Tilaa Uutiskirje!

Maahanmuuttaja on yksilö!

Ajankohtaiset

Saksasta seitsemän vuotta sitten Suomeen muuttanut Claudia Freyer-Lindner on yksi niistä maahanmuuttajista, joiden kirjoituksia julkaistaan joensuulaisessa kaupunkilehdessä Karjalan Heilissä. Heilin maaliskuussa aloittamalla maahanmuuttajapalstalla Freyer-Lindner ja muut eri puolilta maailmaa Joensuuhun tulleet ihmiset saavat kirjoittaa itse valitsemistaan aiheista.

Freyer-Lindnerin jutut käsittelevät sitä, miten ulkomaalaiset löytävät Suomessa apua ongelmiinsa ja sitä, miten pärjäävät ne eronneet naiset, jotka ovat aikanaan muuttaneet Suomeen suomalaisen miehen perässä.

– Mielestäni tämä projekti antaa maahanmuuttajille mahdollisuuden ilmaista itseään ja tulla esille aktiivisina yksilöinä omine ajatuksineen, sen sijaan että he olisivat lehtijutuissa vain hallinnon tai sosiaalihuollon kohteita. Toivon myös, että artikkelit parantaisivat itäsuomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin, Freyer-Lindner pohtii.

Hän itse saa kirjoittamisesta myös hyödyllistä työkokemusta journalismin opintoihinsa. Toisaalta hän kokee hieman ikävänä sen, että maahanmuuttajatoimittaja saa Suomessa töitä vain erityisen projektin kautta, ei pelkästään omien taitojensa takia.

Siihen, miten sanomalehdet voisivat luoda läheisemmän siteen maahanmuuttajiin, hänellä on useita vinkkejä. Ensinnäkin maahanmuuttajia ei pitäisi käsitellä yhtenä samankaltaisena ryhmänä.

– Unohtakaa, että he ovat maahanmuuttajia ja selvittäkää, mitä he tekevät, ajattelevat ja haluavat ja millaisia he ovat ihmisinä. Lehdissä olisi hyvä olla myös olennaista tietoa ulkomaalaisille, esimerkiksi jonkinlainen palveluosio.

Lehtien verkkosivuille taas Freyer-Lindner kaipaa englanninkielistä keskustelufoorumia ja muutamia juttuja isoimpien maahanmuuttajaryhmien kielillä. Sanomalehdet voisivat myös lähettää numeroitaan vastaanottokeskuksiin, jotta ihmiset pääsisivät tutustumaan lehtiin ja opettelemaan niiden lukemista.

Karjalan Heilin ja Joensuun Seudun Monikulttuurisuusyhdistyksen (JoMoni) toteuttama maahanmuuttajapalsta julkaistaan kahden viikon välein vuoden loppuun. Palsta on osa M14 Itä-Suomi aktiivisen maahanmuuttopolitiikan pilottialueeksi -hanketta, ja sen tavoitteena on edistää työllistymistä ja nopeuttaa kotoutumista.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast