Tilaa Uutiskirje!

”Palautetta tulee tavallista runsaammin ja osa siitä on valitettavan rajua”: Kysyimme, huolestuttaako poliitikkojen mediavastainen puhe

Kun mediasta tehdään politiikan osapuolta, se on uutta ja huolestuttavaakin, sanoo Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti.

Viivi Salminen, Matti Pietiläinen ja Johanna Lahti ovat jonkin verran huolissaan viimeaikaisista kovista puheista mediaa vastaan.
Ajankohtaiset

Johtavien poliitikkojen ja median suhteet ovat puhuttaneet pitkin kesää. Kysyimme, miten mediavastaiset puheet ovat näkyneet toimituksissa.

Viivi Salminen
STT:n toimittaja

”Ensisijaisesti ihmetyttää ja ärsyttää, ja ehkä hieman myös huolestuttaa. Sellaista ei ole aiemmin näkynyt, että puoluekokouksessa käytetään yksi päivä median haukkumiseen. Toimittajien perustehtävä on kuitenkin vahtia valtaa pitäviä ja esittää kritiikkiä. Kun perussuomalaisilla on hallituksessa ministereitä, heitä tarkastellaan samalla tavalla kuin muitakin. En ole itse kokenut epäasiallisuuksia, mutta palautetta tulee paljon enemmän kuin aiemmin. Eikä se välttämättä ole negatiivinen asia, vaan kertoo siitä, että juttuja luetaan.”

Matti Pietiläinen
Savon Sanomien vastaava päätoimittaja

”On siinä huolestuttavia piirteitä. Joitakin vuosia sitten keskusta kohdisti vahvaa mediavastaista retoriikkaa erityisesti etelän mediaan. Uutta on, että perussuomalaisten johto on ottanut viholliskuvien kohteeksi koko median. Alueemme perussuomalaisten kanssa meillä on keskusteluyhteys kuten muihinkin puolueisiin. Arkityössä olemme miettineet, miten asioita voi käsitellä niin, että emme vahvista vääränlaista vastakkainasettelua. Toimituksissa on syytä katsoa kesän ajalta peiliin, ettei jää juhlapuheisiin, miten hanakasti ollaan valmiita korjaamaan omia virheitä.”

Johanna Lahti
Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja

”Kun mediasta tehdään politiikan osapuolta, se on uutta ja huolestuttavaakin. Marinin hallituksenkin aikaan moni kriittisen uutisoinnin kohde ja heidän kannattajansa kokivat median toiminnan epäreiluksi, mutta tämä on voimakkaampaa ja systemaattisempaa. Nyt palautetta tulee tavallista runsaammin ja osa siitä on valitettavan rajua, asiatonta ja henkilöön käypää. Jos yksittäinen toimittaja joutuu somemyrskyn kohteeksi, on tärkeä käydä asiaa läpi yhdessä esihenkilön ja toimituksen johdon kanssa. Ne voivat olla hurjan raskaita tilanteita.”

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast