Tilaa Uutiskirje!

Taistelu Helsingistä kiristyy – Helsingin Uutisten aluepainokset haastavat kilpailijat

Painosten sisältöaiheet eivät olisi aiemmin aina ylittäneet uutiskynnystä. ”Siinä mielessä tämä on demokratiahanke”, sisältöjohtaja Silja Tenhunen sanoo.

Silja Tenhunen kertoo, että myös muita Etelä-Suomen Median lehtiä kuin Helsingin Uutisia versioidaan eri alueilla. Kuva: Vesa Laitinen
Ajankohtaiset

Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Etelä-Suomen Media (ESM) kertoi viime viikonloppuna, että sen kaupunkilehti Helsingin Uutiset ryhtyy julkaisemaan kuutta aluepainosta Helsingin alueella. Painokset ovat HU Länsi, HU Keskinen, HU Koillinen, HU Itä, HU Kaakko ja HU Kantakaupunki.

Uudet aluepainokset alkavat ilmestyä tammikuun 4. päivänä.

Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen kertoo, että uudet painokset ovat mahdollisia teknologisen muutoksen ansiosta.

– Selkeä teknologinen loikka oli se, että mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjärjestelmä uudistettiin. Se nopeuttaa ja helpottaa erityisesti taittoa, Tenhunen sanoo.

Aluepainoksissa on sekä painoksille yhteistä sisältöä, joka kiinnostaa kaikkia helsinkiläisiä, että tietylle ilmestymisalueelle merkityksellisiä juttuja.

”Selkeä teknologinen loikka oli se, että mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjärjestelmä uudistettiin. Se nopeuttaa ja helpottaa erityisesti taittoa.”

Tenhunen mainitsee aluepainosten omintakeisena sisältönä esimerkiksi paikallisten leikkipuistojen kunnostamisesta tai koulujen väistötiloista kertovat uutiset, jotka kiinnostavat tietyllä rajatulla alueella.

Aiemmin tällaiset asiat eivät olisi välttämättä ylittäneet uutiskynnystä ollenkaan.

– Siinä mielessä tämä on myös demokratiahanke, Tenhunen huomauttaa.

Helsingin Uutisten fokuksen kirkastuminen merkitsee kilpailun kiristymistä pääkaupungin lukijoista ja mainosrahasta. Helsingin Sanomat alkoi tammikuussa tehdä kolmea uutta paikallisjulkaisua HS Helsinkiä, HS Vantaata ja HS Espoota.

Samaan aikaan taistelua mainosrahoista käydään toisellakin rintamalla, monikansallisten alustajättien kanssa.

Esimerkiksi alueellisesti kohdennettua Facebook-mainontaa aiemmin ostanut töölöläinen parturikampaamo tavoittaa asiakkaansa nyt entistä tarkemmin kaupunkilehden aluepainoksen avulla.

Tenhusen mukaan osin teknologian ansiosta tuotantokustannukset eivät nouse niin korkeiksi, että aluepainosten teko olisi kannattamatonta.

– ESM:n lehdistä Vantaan Sanomilla on ollut itä- ja länsipainos jo pitkään. Tilattavasta Aamupostista on tehty joka päivä oma versio Hyvinkäälle ja Riihimäelle. Espoon Länsiväylässä tehdään tässä vaiheessa tarvittaessa vaihtosivuja, Tenhunen sanoo.

Helsingin Uutisten yli 200 000 kappaleen kokonaispainosmäärä pysyy ennallaan. Aluepainosten tuotantoa koordinoidaan Helsingin Uutisten uutisdeskissä.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast