Tilaa Uutiskirje!

"Ei tehnyt mieli lukea niitä juttuja"

Virhe-podcast: Laura Koljosen työprosessi petti ja hän joutui plagiointiepäilyjen kohteeksi: ”En tänä päivänä tee enää journalistista tekstiä”

Hitaat

2010-luvun alussa Laura Koljonen työskenteli Suomen Kuvalehdessä pätkätyösuhteissa. Erään määräaikaisuuden päätyttyä kävi ilmi jotakin vakavaa: hänen kahdesta jutustaan löytyi lähteyttämättömiä osia, jotka oli kopioitu suoraan eräiltä verkkosivuilta.

Tapaus nousi valtakunnan julkisuuteen ja Koljosen vanhojakin juttuja käytiin läpi mahdollisen kopioinnin varalta. Suomen Lehdistön Virhe-podcastin jaksossa Koljonen muistelee, miltä uutisoinnin kohteeksi joutuminen tuntui.

– Ihan kuin olisi seurannut itseään jotenkin itsensä ulkopuolelta. Ei tehnyt mieli lukea niitä juttuja, mutta oli pakko lukea ne, Koljonen sanoo.

– Olen kyllä aina tiedostanut, että toimittajan työ on julkista ja että myös likapyykki käydään julkisuudessa.

Vaikka hyvin nopeasti kävi ilmi, että kyse oli yksittäisestä vahingosta eikä systemaattisesta plagioinnista, tapahtumat jättivät jälkensä Koljoseen.

– En tänä päivänä tee enää journalistista tekstiä.

Koljonen sanoo, että pahempi virhe oli kuitenkin jättää asia tuoreeltaan käsittelemättä esimerkiksi työnohjaajan kanssa.

– Mutta ei siitä ole pelkästään huonoja juttuja seurannut. Olen joutunut tarkastelemaan, että miten elän elämääni.

Virhe on Suomen Lehdistön kuusiosainen podcast-sarja, jossa journalistit tunnustavat virheitään ja puhuvat itsekriittisesti työstään ja mediasta. Podcastin uudet jaksot julkaistaan tiistaisin. Jaksojen teemoina ovat muun muassa itsesensuuri, lähdekritiikki sekä plagiointisyytökset.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn ja Applen palveluissa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast