Tilaa Uutiskirje!

Lasku hidastui

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön päätoimittaja.

Sanomalehtien tulojen lasku jatkui vuonna 2014, mutta laskun vauhti hidastui puoleen edellisvuodesta. Kaupunkilehdet ylsivät jo nollakasvuun.

Viime vuonna sanomalehdet myivät painettua ja digitaalista lehteä lukijoille ja mainostajille yhteensä 948 miljoonan euron edestä. Summa pieneni 3,8 prosenttia vuodesta 2013. Edellisvuonna yhteistuotto putosi 8,0 prosenttia.

Levikkituotot vähenivät viime vuonna 2,5 prosenttia ja ilmoitustuotot 5,4 prosenttia. Erikoislehdet ja paikallislehdet selvisivät selvästi pienemmällä miinuksella kuin päivälehdet.

Kaupunkilehtien nettomyynti pysyi edellisvuoden tasolla lähes 73 miljoonassa eurossa. Vielä vuonna 2013 kaupunkilehtien myynti väheni 6,6 prosenttia.

Digitaalisen myynnin osuus sanomalehtien tuloista kasvoi edelleen, joskin odotuksia hitaammin. Digitulot kasvoivat 25 prosenttia 56 miljoonasta 70 miljoonaan euroon.

”Valtakunnallisten keskiarvojen takana on hienoja onnistumisia.”

Digitulojen osuus kaikista sanomalehtien tuloista oli 7,4 prosenttia. Painettu sanomalehti tuotti yhä valtaosan, 92,6 prosenttia, tuloista.

Sanomalehtien digitulojen kasvu korvasi vasta kolmanneksen printtitulojen menetyksestä. Selvä parannus sekin, sillä edellisenä vuonna digi toi takaisin vähemmän kuin joka kahdeksannen menetetyn printtieuron.

Valtakunnallisten keskiarvojen takana on myös hienoja onnistumisia.

Uudistuneessa Suomen Lehdistön vuosinumerossa nostetaan esille menestyneimpiä lehtiä erilaisilla talousmittareilla. Tulojen ydintäkään ei unohdeta: esittelyssä ovat parhaat jutut ja sivut.

Erikoisnumero sisältää edelleen kaikkien Sanomalehtien Liiton jäsenlehtien keskeiset luvut ja lehtiryhmäkohtaiset yhteenvedot. Päiväisyyksien sijasta lehdet on nyt ryhmitelty lehtityypeittäin: päivälehdet, erikoislehdet, paikallislehdet ja kaupunkilehdet.

Lehden lopusta löytyvät tutusti kaikkien liiton jäsenlehtien ja -yritysten yhteystiedot.

Jäsenlehtien määrä on muuten pysynyt entisellä tasolla. Liittoon kuuluu 236 lehteä: 179 sanomalehteä, 54 kaupunkilehteä ja kolme verkkolehteä.

 

> Osta Suomen Lehdistön 4/15 digitaalinen irtonumero Lehtiluukusta: http://www.lehtiluukku.fi/lehti/suomen-lehdisto

> Tilaajille digitaalisena: http://minor-humor.flywheelsites.com/digilehti

 

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast