Tilaa Uutiskirje!

VKL:n johtoon kokenut lobbari

Teknologiateollisuudesta tuleva Jukka Viitasaari on myös Digitodayn perustaja ja ex-toimittaja.

Jukka Viitasaari aloittaa Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtajana elokuussa.|
Ajankohtaiset

Viestinnän Keskusliiton uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Jukka Viitasaari, 53. Viimeiset seitsemän vuotta Viitasaari on työskennellyt Teknologiateollisuus ry:n tietotekniikka-, sähkö- ja elektroniikka-alojen vastaavana johtajana.

Elokuussa työt aloittava Viitasaari on taustaltaan kansainvälistä politiikkaa lukenut valtiotieteilijä ja toimittaja, josta piti tulla diplomaatti. Hän kuitenkin hakeutui median pariin aluksi freelance-toimittajaksi.

Kuopiolaislähtöinen Viitasaari on toiminut toimittajana Tietoviikossa, Ilta-Sanomissa, Savon Sanomissa ja painetussa Uudessa Suomessa. Talentumilla hän nousi MikroPC-lehden toimituspäälliköksi ja IT-Kanava-lehden päätoimittajaksi. Hän on työskennellyt myös Taloussanomien toimituspäällikkönä.

Media-ala on edelläkävijä digitaalisessa murroksessa. Nyt olemme myrskyn silmässä. Mutta näen median yhteiskunnallisesti niin keskeisenä, ettei ilman sitä tulla toimeen.

Vuonna 2000 Viitasaari perusti teknologia-aiheisen verkkojulkaisu Digitodayn, joka oli ”kannattavaa liiketoimintaa lähes koko ajan”. Nykyään Digitodayn omistaa Sanoma.

Ykköstehtäväkseen Viestinnän Keskusliitossa Viitasaari nimeää innostuksen ja tulevaisuususkon lisäämisen media-alalla.

– Media-ala on edelläkävijä digitaalisessa murroksessa. Nyt olemme myrskyn silmässä. Mutta näen median yhteiskunnallisesti niin keskeisenä, ettei ilman sitä tulla toimeen, Viitasaari sanoo.

Alan valtteina hän pitää faktapohjaista tiedonvälitystä ja viisauden jalostamista datamassoista. Tämä vaatii myös uutta osaamista.

Viitasaari on myös elinkeinoelämään ja päättäjiin hyvin verkostoitunut lobbari. Viestinnän Keskusliitosta Viitasaari tahtoo rakentaa ”rakentavan kriittisen” lobbausorganisaation. Kärkiteemakseen hän nostaa tasapuoliset kilpailuedellytykset ja sääntelyn purkutalkoot.

– Suomessa ei saa säännellä toimialaa niin, että kotimaisen median edellytykset kilpailla ulkomaisten toimijoiden kanssa ovat olennaisesti huonommat, Viitasaari sanoo ja viittaa esimerkiksi alkoholimainonnan sääntelyyn.

Viitasaari asuu Helsingin Katajanokalla. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta.

Elokuun alkuun saakka VKL:n toimitusjohtajan tehtävää hoitaa oman toimensa ohella Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg. Liiton toimitusjohtajana vuoden 2011 alusta toiminut Valtteri Niiranen siirtyi toukokuun alussa Kopiosto ry:n toimitusjohtajaksi.

Lisää aiheesta