Tilaa Uutiskirje!

Parhaat kaupunki- ja paikallislehdet on valittu

Listasimme kaikki Sanomalehtien Liiton kilpailuissa palkitut lehdet, jutut ja kuvat sekä tuomaristojen perustelut.

Johanna Erjonsalon kuva jutussa Olen miettinyt kuolemaa koko ajan (Helsingin Uutiset) palkittiin kaupunkilehtien kuvakilpailun voittajana. Raadin perustelut: Pysähdyttävä kuva. Rohkean tiukka rajaus, joka toimii loistavasti. Samuli Putron katse pysähdyttää ja yhdessä otsikon kanssa lähes vaatii lukemaan jutun.
Ajankohtaiset

 

Kaupunkilehtikilpailu

 

Parhaat kaupunkilehdet

1. Kuopion Kaupunkilehti

Kuopion Kaupunkilehden slogan ”Se rohkeampi” todella pitää paikkansa. Runsas ja omaleimainen lehti nostaa esiin tuoreella otteella esimerkiksi päätöksentekoon kuuluvia ihmisiä ja ilmiöitä – koskettavia elämäntarinoita unohtamatta. Lehti on onnistuneesti brändätty paikalliseksi eri vakiopalstoineen ja monipuolisine juttusarjoineen.

2. Epari

Epari on ulkoasultaan napakymppi: poikkeuksellisen pirteän, toiminnallisen ja nuorekkaan kaupunkilehden tekijät eivät pelkää käyttää värejä ja fontteja. Rytmikäs lehti uskaltaa laatia jutut isosti ja ujostelematta. Se ottaa huomioon kaiken ikäiset lukijat ja tarjoaa sisältöä niin uutisista, lifestylestä kuin menneistä ajoista kiinnostuneille.

3. Uusi Rovaniemi

Uusi Rovaniemi tarjoaa upean pääkirjoitussivun ja antaa laajasti tilaa lukijoiden mielipiteille. Lehti ymmärtää myös verkon ja sosiaalisen median merkityksen. Uusi Rovaniemi on selkeä, väljä ja helposti sisäistettävä kokonaisuus, joka tarjoaa oivaltavaa kuvakerrontaa. Asiapitoinen lehti kertoo esimerkiksi uutisista, paikallisista yrityksistä ja historiasta kiinnostavalla otteella.

Kaupunkilehtien vuoden verkkopalvelun voittaja: Epari

Eparin painetun version ja verkkolehden välillä on vahva linkki jo helposti tunnistettavasta värimaailmasta lähtien. Verkkosisällön tekemisen lainalaisuudet ovat Eparilla hallinnassa. Vaikka sivustolla on paljon elementtejä, ei lukijan silmille vyörytetä liikaa pieniä yksityiskohtia. Sivuston rakenne on selkeä ja hyvin suunniteltu, ja selailu on helppoa tietokoneella tai mobiililaitteella. Satunnainen vierailija hoksaa nopeasti sivuston toiminnot, kun taas sivustolla usein vieraileva löytää haluamansa sisällön nopeasti tutulta paikalta. Mainokset erottuvat selkeästi journalistisesta sisällöstä.

Laadukkaat valokuvat saavat sivustolla kiitettävästi tilaa, ja niitä voi tarvittaessa suurentaa yhdellä klikkauksella. Sivuston kautta Epari osallistaa lukijoita esimerkillisellä ja kattavalla tavalla, ja toimituksen lähestyminen on tehty helpoksi. Mitä tahansa asiaa yleisöllä sitten onkin, sitä ei tarvitse hoitaa monen osoitteen tai puhelinnumeron kautta.

 

Parhaat kaupunkilehdet valitsi tänä vuonna raati, jossa oli mukana Turun ammattikorkeakoulun journalismin erikoistumisen opiskelijoita ohjaajanaan Simo Ahtee, sekä päätoimittajat Mikko Lindroos ja Laura Ääri.

 

Lehdistön ihannekaupunkilehti

Sanomalehtien Liiton jäsenlehtien henkilöstö äänesti ihannekaupunkilehdeksi Eparin.

 

Kaupunkilehtien juttukilpailu

1. Tiina Nousiainen: 12-vuotias torniolaispoika ei mene enää kouluun (Lounais-Lappi)

Juttu käsittelee tuttua aihetta tuoreella, omaperäisellä ja tunteita herättävällä otteella. Juttu kuvailee lapsen kiusaamiskokemusta niin seikkaperäisesti kuvaillen, että lukija kokee surullisen ilmiön tunnetasolla. Juttu nostaa jopa raivoa kiusaamista kohtaan, mikä on merkki tekstin koskettavuudesta. Tekstin valistusarvo on korkea juuri sen tunteisiin uppoavan tyylin vuoksi.  Heti ensimmäinen virke koukuttaa lukijan, ja jännite säilyy viimeiseen riviin asti. Jutussa avataan kiusaamisen seuraukset poikkeuksellisen konkreettisesti lapsen ja koko perheen kannalta. Juttu on paikallinen, mutta siihen voi samaistua myös valtakunnallisesti. Nekin, joille aihe ei ole omakohtainen, ymmärtävät lukukokemuksen jälkeen, mistä kiusaamisessa on kysymys. Tarinan rohkeus tulee siitä, että lapsi, äiti ja isä avaavat kiusaamisen ytimen teeskentelemättömässä kolmiyhteydessä. Viranhaltijakin saa käyttää puheenvuoronsa. Lähteiden monipuolinen käyttö tekee tekstistä arvokkaan.

2. Greta Virranniemi: Titiuu Guassi-planeetalta (Uusi Rovaniemi)

Tarinan aihe ja näkökulma on tuoreudessaan lyömätön. Juttu avaa mielenterveysongelmaisen todellisuuden karulla ja realistisella tavalla. Erittäin harvinainen ja kiinnostava aihepiiri, jota muut lehdet kommentoivat usein virkamiesnäkökulmasta.  Jutun aloitus naulitsee ja nostaa mielenkiinnon huippuunsa. Lukija ei voi jättää tätä tarinaa otsikon ja ingressin varaan, vaan juttu on pakko lukea loppuun. Jutun kieli on tuoretta, ja teksti etenee napakoilla päälauseilla eikä selittele liikaa. Juttu ei tuomitse tai ota kantaa, vaan raportoi aiheen viileästi ja lisää suvaitsevaisuutta auttamalla lukijaa ymmärtämään, että tuhopolttajan mielenliikkeet ovat syyntakeettomia, eivät välttämättä pahoja, ja näistä oireista voi parantua.

3. Laura Syväoja: Intuitio ohjaa Simo Valakaria (Epari)

Henkilöhaastattelu, jota ei häiritse urheilufanitus. Kirjoittaja laskeutuu valmentajan pään sisään tavalla, jota harvoin saa lukea urheilusivujen perinteisissä haastatteluissa. Juttu tekee huippuvalmentajasta ihmisen ja kertoo lukijoille, että valmentajan autoritäärisen roolin alla on inhimillisiä piirteitä. Jalkapallo on jutussa mielenkiintoinen viitekehys, mutta tarinaan voi samaistua esimerkiksi kuka tahansa johtaja tai vastuunkantaja. Tarkka ihmiskuvaus houkuttelee myös sellaisia lukijoita, joita jalkapallo tai urheilu ei kiinnosta. Juttu ei vain hymistele haastateltavaa, vaan tuo esille valmentajan heikkouksia, mikä nostaa jutun mielenkiintoa. Sankarivalmentajan haavatkin tulevat taitavasti esille. Jutun kuva ja otsikko eivät liioittele vaan pikemminkin tiivistävät jutun ytimen.  Puhutteleva kuva ihmisestä, jolla on intuitio.

 

Juttukilpailun voittajat valitsi päätoimittaja Aija Pirinen.

 

Kaupunkilehtien kuvakilpailu

1. Johanna Erjonsalo kuvallaan jutussa Olen miettinyt kuolemaa koko ajan (Helsingin Uutiset). Pysähdyttävä kuva. Rohkean tiukka rajaus, joka toimii loistavasti. Samuli Putron katse pysähdyttää ja yhdessä otsikon kanssa lähes vaatii lukemaan jutun.

2. Päivi Tuovinen kuvallaan jutussa Vesi ja hyvä porukka vetävät treenaamaan (Länsiväylä). Yksinkertaisen selkeä ja tehokas kuva. Upeat värit. Kuvan tumma yläosa luo hetkeksi harhakuvan, onko kuva kuvattu veden alta. Kuvassa kaikki olennainen mutta ei mitään turhaa.

3. Riina Sydänmaanlakka kuvallaan jutussa Kauppakatua ravattiin jo silloin edestakaisin (Suur-Jyväskylä Lehti). Lämminhenkinen kuva ilman turhaa kikkailua. Kuvan lämpimät sävyt ja kuvattavan ilme luovat kotoisan ja rauhallisen ilmapiirin. Kirjahyllyn kehystetyt valokuvat, taustalla oleva viherkasvi ja rollaattori tuovat mukavaa lisätietoa kuvattavasta.

 

Parhaat kaupunkilehtikuvat valitsi I-Medioiden lehtikuvaaja Eetu Sillanpää.

 

Paikallislehtikilpailu

 

Kerran viikossa ilmestyvät lehdet

1. Rantalakeus

Rantalakeus on tasokas lukupaketti: uutisten rinnalla myös pitkiä juttuja, osuva otsikointi ja viittauksia someen. Paikallisten ihmisten ääni kuuluu. Iso plussa nuorille annetuista puheenvuoroista ja Pressiklubi-jutusta, jossa ysiluokkalaiset pääsevät kertomaan, miten maailmaa muutetaan paremmaksi. Ulkoasultaan Rantalakeus on ilahduttavan omannäköinen.

2. Kangasalan Sanomat

Kangasalan Sanomat on vahvasti paikallinen ja selkeästi etenevä lehti, joka luo miellyttävän lukukokemuksen jo etusivun hellyttävästä valokuvastaan alkaen. Erityismaininta Ilonaihe-palstalle, joka avaa ikkunan paikallisten ihmisten elämään. Lehden kieli on sujuvaa ja juttutyyppien kirjo leveä. Kangasalan Sanomat antaa tilaa lukijoiden näkemyksille ja rakentaa vuorovaikutusta myös verkon ja somen kautta.

3. Sisä-Suomen Lehti

Sisä-Suomen Lehti saa lukijan hyvälle tuulelle: etusivun kuva on sympaattinen, jutuissa on mukavaa tarinallisuutta, ja lehti myös loppuu hyvää fiilistä välittävään kolumniin. Sisä-Suomen Lehden erittäin selkeä osastojako luo lehteen linjakkuutta ja tukee silmäiltävyyttä. Plussaa juniorijalkapalloa käsittelevästä jutusta, jonka toiminnallinen valokuva vangitsee lukijan katseen ja nostaa tytöt estradille.

Verkkokilpailun voittaja: Siikajokilaakso

Siikajokilaakso, tuttavallisesti Siikkis, on verkossa selkeä, helppokäyttöinen, paikallinen, visuaalisesti miellyttävä ja ennen kaikkea persoonallinen. Siikkiksen vuorovaikutus lukijoiden kanssa on kirkkaasti sarjansa parasta: se luo keskustelualustan ja tuo ihmisiä yhteen polttavien aiheiden ääreen. Siikkis onnistuu tekemään jokilaakson alueesta houkuttelevan myös ulkopaikkakuntalaiselle lukijalle.

 

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvät lehdet

1. Östnyland

Östnyland on sisällöltään rohkea, moniääninen ja nopeasti reagoiva lehti. Se osaa lokalisoida isojakin aiheita ja tuoda juttuihin konstruktiivista näkökulmaa.  Netti ja some ovat tätä päivää, ja ne ovat innovatiivisesti läsnä painetussa lehdessä: jättebra! Östnylandin käyttämä kieli on helppolukuista myös ei-natiiville lukijalle.

2. Västra Nyland

Västra Nyland on selkeä, konkreettinen ja keskusteleva lehti.  Jutuissa on kirkas fokus. Plussaa, että myös turvanpaikanhakijat pääsevät lehdessä ääneen. Nuorten haastatteluista kumpuava juttukokonaisuus on kuntavaalijuttuna kisan parhaimmistoa: mycket bra! Västra Nylandin taitto on konstailematonta ja toimivaa.

3. Alasatakunta

Alasatakunta on rytmikäs ja helppolukuinen lehti. Etusivun vinkit johdattavat lukijan tehokkaasti olennaisen ääreen. Alasatakunnan jutut ovat sujuvasti kirjoitettuja, ja niissä on väkevä paikallisuuden tuntu.  Juttutyyppien kirjo on monipuolinen. Juttu matematiikkaa rakastavasta lukiolaisesta yllättää myönteisesti sekä aihevalinnallaan että sukupuolten tasa-arvoa hienovireisesti välittävällä näkökulmallaan.

Verkkokilpailun voittaja: Västra Nyland

Västra Nyland on verkossa visuaaliselta ja graafiselta ilmeeltään soljuva. Mielipiteellistä aineistoa on runsaasti, mikä rakentaa vahvaa vuorovaikutusta lukijoiden kanssa. Västra Nylandin juttuaiheet ovat monipuolisia ja juttujen näkökulmat rohkeita.

 

Kolme kertaa viikossa tai useammin ilmestyvät lehdet

1. Åbo Underrättelser

Åbo Underrättelser yhdistää onnistuneesti lokaalin ja globaalin. Juttujen kärjet ovat teräviä, ja fokus pysyy. Juttu, joka kertoo koirille lähiruokaa tuottavasta yrittäjästä, on yritysesittelyjuttuna perusteltu ja virkistävä. Åbo Underrättelserin toimitus ottaa kantaa aihevalinnoillaan, joissa näkyvät maahanmuuttajat ja sukupuolikysymykset. Some ja verkkolehti nousevat hyvin esille painetun lehden sivuilla: utmärkt!

2. Raahen Seutu

Raahen Seutu tarttuu ennakkoluulottomasti paikallisia puhuttaviin aiheisiin ja antaa runsaasti tilaa myös lukjoiden mielipiteille. Haastateltavat edustavat monipuolisesti seudun asukkaita ja toimijoita. Raahen Seudussa on myös lämpöä: torimarkkinoista uutisoivan jutun pääkuvassa on toimelias letunpaistaja, ja henkilöjuttu Raahessa vierailleesta näyttelijälegendasta sulattaa sydämen.

3. Nokian Uutiset

Nokian Uutisisissa on osallistumiseen ja vaikuttamiseen kannustava ote. Juttuaiheita ja haastateltavia on vauvasta vaariin: etusivun kuvassa tanssivat lapset − kukapa ei haluaisi tietää päiväkodin teemaviikosta enemmän! Plussaa, että Nokian Uutiset uskaltaa käsitellä moralisoimatta ristiriitaisia tunteita herättäviä aiheita kuten kommunismia ja kannabista. Lehti ohjaa lukijoitaan näkyvästi verkkoon videoiden pariin.

Verkkokilpailun voittaja: Koillissanomat

Koillissanomat on verkossa linjakas ja paikallinen. Käytettävyydeltään Koillissanomat on harvinaisen sujuva ja selkeä. Teknisesti laadukkaat valokuvat ovat myös sisällöltään antoisia. Pää- ja mielipidekirjoituksissa on konstruktiivista näkökulmaa, mistä plussaa. Kyselyt, aktiiviset somekanavat sekä lukijoiden omat videot ja kuvat viestivät, että lukija on tärkein.

 

Paikallislehtikilpailun lehtiä  ja verkkolehtiä arvioineessa raadissa oli 14 journalistiopiskelijaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Raadin työtä ohjasi journalismin lehtori Sari T. Tiiro.

 

Lehdistön ihannepaikallislehti

Sanomalehtien Liiton jäsenlehtien henkilöstö äänesti ihannepaikallislehdeksi Rantalakeuden.

 

Lukijan valinta

 

Karjalan Heili

Median moniosaaja ja ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme valitsi Lukijan valinnan kaupunki- ja paikallislehtikilpailuihin ilmoitettujen lehtien joukosta. Hän painotti valinnassaan omaperäisyyttä ja kykyä riskien ottoon.

 

> Lue myös, millaisia vahvuuksia ja heikkouksia tuomaristo löysi lehdistä.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast