Tilaa Uutiskirje!

Pelkään, että media on menettämässä kosketuksen osaan nuorista miehistä

Alle kolmekymppisten joukosta erottuu kärkkäiden nuorten miesten joukko, jonka näkemykset keskustelusta ja sananvapaudesta eroavat muista. 

Näkökulmat

Kirjoittaja on Ylen ja Erätauko-säätiön Hyvin sanottu -hankkeen digituottaja

15–29-vuotiaat nuoret aikuiset ajattelevat sananvapaudesta eri tavalla kuin muut ikäryhmät. Havainto perustuu Hyvin sanottu -tutkimuksen tuloksiin.

Lähes joka kolmas alle kolmekymppinen kokee verkkokeskusteluiden moderoinnin rajoittavan heidän sananvapauttaan. Lisäksi enemmistö heistä kokee, että kaikenlaiset mielipiteet pitää saada sanoa. Toisaalta enemmistön mukaan sananvapautta ei saa käyttää toisen ihmisarvon loukkaamiseen. Tästä voisi salonkikelpoisesti päätellä, että nuorten mielestä kaikki pitää voida sanoa mutta ei millä tavalla hyvänsä.

Jos kuitenkin tarkastelee, mitä osa ajattelee sananvapauden ja -vastuun suhteesta, asia mutkistuu. Vuosi sitten alle kolmekymppisistä 91 prosenttia oli sitä mieltä, että “sananvapauteen kuuluu myös vastuu”. Nyt samaa mieltä oli 81 prosenttia.

”Eri tavalla ajattelevia ei tarvitse korjata. Heidät tarvitsee kohdata.”

Alle kolmekymppisten joukosta erottuu kärkkäiden nuorten miesten joukko, jonka näkemykset keskustelusta ja sananvapaudesta vaikuttavat koko ikäryhmästä muodostuvaan kokonaiskuvaan. Joka neljännen 15–29-vuotiaan miehen mielestä hyvässä keskustelussa joku voittaa. Mieluiten hän itse. Suurin voitto saavutetaan, kun toinen käännetään omalle kannalle. Samaan aikaan joka viides nuori mies kertoo vetäytyneensä yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Yksi tutkimus ei kerro koko totuutta. Kuitenkin useamman tutkimuksen ja arkihavaintojen vuoksi pelkään, että me media-ammattilaiset olemme menettämässä kosketuksen erityisesti tähän nuorten miesten joukkoon. Joko pelkäämme heidän kohtaamistaan tai ajattelemme heidän olevan väärässä ja työnnämme heitä syvemmälle marginaaliin.

Jos haluamme, että sananvapaus pysyy merkittävänä ja positiivisena yhteiskunnallisena arvona jatkossakin, meidän on osoitettava aitoa mielenkiintoa erilaisia ihmisiä kohtaan etenkin siellä, missä ihmisten näkemykset erkaantuvat isosta kuvasta.

Eri tavalla ajattelevia ei tarvitse korjata. Heidät tarvitsee kohdata.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast