Tilaa Uutiskirje!

Postin suunnitelma: Lehtien päiväjakelu hinnoitellaan eri alueilla väestötiheyden mukaan – ”Yksi askel kohti lehdettömiä kuntia”

Uutismedian liiton Ilona Hannikainen arvioi, että muutos koskettaa erityisesti paikallislehtiä.

Myös peittojakelu hankaloituu Postin palvelumuutosten vuoksi. Kuva: Marjo Koivumäki
Ajankohtaiset

Posti aikoo siirtyä valtakunnallisesta tasahinnoittelusta alueelliseen hinnoitteluun ensi vuoden alussa. Muutos koskee lehtien päiväjakelua.

Posti jakaa Suomen postinumeroalueet kolmeen vyöhykkeeseen väestötiheyden mukaan. Kategoriat ovat suuret ja tiheästi asutut alueet, keskisuuret kaupungit ja lähiöt sekä pienemmät kunnat ja haja-asutusalueet.

Lehtien päiväjakelun hinta vastaa Postin mukaan uudessa mallissa nykyistä paremmin kustannuksia. Käytännössä jakelusta tulee muuta maata kalliimpaa harvaan asutuilla seuduilla ja halvempaa keskuksissa. Posti kertoo tarkemmin alueista ja hinnoista lokakuussa.

Uutismedian liiton järjestöpäällikön Ilona Hannikaisen mukaan malli vaikuttaa eniten paikallislehtiin. Paikallislehdistä lähes puolet jakaa suurimman osan painoksestaan postin perusjakelussa.

– Käytännössä kaikki meidän paikallislehtemme ilmestyvät kalliin jakelun alueella. Tämä on rakenteellinen hinnannousu, ja sen päälle tulevat tavalliset korotukset. Samaan aikaan myös kaikki muut kuin jakelun kustannukset nousevat.

Hannikainen huomauttaa, että periaatteessa joidenkin lehtien jakeluhinta voi myös muuttua halvemmaksi. Jakelu syö nyt keskimäärin viidenneksen paikallislehtien kuluista.

– Tämä on yksi askel kohti lehdettömiä kuntia. Monessa lehdessä ei ole ihan kauheasti joustovaraa, Hannikainen pohtii.

Posti tuli syyskuun puolivälissä ulos myös muiden lehtiin vaikuttavien uudistusten kanssa.

”Peittojakelu hankaloituu. Se on edelleen paljon käytetty ja taloudellisesti merkittävä muoto.”

Kaupunkilehtien käyttämän osoitteettoman Kotisuora premium -jakelun päivistä karsiutuu yksi ja jatkossa jakelupäiväksi tarjolla on vain keskiviikko. Myös Postin vaatima käsittelyaika kasvaa niin, että keskiviikon osoitteettomaan jakeluun ehtivä lehti pitää jättää jakelukeskukseen jo maanantaina iltapäivällä.

– Tämä tarkoittaa, että lehti pitää tehdä lähes valmiiksi jo ilmestymistä edeltävällä viikolla, Hannikainen sanoo.

Peittojakelu poistuu vuodenvaihteessa Postin lehden päiväjakelu -tuotteesta. Postin mukaan muutosta voidaan paikata kaupunkilehtienkin hyödyntämällä Kotisuora premium -palvelulla.

Hannikainen muistuttaa, että Premium-jakeluun mahtuu kuitenkin rajoitettu määrä tuotteita, jakopäivänä on vain keskiviikko pitkällä käsittelyajalla eikä jakelu tavoita mainokset kieltäneitä talouksia.

– Peittojakelu hankaloituu. Se on edelleen paljon käytetty ja taloudellisesti merkittävä muoto, Hannikainen sanoo.

Uutismedian liiton tuoreen kyselyn mukaan peittojakelut tuovat tyypillisesti paikallislehdelle vuodessa noin 60 000 euron arvosta mediamyyntiä.

Posti myös kaavailee jo nyt osassa maata käytettävästä vuoropäiväjakelusta vallitsevaa jakelumallia ensi vuoden loppuun mennessä. Vuoropäiväjakelussa päiväposti jaetaan taajamissa vuoroviikoin eri päivinä: joka toisella viikolla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ja joka toisella tiistaisin ja torstaisin.

Postin mukaan malli mahdollistaa jakajille kokoaikaisen työn.

Ilona Hannikaisen mukaan ainakaan tällä hetkellä vuoropäiväjakelu ei muuta sitä, että tilattava lehti ilmestyy ydinalueellaan määräpäivänään. Sen sijaan etälevikin perille meno voi hidastua ja kaupunkilehtien jakelu jakautuu kahdelle päivälle.

– Muutokset johtavat siihen suuntaan, että kaupunki- ja paikallislehdistä tulee printissä enemmän viikkotuotteita, Hannikainen sanoo.

Posti perustelee palvelumuutoksiaan muun muassa valmistautumisella uuteen postilakiin, printtituotteiden jakelun jatkuvalla vähenemisellä, kustannuspaineilla ja nollapäästöisyystavoitteellaan.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast