Tilaa Uutiskirje!

Kuusi oppia lehden kehittämiseen

Helsingin Sanomien uutispäällikkö Ville Seuri selvitti, miten yhdistää uutistyön päivittäinen johtaminen ja innovointi.

Helsingin Sanomien uutispäällikön Ville Seurin mielestä ideoinnille on raivattava tilaa kalentereista. Kuva: Vesa Laitinen.
Ajankohtaiset

Väliportaan esimiehet ovat mediataloissa usein niin kiireisiä päivittäisen uutistyön johtamisessa, ettei aikaa organisaation kehittämiseen juuri jää. Kuitenkin lehtitalojen pitäisi taipua jatkuvaan innovointiin pysyäkseen tarpeellisina yleisölleen.

Reuters-insitituutissa Oxfordissa stipendiaattina opiskellut Ville Seuri haastatteli brittitoimitusten esimiehiä muun muassa The Independentissä, The Guardianissa ja Buzzfeedissä. Haastattelujen pohjalta hän muodosti seuraavat kuusi oppia.

 

Ajattele laajasti

Organisaatioissa tehdään usein sitä, mitä on totuttu ennenkin tekemään. Innovaatioista kysyttäessä monet esimiehet puhuivat uusista juttuideoista, -sarjoista tai kampanjoista eli siitä, mitä on tehty aina. Rajojen rikkominen on vaikeaa. Johdon pitäisi kuitenkin nähdä laajempia mahdollisuuksia ja rohkaista koko ajan ideoimaan ja kokeilemaan uutta.

 

Tunne vahvuutesi ja yleisösi

Mediatalon pitää tietää, mikä sen brändi on ja millaista sen yleisö on. Vaikka voisimme kehittyä miksi vain, se ei tarkoita, että meidän pitäisi. Kannattaa selvittää tarkkaan, mitkä ovat oman organisaation vahvuudet ja mitä yleisö siltä odottaa, ja suunnitella kehittämiskohteet niiden pohjalta.

Johdon on kerrottava, mitä tehtäviä voi jättää tekemättä tai hoitaa vähemmän perusteellisesti. Tällöin uuden kehittämiselle vapautuu aikaa ja energiaa.

 

Priorisoi

Esimiehen pitää tehdä selväksi itselleen ja alaisilleen, mikä on tärkeää. Johdon on kerrottava, mitä tehtäviä voi jättää tekemättä tai hoitaa vähemmän perusteellisesti. Tällöin uuden kehittämiselle vapautuu aikaa ja energiaa. Kukaan ei pysty tekemään kaikkea.

 

Kunnioita itsenäisyyttä

Anna työntekijöille vapauksia ja arvosta heidän osaamistaan. Ihmisille on tärkeää, että he saavat itse päättää, milloin ja missä työskentelevät. Se lisää luovuutta. Työtä tulisi mitata saavutusten eikä työpaikalla istuttujen tuntien mukaan. Osalle työntekijöistä voisi antaa aikaa, jonka he saavat käyttää vain uuden ideointiin. Tavoitteet pitää kuitenkin asettaa selviksi.

 

Kiinnostu työntekijöidesi kehityksestä

Kannusta oppimaan uusia taitoja. Monet haastateltavat kuvittelivat journalistien olevan luonnostaan kiinnostuneita oppimaan uutta ja kehittämään itseään. Todellisuudessa kaikissa ammateissa toiset ovat kehityshaluisia ja toiset tekisivät mielellään samoja asioita kuin ennenkin.

”Valitse asiat, joiden eteen tiimi työskentelee. Niitä ei saa olla liian montaa.”

 

Yksinkertaista, kommunikoi, kuuntele ja toista

Valitse asiat, joiden eteen tiimi työskentelee. Niitä ei saa olla liian montaa. Selvimmätkään tavoitteet eivät toteudu, ellei niistä viestitä tehokkaasti. Toista tavoitteita jatkuvasti.

 

> Lue Ville Seurin tutkimus How to Lead Innovation and Still Keep the Newsroom Working.

> Lue Ville Seurin henkilöhaastattelu ja lisää ajatuksia johtamisesta uusimmasta Suomen Lehdistöstä.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast