Tilaa Uutiskirje!

Väli-Suomen Median uuden toimitusjohtajan Terhi Nevalaisen mielestä verkkolehtien pitäisi toimia journalismin striimauspalveluina

Maakunta- ja paikallislehtien journalistien halussa tehdä verkkoa on tapahtunut iso hyppäys. "Se ennustaa hyvää tulevaisuutta", Terhi Nevalainen sanoo.

irti printin vallasta. Sanomalehdissä eletään vielä liikaa ajatuksessa yhden päivän tuotannosta, sanoo Terhi Nevalainen.
Sanomalehdissä eletään vielä liikaa ajatuksessa yhden päivän tuotannosta, sanoo Terhi Nevalainen. Kuva: Emil Bobyrev
Ajankohtaiset

Vastuullesi Väli-Suomen Mediassa tulee tuottajan työn lisäksi toimitusjohtajan tehtävä. Mikä hirvittää, mikä innostaa, Terhi Nevalainen?

Olen seurannut läheltä toimitusjohtajan työtä, joten muu ei hirvitä kuin se, että media-alalla tapahtuu lähivuosina isoja muutoksia kiihtyvän digitalisaation vuoksi. Samalla on hirveän hienoa, että pystyn omalta osaltani vaikuttamaan tulevaisuuteemme.

Aiot kehittää Sunnuntaisuomalaisen ja Väli-Suomen Median sisältöjä verkkolähtöisemmiksi – mikä muuttuu?

Erityisesti featurejournalismilla on paljon ihan uudenlaista annettavaa verkossa. Televisiosarjojen laatu nousi huimasti striimauspalveluiden myötä, kun sarjoja ei enää tehdä yhtä katselua vaan pitkää elämää varten. Tämän pitäisi olla myös pitkän elinkaaren journalismin kehittämisen ajatus. Erityisesti Susun jutut kestävät lukemista, katsomista ja kuuntelemista. Niitä kannattaa pitää elossa pidempiä aikoja. ”Timanttijuttujen” tarjoilut ovat askel kohti tätä, mutta kyse on vielä enemmän siitä, miten niitä pystytään paketoimaan.

Asteikolla 1–10, kuinka hyvin digitaalisuutta osataan hyödyntää maakuntalehtien journalismissa?

6,5. En hehkuta hirveästi, mutta pikkuisen ollaan plussan puolella. Parantamisen varaa ja mahdollisuuksia on todella paljon – eikä tämä koske vain maakuntamediaa.

Olen kouluttanut Digiakatemia-hankkeessa Keskisuomalainen-konsernin ja PunaMusta Median toimittajia ja nähnyt, että maakunta- ja paikallislehtien journalistien halussa tehdä verkkoa on tapahtunut iso hyppäys. Se ennustaa hyvää tulevaisuutta.

Mitä pitäisi seuraavaksi tehdä?

Kaksi asiaa: välineen kehittäminen ja sisällön kehittäminen, käsi kädessä. Pitäisi päästää irti siitä, että tekemistä ohjaa printin ajatus yhden päivän tuotannosta ja verkon käyttöliittymä vain jakaa sisältöä nopeammalla syklillä kuin paperi. Näin ei kyetä käyttämään hyväksi sitä, että verkko kykenisi jakamaan materiaalia vaikka millä laajuudella, vaikka kuinka pitkään ja tehokkaasti.
Journalismin kehittämisessä pitäisi siirtyä striimausmaailman ajatteluun. Välineen ei pitäisi olla digitaalinen päivälehti vaan journalismin striimauskanava.

Tuleeko Sunnuntaisuomalaisesta nyt Lauantaisuomalainen, kun maakuntalehdet karsivat sunnuntai-ilmestymistään?

Ei tule Lauantaisuomalaista. Lehdistämme ainoastaan Karjalainen on ilmoittanut lopettavansa sunnuntain printtilehden. Mutta voihan sitä ajatella, että sunnuntai on ihan joka päivä ja Sunnuntaisuomalaisen jutut sopivat kaikkiin päiviin. Verkossa jo nyt Susun juttuja ilmestyy usein lauantaisin ja muina päivinä.

Mitä haluaisit sanoa ensimmäiseen alan työpaikkaan tulleelle nuorelle itsellesi?

Tulin alalle tosi nuorena ja olin tosi utelias ja innokas. Sanoisin, että pidä tuo into! Uran varrella on ollut sellaisiakin hetkiä, jolloin ei ole ollut helppoa pysyä innokkaana. Mutta nyt olen erittäin innostunut.

Terhi Nevalainen aloitti huhtikuun alussa Väli-Suomen Median toimitusjohtajana. Hän jatkaa samalla Sunnuntaisuomalaisen tuottajan tehtävässä, jossa hän on toiminut vuodesta 2019 alkaen. Aiemmin hän on työskennellyt Sunnuntaisuomalaisen toimittajana. Nevalainen on ”Karjalaisesta kotoisin” ja toiminut lehdessä viimeksi pääkirjoitustoimittajana.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast