Tilaa Uutiskirje!

”VIRHEENI OLI, ETTEN TEHNYT MITÄÄN”

Virhe-podcast: Petri Korhonen kuuli bileiden vessajonossa media-alan konkarin tavasta häiritä naisia eikä tiennyt, miten asiaan olisi pitänyt puuttua

Hitaat

Kymmenisen vuotta sitten nykyään Demokraatti-lehden päätoimittajana työskentelevä Petri Korhonen oli töissä Sanomilla. Eräiden kesätoimittajabileiden vessajonossa hän kuuli keskustelun, jossa toisen toimituksen kollegat pohtivat, miten varoittaa nuoria kesätoimittajanaisia alan konkarin tavasta hivuttaa kättään paikkoihin, joihin se ei kuulu.

Virhe-podcastin uudessa jaksossa Korhonen sanoo, ettei vielä silloin tiennyt, miten hänen itsensä olisi pitänyt puuttua tilanteeseen.

– Olisin todennäköisesti sen ajan ilmapiirissä tehnyt itsestäni täysin pellen. Tai sitten en, ei voi tietää. Mun virheeni oli, etten tehnyt mitään.

Vasta vuosia myöhemmin Me too -tapauksien yleistyttyä Korhonen tajusi, kuinka paljon hänenkin ympärillään oli toimitusyhteisöissä ollut huonoa, asiattomuuden rajamailla liikkunutta käytöstä.

– Kun jälkikäteen muistelee, niin pelkään pahasti, että ne ovat olleet joillekin toimitusten jäsenille tai mukana olleille ihmisille epämiellyttäviä tilaisuuksia juuri sen hengen takia.

Korhonen puhuu jaksossa laajemminkin media-alan työ- ja toimintakulttuurista sekä tavoista, joilla häirintään ja epäasiallisuuksiin nykyään puututaan.

– Meillä on omalla alalla pikkuisen näköharhaa siinä, että kuvittelemme olevamme tällaisia paavillisia hahmoja, jossa lähtökohta on se, että kun olemme journalisteja, niin emmehän me voi olla huonoja ihmisiä tai tehdä pahaa.

Virhe on Suomen Lehdistön kymmenosainen podcast-sarja, jossa journalistit tunnustavat virheitään ja puhuvat itsekriittisesti työstään ja mediasta. Podcastin neljä uutta jaksoa julkaistaan tiistaisin 21.11. alkaen. Uusien jaksojen teemoina ovat muun muassa johtamisen virheet, nimettömien lähteiden väärinköyttä sekä rikosjournalistien valta ja vastuu. Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn ja Applen palveluissa.

Lisää aiheesta