Suomalaisen journalismin rahoitusvaikeudet saattavat konkretisoitua hurjalla tavalla. Uhan alla on kansallinen uutistoimisto STT, 130-vuotias instituutio, joka tavalla tai toisella näkyy jokaisen mediaa seuraavan suomalaisen arjessa.
Taustalla on isojen asiakkaiden menettämisiä joko rahan tai muiden lähtijöiden tarpeiden vuoksi.
STT:n loppu olisi mediamurroksen toistaiseksi merkittävin yksittäinen isku suomalaisen journalismin kattavuudelle ja monipuolisuudelle.
STT on suomalaisen mediamaiseman ilma: itsestään selvä mutta elintärkeä osa tarjontaa.
Sen sisällöllä ei voi erottua ja houkutella uusia maksavia asiakkaita, minkä vuoksi palvelusta luopuminen voi tuntua kipeiden ratkaisujen joukossa vähiten vaikealta.
”STT:n harteilla seisovat myös ne välineet, jotka eivät ole sen asiakkaita.”
Jos uutispalvelu lakkaisi, se kuitenkin johtaisi myllerrykseen sitä hyödyntävissä välineissä. Niissä pitäisi nopeasti keksiä korvaavia järjestelyjä oman alueen ulkopuolisen uutisseurannan järjestämiseen.
Selvää on, että monen välineen tarjonta valtakunnallisissa ja ulkomaan aiheissa kapenisi. Samalla kapenisi lukijoiden näköala.
STT:n harteilla seisovat myös ne välineet, jotka eivät ole sen asiakkaita. Nekin voivat rakentaa palvelulupaukseensa istuvaa sisältöä uutistoimiston luotettavan seurannan päälle.
Pelko on, että STT:n loppu kasvattaisi journalismin katvealueita, käsittelemättä jääviä aihepiirejä.
Ilman kansallista uutistoimistoa Suomi myös liittyisi itselleen erikoiseen viiteryhmään pois kehittyneiden maiden joukosta.
STT:n hallituksen jäsen Pekka Mervola sanoo Suomen Lehdistön haastattelussa, että uutistoimiston jatkon turvaisi valtion vuotuinen viiden miljoonan euron tuki, joka vastaa noin prosenttia Yle-veron tuotosta.
Tuissa on ongelmia. Ne esimerkiksi tapaavat säilyttää vanhaa eivätkä edistä uuden rakentamista. Lisäksi ne vääristävät kilpailua kapeasti kohdennettuina. Tästä syystä Medialiitto vastustaa hallituksen ensi vuodelle esittämää kahden miljoonan euron tukea kaupallisen television lineaariseen uutis- ja ajankohtaistoimintaan eli käytännössä MTV:lle.
STT:n tukeminen olisi monin verroin järkevämpää kuin MTV:n. Kansallisen tietotoimiston olemassaolosta hyötyy koko uutismedia – myös MTV.