Harri Junttila
Tekniikka & Talous-, MikroBitti- ja Tivi-medioiden päätoimittaja Alma Talentissa
”Laaja vastaus on, että se mullistaa sen tavalla tai toisella. Tällä hetkellä iso ongelma on tekoälyn luomien sisältöjen luotettavuus. Mutta sen ratkaisu on vain ajan kysymys, kuten kaikessa teknisessä kehityksessä. Tekoäly vaikuttaa journalismiimme jo tänä vuonna niin, että meillä on ChatGPT-kolumnisti. Tivissä tekoäly on tehnyt pitkistä jutuista lyhyempiä versioita. En näe ihan lähivuosina riskiä, että tekoäly korvaisi toimittajia enenevässä määrin. Mutta pienemmissä uutisissa ja sisältöpalikoissa tekoälyn käyttö yleistyy nopeammin.”
Jukka Niva
Yle News Labin päällikkö
”Median ulkopuolisten tekoälyjen toimintaperiaatteet ovat tällä hetkellä vielä musta laatikko. Emme tiedä, millä perusteella ne toimivat. Vastaava päätoimittaja ei voi vastata tekstistä, joka on tuotettu koodilla, jonka sääntöjä emme tunne. Pureudumme tutkimuksessa siihen, miten tekoäly voisi auttaa journalistista työtä. Jos Chat-GPT-tyyppisen tekoälyn käyttö laajenee hypen jälkeen arkeen, kansalaiset voivat tehdä asioita, joita menneinä vuosikymmeninä hoiti uutismedia. Seuraavien kolmen vuoden aikana meidän täytyy miettiä, miten uutismedia voi tuottaa tähän lisäarvoa.”
Maija Saanio
Ilkka-Pohjalaisen kehityspäällikkö
”Toivon, että tekoäly kehittyessään ohjaa toimittajia keskittymään journalismissa sellaisiin asioihin, joita koneellisesti ei voida tehdä tai tuottaa. Aika moni mielenkiintoinen tekoälyä hyödyntävä palvelu ymmärtää englanniksi tuotettuja sisältöjä. Toivon, että suomen kieli ei jää kehityksessä paitsioon. Uutisrobotiikan hyödyntäminen toimitustyössä on saanut pohtimaan, samankaltaistuvatko medioiden sisällöt joiltakin osin ja ohjautuvatko ne johonkin tiettyyn suuntaan tai näkökulmaan.”