisönosastoon. Esimerkiksi vaikuttamista internet- ja ystävyysverkostojensa kautta piti mahdollisena noin 60 prosenttia.

Mitä useampi kanava sanomallehdistöllä on avoinna kansalaisten osallistumiseen ja mielipiteenilmaisuun, sen parempi.

Sanomalehtiviikolle valmistuu Sanomalehtien Liiton tuottama opettajille suunnattu ja maksuton, toimittaja Päivi Lehikoisen ja äidinkielenopettaja Inka Mikkosen Mitä mieltä? – opas mielipidekirjoittamiseen. Se neuvoo, miten sanottavansa saa selkeästi ja kiinnostavasti julki. Ja hyvät tavat toimivat myös verkossa.

Kun tiedämme, että tällä hetkellä verkon pahimpia törkysuita ovat usein keski-ikäiset miehet, niin ehkä tässäkin asiassa nuorissa on toivo.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast