Tilaa Uutiskirje!

”Taustoittaminen ja suunnittelu on tehtävä muiden työtehtävien lomassa”: Kysyimme Lumilapio-ehdokkailta, miten paikalliseen tutkivaan journalismiin löytyy aikaa

Savon Sanomissa toimittaja voidaan irrottaa jopa viikoiksi juttuprojektiin, jos aihe on riittävän lupaava. Myös Aamulehdessä on aikaa tutkia.

Aamulehden Minna Ala-Heikkilä, Savon Sanomien Tommi Turunen ja Pieksämäen Lehden Veera Järvenpää kertovat, miten tutkivaan journalismiin riittää aikaa.
Ajankohtaiset

Tutkivan journalismin yhdistys jakoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lumilapio-palkinnon paikallisen tutkivan journalismin sarjassa. Haastattelimme sarjan ehdokkaat ennen voittajan julkistamista. Lumilapion voitti Pieksämäen Lehden Veera Järvenpää kolumnillaan, joka käsitteli paikkakunnan outoja kiinteistökauppoja.

Minna Ala-Heikkilä
Aamulehden toimittaja

”Kertaakaan ei ole hoputettu, että etkö saa juttua valmiiksi. Välillä on pitänyt olla tekemässä nopeampia uutisia deskivuoroissa, mutta se voi olla hyväkin pitkän rupeaman keskellä. Tutkivan journalismin ei myöskään aina tarvitse olla sitä, että tutkitaan kaksi kuukautta ja sitten ulos pullahtaa jotakin. Eikä sen aina tarvitse olla epäkohdan paljastamista ja konnat kiinni -journalismia, vaan voidaan katsoa, miten jokin yhteiskunnallinen uudistus on toteutunut. Lopputulos voi olla positiivinenkin.”

Tommi Turunen
Savon Sanomien uutistuottaja

”Pystymme tarvittaessa irrottamaan toimittajan jopa viikoiksi, jos aihe on lupaava ja ennusmerkit sellaiset, että satsaaminen kannattaa. Siitä olen jossain määrin huolissani, kun resurssit sanomalehdissä ovat vähentyneet, että toimittajat eivät itse ajattele riittävän isosti. Jos toimittajat tottuvat siihen, että työtahti on tiukka, ei välttämättä uskalleta ajatella, että lupaavaan aiheeseen voisi käyttää normaalia enemmän aikaa. Tutkiva journalismi on myös asenne, ja perusuutisoinninkin laatua voi nostaa siten, että ei tyydytä ensimmäiseen vastaukseen.”

Veera Järvenpää
Pieksämäen Lehden toimittaja

”Taustoittaminen ja suunnittelu on tehtävä muiden työtehtävien lomassa. Paikallislehdessä ei ole mahdollista käyttää työaikaa asioihin, jotka eivät tuota juttua. Toimittajilla ei ole automaattista pääsyä esimerkiksi yritysrekisteriin. Isossa konsernissa pitäisi talon sisällä johtaa sisältöjä niin, että isoillekin jutuille löytyy julkaisukanava. Mutta perusuutistyökin voi olla nopeaa, laadukasta ja hyvin taustoitettua. Olen itse hakeutunut paikallislehteen, koska näen, että laadukas kuntatasoinen uutisjournalismi on toimivan demokratian kulmakivi.”

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast