Tilaa Uutiskirje!

Joutilaalle kaupunkilaiselle kehitellään mobiiliopasta

Ajankohtaiset

VTT, Sanoma, animaatiofirma Undo, Helsingin kaupunki ja digipalveluihin erikoistunut Forum Virium Helsinki kehittelevät paikannukseen perustuvaa mobiilia kaupunkiopasta. Se sisältää muun muassa hyperpaikallisia uutisia, viestimahdollisuuden toisten käyttäjien kanssa sekä erikoisuutena lisätyn todellisuuden ominaisuuksia.

Lisätty todellisuus viittaa siihen, että karttanäkymän lisäksi palvelussa voi navigoida älypuhelimen kameralla. Kameranäkymässä kuvan päälle ilmestyy tietoja tapahtumista, uutisia, käyttäjien kirjoittamia viestejä tai vaikka tarkkoja reittiohjeita: tämä on etsimäsi talo.

Erikoistutkija Maiju Aikala VTT:ltä uskoo, että lisätyn todellisuuden ominaisuuksille keksitään lisää hyödyllisiä käyttötapoja, kun palvelua päästään kokeilemaan laajemmin. Käyttäjätesteissä ominaisuus herätti innostusta.

Kaupunkioppaasta pyritään tekemään mahdollisimman kattava paikallispalvelu, joka sisältää myös ilmoituksia ja kaupungin tiedotteita esimerkiksi ruuhkista. Oppaan yksi funktio on palvella tylsistynyttä kaupunkilaista tai turistia kertomalla, mitä kaikkea lähistöllä tapahtuu.

Lehtitalojen palettiin mobiilikaupunkiopas istuu hyvin, sillä kustantajilla on jo yleisö, kontaktit ilmoittajiin sekä paikallista sisältöä, kuten uutisia ja tapahtumatietoja.

Hanke on osa Sanoman koordinoimaa Next Media -tutkimusohjelmaa, joka tähtää media-alan innovaatioihin ja uusiin liiketoimintamalleihin.

Paikannusta hyödyntävät mobiilipalvelut ovat nyt pinnalla lehdistössä laajemminkin. Next Median alla valmistellaan paikallista mobiilipalvelua myös Ouluun. Hankkeen ulkopuolella viiden mediatalon omistama Arena Partners on julkaissut Tässä.fi-mobiilipalvelun, joka toimii hieman vastaavalla idealla monen maakuntalehden levikkialueella.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast