Tilaa Uutiskirje!

Vuoden 2018 parhaat kaupunki- ja paikallislehdet palkittiin

Listasimme kaikki Sanomalehtien Liiton kilpailuissa palkitut lehdet ja jutut sekä tuomareiden perustelut. Palkinnot jaettiin torstai-iltana Tampereella Suuret Lehtipäivät -tapahtumassa.

Ajankohtaiset

 

Paikallislehtikilpailu

 

Kerran viikossa ilmestyvät paikallislehdet

1. Kalajokiseutu

Lehti onnistuu kaikilla osa-alueilla. Vuorovaikutus lukijoiden kanssa on erinomaista, ja lehti hyödyntää verkkolehden ja sosiaalisen median sisältöjä printissä oivallisesti. Lehden visuaalinen ilme on ilahduttavan omaperäinen.

2. Ylöjärven Uutiset

Lehden konstruktiivinen näkökulma ja elävä kieli saavat raadilta erityiskiitoksen. Kaikkein vaikuttavinta on lehden poikkeuksellisen innovatiivinen tapa osallistaa lukijoita, varsinkin nuoria. Lehti on läsnä sosiaalisessa mediassa, mikä näkyy myös printissä!

3. Tyrvään Sanomat

Lehti houkuttelee lukemaan tyylikkäästä etusivustaan lähtien, ja ihmisläheisyys näkyy lehdessä alusta loppuun saakka. Rytmikkäästi etenevä lehti sekä monipuolinen ja moniääninen sisältö tekevät vaikutuksen.

Printtilehtien kunniamaininta: Pyhäjärven Sanomat

Pyhäjärven Sanomat uskaltaa käyttää värejä, ja se on rohkeasti lähtenyt uudistamaan lehden ulkoasua. Lehden visuaalinen ilme kaipaa vielä kehittämistä, mutta moni muu paikallislehti voisi ottaa mallia ennakkoluulottomuudesta, jolla uusia ratkaisuja on kokeiltu.

 

Verkkokilpailun voittaja: Siikajokilaakso

Siikajokilaakso on verkossa aktiivinen ja kotiseutuylpeä paikallislehti − jokilaakso tulee esille jo osuvasti nimetyissä virtaavissa uutiskategorioissa. Lehti uskaltaa myös uida vastavirtaan, ottaa kantaa ja haastaa lukijoita. Silti lehdessä on yhdessä tekemisen ja olemisen meininki kuvia myöten. Siikkis tietää itsekin olevansa liikkis!

Verkkokilpailun kunniamaininta: Kotiseutu-uutiset

Kotiseutu-uutiset erottuu verkossa edukseen sydämellisyydellään ja eloisuudellaan. Lehdessä pääsevät ääneen myös paikalliset vanhukset ja lapset – ja eläimet. Navigointi on vaivatonta, ja juttuja on helppo lukea.

 

Vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvät paikallislehdet

1. Syd-Österbotten

Syd-Österbotten-lehden visuaalinen ilme on kutsuva ja tekee lukemisesta miellyttävän kokemuksen. Journalistisesti erityisen ansiokas on kaupunginjohtajan valintaan keskittyvä juttukokonaisuus, joka käsittelee aihetta useista eri näkökulmista ja osallistaa samalla lukijoita taidokkaasti.

2. Alasatakunta

Alasatakunta-lehden rakenne on selkeä ja visuaalinen yleisilme harmonisen tyylikäs. Lehti luo kiireettömän vaikutelman ja houkuttelee lukemaan. Lehdellä on runsaasti vuorovaikutusta lukijakuntansa kanssa, ja esimerkiksi lehden verkkosivuille lukijoita ohjataan kekseliäin keinoin.

3. Nokian Uutiset

Nokian Uutiset on journalistiselta sisällöltään monipuolinen paikallislehti, joka pitää lukijansa kiitettävästi ajan tasalla – myös maanlaajuisesti merkittävissä aiheissa. Raati arvostaa nuorten kanssa toteutettua uutisyhteistyötä ja nuorille annettua runsasta palstatilaa.

 

Verkkokilpailun voittaja: Koillissanomat

Koillissanomat on verkossa monipuolinen, lehden oma näkökulma tulee esille ja vuorovaikutus paikallisten ihmisten kanssa on hyvin vahvaa. Lukijoiden tuottama sisältö saa tilaa, ja yhteinen elämä jatkuu lehden sosiaalisen median kanavissa. Laadukas sisältö on tarjoiltu visuaalisesti miellyttävällä tavalla, jossa näkyy ylpeys omasta kotiseudusta.

Verkkokilpailun kunniamaininta: Rantapohja

Rantapohja panostaa vuorovaikutukseen suosittelemalla parhaita juttujaan ja tarjoamalla lukijalle lisäherkkuja, kuten äänikirjan. Verkko ja printti eivät toista samaa vaan täydentävät toisiaan. Lehden ilme verkossa on ryhdikäs ja omintakeinen, ja vahva värimaailma kantaa.

 

Tuomaristo

Paikallislehtikilpailun raadissa oli mukana 15 journalismin opiskelijaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta sekä kaksi kulttuuri- ja media-alan opiskelijaa Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Raatityötä ohjasivat journalismin lehtorit Sari T. Tiiro ja Pekka Huolman Haaga-Heliasta.

 

 

Kaupunkilehtikilpailu

 

Parhaat kaupunkilehdet

1. Kuopion Kaupunkilehti

Lehti lunastaa lupauksensa olla se rohkeampi. Visuaalinen lehti on helppolukuinen, selkeästi taitettu ja sisällöltään monipuolinen. Vaihteleva taitollinen ja sisällöllinen rytmi sai raadilta kiitosta. Lehdellä on selkeästi oma luonteensa.

2. Uusi Rovaniemi

Lehdellä on erottuva paikallinen näkemys ja identiteetti, joka on visuaalisesti nuorekas ja moderni. Lehdessä on koko kilpajoukon parhaimmat valokuvat, jotka todella erottuvat edukseen. Taitto on selkeä, juuri tarpeeksi ilmava ja riittävän vaihteleva.

3. Epari

Visuaalinen ilme ja raikas värimaailma jättävät Eparin lukijan mieleen. Lehteä on miellyttävä lukea hyvien fonttivalintojen ansiosta. Alkuun sijoitettu uutisaukeama sai kiitosta. Ilmoitukset ja jutut ovat selkeästi erotetut toisistaan.

Tuomaristo

Raati koostui Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoista, joita ohjasivat Maininki-lehden päätoimittaja Timo Närä, Sisä-Suomen Lehden päätoimittaja Sami Rahkonen ja Uutisvuoksen päätoimittaja Mari Pajari.

 

Juttukilpailu 1. Arvioinnin kohteena juttu, kuvat ja taitto.

Tuomaristo

Tuomarina toimi Sunnuntaisuomalaisen ulkoasusuunnittelija Anniina Louhivuori apunaan Sunnuntaisuomalaisen tuottaja Ville Grahn sekä toimittajat Aki Jörgensen ja Ira Blomberg-Kantsila.

Tuomariston kommentit

Oli mukavaa nähdä, että kaupunkilehdissä nähdään vaivaa ja paneudutaan juttujen ulkoasuun. Mukana oli suurta vaivaa ja innostusta vaativia juttukokonaisuuksia.

Kaiken kaikkiaan valokuvien taso oli hyvä, ja kuvien merkitys jutuissa erittäin tärkeä. Näiden juttujen osalta toivoisi, että kuvaajan nimi nostettaisi jutun alkuun tasaveroiseksi toimittajan nimen kanssa. Samalla se viestittäisi kuvajournalismin arvostuksesta.

Monen työn osalta pienillä muutoksilla saisi paljon parannusta aikaan. Kuvien ja elementtien määrän karsiminen ja taiton selkiyttäminen toisi tehoa juttujen yleisilmeeseen.

Yleisesti ottaen tässä sarjassa taso oli melko vaihteleva. Parhaimmillaan jälki oli täysin ammattimaista, mutta myös ulkoasun tavoitteiden uudelleen miettiminen voisi monella lehdellä tuoda uutta pontta tekemiseen.

1. Uusi Rovaniemi: Akka ratissa

Uusi Rovaniemi -lehdessä taiton tekeminen on kiitollista, sillä ulkoasun pohjatyö on tehty hyvin. Se on kauttaaltaan moderni, selkeä ja typografialtaan hallittu. Lehdessä osataan myös käyttää valokuvia rohkeasti, raikkaasti ja yllättävästi.

Palkitussa työssä kerrotaan naispuolisesta rallikuskista. Jutussa on vahva taitto ja laadukkaat kuvat saavat kiinnostumaan aiheesta, vaikka ralli ei sinänsä kiinnostaisikaan.

Ilahduttavan epätyypillinen valinta on aukeaman pääkuva, jossa etualan epätarkka koiran naama tuo tarinaan eloa ja huumoria.

2. Lauttasaari-lehti: Saaren tähtikartta

Tällaista kaupunginosalehteä kelpaa lukea. Kaiken pohjana on vahva paikallistuntemus ja selvästi syvä kiinnostus omaan asuinalueeseen.
Lehti on tehnyt lukuisia kokonaisuuksia, joissa pureudutaan lauttasaarelaisuuden eri puoliin käyttäen monia erilaisia tapoja yhdistää grafiikkaa ja valokuvaa. Taitto ei perustu valmiiden mallien käyttöön, vaan jokainen kokonaisuus on erilainen.

Päätimme palkita työn, joka esittelee saarella asuvia ja asuneita julkkiksia ja sijoittaa heidät saaren kartalle, mutta palkinnon olisi voinut saada moni muukin saman lehden kilpailutyö. Siksi palkinto on myös lehden innostuneelle ja ideoivalle ajattelutavalle.

3. Länsiväylä: Kaksi päivää Suomea vanhempi

Länsiväylän runsas ja hälyinen ulkoasu on vaativa ympäristö jutuille ja valokuville.

Tässä jutussa pisteet menevät erityisesti vahvoille valokuville, jotka onnistuvat nousemaan ahtaassa tilassa mainosten ja muun aineiston ohi.

Myös otsikointi on onnistunut. Erityisesti etusivun kuva ja varjeluksen kypärästä kertova otsikko yhdessä herättävät kiinnostuksen ja pakottavat lukemaan jutun, jossa Suomen ikätoveri sotaveteraani kertoo tarinansa ja ajatuksensa sodan kauheudesta.

Juttukilpailu 1:n kunniamaininta: Raumalainen ”Metalliromuttamon aitojen sisällä avautuu toisenlainen maailma”

Tässä autoromuttamosta kertovassa jutussa on selkeätä kuvareportaasiajattelua. Näkee, että paikalla on vietetty aikaa.

Kuvat ovat hyviä, kuvavalinnat monipuolisia ja kuvakulmissa on vaihtelua. Pääkuvassa on hienoa rujouden estetiikkaa, sen sijoittelu on hieman ongelmallinen, koska keskeissommitellussa kuvassa henkilön kasvot jäävät aukeaman taitteeseen.

 

Juttukilpailu 2. Arvioinnin kohteena juttu.

Tuomaristo

Tuomarina toimi kaupunkilehti Eparin tällä hetkellä vanhempainvapaalla oleva päätoimittaja Laura Syväoja.

1. Riina Sydänmaanlakka, Suur-Jyväskylän Lehti: ”Katkeruus ei kuulu tähän”

Oma tai läheisen vakava sairastuminen koskettaa monia. Aihe on tuttu, usein käsitelty. Journalistisesti hyvin kirjoitetussa artikkelissa toimittaja onnistuu löytämään aihepiiriin jotain uutta haastateltavansa kautta. Raskaasta elämäntarinasta ei synny itkuvirttä, vaan haastateltavan persoona ja mutkaton elämänasenne ovat vahvasti läsnä.

Yksi artikkeli pitää sisällään kaksi tarinaa ja paljon pieniä toivon sanoja. Ihmistarina parhaasta päästä. Lukijakin jää miettimään jälkikäteen sitä, millä asenteella itse suhtautuu elämäänsä.

2. Tiina Suutari, Koti-Kajaani: Pian takaisin auton rattiin

Vahvasti lukijayhteisössään toimiva kaupunkilehti tietää, mistä kylillä puhutaan. Lehden yksi tehtävä on selvittää ja löytää vastauksia lukijoita mietityttäviin asioihin. Uskottava journalimi ei lietso juoruja vaan katkaisee niiltä siivet. Artikkeli toimii juuri näin ja antaa asianomaiselle äänen ilman turhempaa dramatisointia. Aihe käsitelty. Piste.

3. Anna Tenhu, Karjalan Heili: Älypuhelin ei puhu karjalaa

Made it on Gatella los Gatos. Älypuhelimen ja lähes sata vuotiaan välinen kommunikaatio ei aina toimi ihan vaivattomasti. Tässä jutussa ihminen on tuotu lähelle, huumori kantaa alusta loppuun.

Juttua lukiessa tietää tarkastamattakin missä lehdessä se on julkaistu. Leppoisaa luettavaa, muttei silti mikään hupijuttu, vaan täysin asiaa oleva tekninen testaus. Hyötyjournalismia parhaimmillaan. Jutun luettua käy selväksi, ettei kukaan tarvitse äly-Doroa, mutta jokaisella pitäisi olla oma Olga-mummo.

 

 

Lukijan valinta

 

Östnyland

Lukijan valinnan valitsi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Pentikäinen teki ensin esikarsinnan silmäilemällä kaupunki- ja paikallislehtiä. Sen jälkeen hän pisteytti lehdet niiden kannen, sisällön, visuaalisuuden, rakenteen ja kantaaottavuuden kautta.

Viiden kärkeen Pentikäinen valitsi Itä-Hämeen, Kuhmolaisen, Raahen Seudun, Suupohjan Sanomat ja Östnylandin, joista kaksi nousi ylitse muiden: Raahen Seutu ja Östnyland.

Näistä kahdesta Pentikäinen palkitsi porvoolaisen Östnylandin, jota hän kiitteli muun muassa monipuolisesta sisällöstä ja toimivista valokuvista.

– Lehden visuaalisuus on maailmanluokan tasoa. Lehti edustaa erinomaisella tavalla suomenruotsalaisen laatulehdistön perinnettä.

 

 

Vuoden myyntitykki asetti itselleen paremman tavoitteen

 

Sanomalehtien Liiton palkintojen lisäksi Suurilla Lehtipäivillä jaettiin kolme muuta palkintoa.

Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen Journalistipalkinnon sai KMV-lehden työpari, toimittaja Sirkka Iso-Ettala ja uutistuottaja Jyrki Pönkä. KMV-lehti on Kuoreveden, Mäntän ja Vilppulan paikallislehti. Palkinnon myöntämisen kriteereinä olivat visuaalisuus ja yhdessä tekeminen.

Kaupunkilehtien päätoimittajayhdistyksen jakama Vuoden päätoimittaja -palkinto myönnettiin Aija Piriselle, joka on päätoimittajana sekä Viikkosavossa että Kuopion Kaupunkilehdessä. Palkintoperusteluissa Pirisen kuvaillaan olevan kova alan ammattilainen, mutta myös mukava ja ihmisläheinen päätoimittaja.

Suomen Paikallismediat Oy antoi Vuoden myyntitykki -palkinnon Marika Wolffille. Hän toimii myyntipäällikkönä Huittisissa ilmestyvässä Lauttakylä-paikallislehdessä. Palkintoperusteluissa Wolffin kerrottiin muun muassa asettaneen itselleen korkeamman myyntitavoitteen, kun ei ollut ollut tyytyväinen työnantajan asettamaan tavoitteeseen.

 

Korjattu 2.11.2018 kello 15.05: Kaupunkilehtikilpailun juttusarjassa palkitun Länsiväylän otsikossa oli virhe. Kaksi vuotta Suomea vanhempi -otsikko korjattiin oikeaan muotoon Kaksi päivää Suomea vanhempi.

Lisätty 5.11.2018 kello 9.54: Lisätty Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen Journalistipalkinnon saajien nimet KMV-lehdestä.

Lue myös:

Omistajaa vaihtanut Uusi Rovaniemi palkittiin kahdesti

Palkitut paikallislehdet aktiivisia verkossa

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast