Tilaa Uutiskirje!

Vapaudesta pidettävä huolta

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön päätoimittaja.

Sananvapauden päivää vietetään kansainvälisesti 3. toukokuuta. Ei kuitenkaan maailmanlaajuisesti, sillä vain pienessä osassa maita sananvapauden tila on hyvä tai edes tyydyttävä.

Suomi on edelleen ykkösmaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön indeksissä, jossa arvioitiin 180 maan sananvapaus. Yhdysvallat on sijalla 46, Venäjä on 148:s ja Kiina 175:s.

Kun vapaa sana on uhattuna Pariisissa tai Moskovassa, vaikutukset tuntuvat myös meillä. Muissa Pohjoismaissa sananvapautta vastaan on jo isketty.

Terroritekojen lisäksi sananvapauden käyttöä pyritään kaventamaan hybridisodankäynnillä ja ammattimaisella nettitrollauksella.

Medialukutaidon merkitys kasvaa sitä mukaa kuin erilaiset feikki- ja leikkiuutissivustot yleistyvät. Osa niistä menee koululaishuumorin piikkiin, mutta osa vahvistaa harhaisia maailmankuvia.

Luotettujen mediabrändien arvo kasvaa, kun kuka tahansa voi olla media. Vilkas kansalaiskeskustelu on positiivinen asia – omalla nimellä ja naamalla käytynä.

Medialukutaidon merkitys kasvaa sitä mukaa kuin erilaiset feikki- ja leikkiuutissivustot yleistyvät.

Sanomalehtien Liitto on tuottanut jäsenlehtiensä käyttöön tänä vuonna kaksi hyvin erilaista sananvapauden päivän ilmoitusta. Toinen korostaa sananvapauden positiivista käyttöä ja toinen kansainvälisen sananvapauden rajallisuutta. Molemmat löydät tästä lehdestä.

Keväällä 2009 sananvapauden päivän ilmoituksen tekstin kirjoitti kirjailija Sofi Oksanen. Hänen sanansa ovat tänään entistäkin ajankohtaisempia:

”Suomalaisen sananvapauden historiaa ovat muovanneet idänkauppa, raha, politiikka, maantiede, sodat. Ne voivat määrittää sitä yhä, vaikka nykyään sananvapautemme tila onkin hyvä – se tila on kuitenkin nuori ja siksi sitä on helppo horjuttaa.”

Oksanen kehotti suomalaisia pitämään huolta sananvapaudesta myös niiden puolesta, jotka eivät siihen omassa maassaan pysty.

”Sana on vahva. Sana on viisas. Sana voi olla tappava. Vapaana se pysyy vain, jos sen vapaudesta pidetään huolta.”

Vaalien jälkeenkin on hyvä muistaa, että demokratia voi toimia vain aidon sananvapauden turvin.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast