Tilaa Uutiskirje!

Viimeinen päivälehti otti maksumuurin käyttöön – ”Vapaamatkustajista tämä on tietysti huono asia”

Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Ville Pohjonen uskoo muutoksen piristävän lehden taloutta, vaikka ennakoi kävijämäärien notkahtavan.

Salon Seudun Sanomien maksumuuria on kehitetty pääosin omin voimin. Sitä ovat olleet luomassa päätoimittaja Ville Pohjonen (vas.) sekä järjestelmäasiantuntijat Janne Suovuori ja Jukka Ruissalo. Kuva: Minna Määttänen.|
Ajankohtaiset

Salon Seudun Sanomat otti toukokuun alussa käyttöön maksumuurin viimeisenä päivälehtenä Suomessa. Kovan maksumuurin takana on pääsääntöisesti kaikki lehden oma sisältö. Lukeminen vaatii digitilauksen, johon on yhdistetty myös näköislehti. Ilmaiseksi verkkosivuilla voi lukea STT:n uutisia.

Osa lukijoista on arvostellut muutosta kovin sanoin ja sanonut lopettavansa lehden nettisivujen lukemisen. Päätoimittaja Ville Pohjonen kertoo yllättyneensä lukijoiden reaktiosta, sillä maksumuurit ovat monissa sanomalehdissä jo yleinen käytäntö.

”Muutos on herättänyt valtavasti keskustelua. Se kertoo siitä, että teemme kiinnostavaa sisältöä, joka koetaan tärkeäksi.”

– Muutos on herättänyt valtavasti keskustelua. Se kertoo siitä, että teemme kiinnostavaa sisältöä, joka koetaan tärkeäksi. Vapaamatkustajista tämä on tietysti huono asia, mutta me haluamme palvella maksullisia asiakkaita. Pidän hyvin tärkeänä sitä, että kaikkia tilaajia kohdellaan reilusti ja oikeudenmukaisesti, Pohjonen sanoo.

Kävijämäärien odotetaan notkahtavan

Salon Seudun Sanomien verkkosivuilla julkaistaan jatkossa yhä enemmän juttuja. Kyse on aiemmin vain printissä ilmestyneistä jutuista. Lisäksi osa jutuista saatetaan jatkossa julkaista ensin verkossa ja vasta sen jälkeen printissä.

Verkkosisältö on siis jatkossa entistä kattavampaa. Pohjonen uskoo tämän tuovan tilaajia vaikka ennakoikin maksumuurin rokottavan aluksi verkon kävijämääriä. Ensimmäisinä päivinä kävijämäärissä ei kuitenkaan havaittu notkahduksia.

”Lisäkustannuksia ei varsinaisesti ole tullut, mutta lisätuloja tulee varmaan jonkin verran.”

Vaikka kävijämäärät myöhemmin niiaisivat, ei Pohjonen usko tämän vaikuttavan juurikaan verkon ilmoitusmyyntiin. Hän ennakoi maksumuurilla olevan positiivinen vaikutus lehden talouteen.

– Lisäkustannuksia ei varsinaisesti ole tullut, mutta lisätuloja tulee varmaan jonkin verran.

Verkon lukijoita yritetään houkutella tilaajiksi kuukauden maksuttomalla tilausjaksolla. Ensimmäisten päivien aikana näytetilauksia on tullut useita kymmeniä.

Apua muiden lehtien kokemuksista

Maksumuuri on ollut Salon Seudun Sanomissa tavoitteena jo pidemmän aikaa, mutta muuria on tarkoituksella kehitetty ajan kanssa. Lehdessä on havainnoitu tiiviisti, miten maksulliset verkkosisällöt toimivat muualla.

– Halusimme kuulla muiden lehtien kokemuksia maksumuureista. Seurasimme, miten verkkosivut on eri lehdissä rakennettu ja miten maksumuureja käytetään. Maksumuurit tuntuvat olevan lehdissä hyvin samankaltaisia.

”Seurasimme, miten verkkosivut on eri lehdissä rakennettu ja miten maksumuureja käytetään.”

Aikaa meni myös siihen, että maksumuuri pystytettiin Salon Seudun Sanomissa pääosin omin voimin.

– Meidän digiyksikkömme on pieni mutta tehokas. Maksumuurin käyttöönotto on vaatinut uuden opettelua koko toimitukselta, ja toimitus on onnistunut tässä hyvin, Pohjonen sanoo.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast