Tilaa Uutiskirje!

Julkisen sanan neuvosto saa kaksi jäsentä lisää

Ajankohtaiset

Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenmäärä kasvaa kahdella vuoden 2013 alussa. Jatkossa jäseniä on puheenjohtajan lisäksi entisen 12 sijaan 14. Medialla on 8 ja yleisöllä 5 edustajaa.

Aloite jäsenmäärän kasvattamisesta tuli Sanomalehtien Liitolta. Liitolla on tällä hetkellä yksi varsinainen ja kolme varajäsenpaikkaa. Vuoden alussa varsinaisia ja varajäsenpaikkoja on molempia kaksi.

– On tärkeää, että neuvostossa on joka istunnossa asiantuntija päivälehdestä. Saamme kentän paremmin katettua, kun toisella paikalla vuorottelee paikallislehtien ja kaupunkilehtien edustaja, Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg sanoo.

 

Yleisö lisää uskottavuutta

JSN:n kannatusyhdistys lisäsi myös yleisölle yhden paikan, sillä se ei halunnut pienentää yleisön suhteellista osuutta. Kannatusyhdistyksen uuden puheenjohtajan Arto Niemisen mukaan tämä on tärkeää neuvoston uskottavuuden kannalta.

– Olisi mielestäni väärin, jos asiat ratkottaisiin vain alan sisällä. Järjestelmän uskottavuuden takia yleisön edustus on välttämätön.

Uuden yleisön edustajan haku päättyy 23. marraskuuta. Ensimmäisen kerran yleisön neuvostoon etsittiin yleisön edustajia avoimella haulla vuonna 2010. Tuolloin hakemuksia tuli 750.

Niemisen mukaan neuvoston yleisöjäsenten lisäksi myös media-alalla lisääntynyt keskustelu eettisistä säännöistä on kasvattanut JSN:n painoarvoa.

Suomessa alan oma säätely ei hänen mukaansa kärsi samanlaisesta kriisistä kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Nykyisin ulkomailla otetaan Suomesta ja muista Pohjoismaista mallia.

– Median murros on vankistanut JSN:n asemaa. Suomen suurin etu on se, että koko ala on laajasti mukana. Englannin uutta järjestelmää luotaessa on keskusteltu pohjoismaisesta järjestelmästä, koska Pohjoismaissa säätely toimii hyvin, Nieminen sanoo.

 

Varajäsenet jatkossa samoista liitosta

Sanomalehtien liiton uuden paikan haltija kaudelle 2013–2015 on vielä auki.

Sen sijaan Journalistiliiton esityksestä neuvoston uudeksi jäseneksi valittiin Turun Sanomien Helsingin toimituksen politiikan toimittaja Heikki Vento. Hänet valittiin kaudelle 2013–2015. Vennon varajäseneksi valittiin Salla Vuorikoski MTV3:sta.

Suurin osa yleisön edustajista vaihtuu vuodeksi 2014.

Jatkossa kaikki varajäsenet ovat saman taustayhteisön jäseniä. Esimerkiksi Journalistiliiton edustajan varajäsenenä ei voi toimia kustantajapuolen edustaja tai toisinpäin.

Myös neuvoston kannatusyhdistys sai uusia jäseniä. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen vuodelle 2013. Hallitukseen valittiin jäseniksi Riitta Pihlajamäki Yleisradiosta ja Jukka Holmberg Sanomalehtien liitosta.

Samalla yhdistys löi lukkoon JNS:n rahoitusosuudet seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

– Päätimme, että tätä ei vatvota joka vuosi uudelleen, jotta liitot voivat varautua paremmin myös omissa budjeteissaan, Nieminen sanoo.

Kannatusyhdistys huolehtii neuvoston rahoituksesta sekä valitsee puheenjohtajan ja jäsenet.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast