Tilaa Uutiskirje!

Kirja-arvio: Laadukasta historiaa tositarpeeseen

Ajankohtaiset

Pirjo-Riitta Puro: Sanomalehdet koulutiellä – 50 vuotta sanomalehtien ja koulujen yhteistyötä.

Books on Demand 2014, 286 s.

Jos on ongelma, se pitää ratkaista. Kun olemassa ei ollut historiikkia sanomalehtien ja koulun yhteistyöstä, se piti kirjoittaa. Kuullessani kirjahankkeesta ajattelin, että just niin. Niinhän Pirjo-Riitta Puro toimi kehittäessään ja koordinoidessaan sanomalehtien ja koulujen välistä yhteistyötä Sanomalehtien Liitossa.

Nyt kädessä on kirja Sanomalehdet koulutiellä. Se kertoo lehtien ja koulujen puoli vuosisataa kestäneestä yhteistyöstä sujuvasti, kattavasti ja tasapainoisesti. Kirjasta säteilee kirjoittajan historioitsijakoulutus. Dokumentointi on esimerkillistä, samoin lähdeluettelo. Uutteruus koituu lukijan iloksi. Kirjoittaja ei korosta omaa, keskeistä rooliaan, vaan pitäytyy asioihin. Tasapainoa sekin.

Puro ihmettelee aiheellisesti kirjan esipuheessa, ettei kouluyhteistyöstä kerrota lehtien historiikeissa. Yhteistyöhän on ollut laajaa ja merkityksellistä yhteiskunnallista toimintaa. Siihen on panostettu aikaa ja rahaa. Lehtitalojen arkista työtä on dokumentoitu muutenkin varsin vähän. Murrospyörteissä arkikin voisi kiinnostaa.

Pirjo-Riitta Puro ihmettelee aiheellisesti, ettei kouluyhteistyöstä kerrota lehtien historiikeissa.

Kirja kertoo kouluyhteistyön kautta paljon sanomalehdistä ja koulusta, niiden ja maailman muutoksista. Lukijalle, joka haluaa saada nopeasti kelpo katsauksen lähihistoriasta, kirja on loistovalinta.

Kouluyhteistyöllä lehtitalot ovat pyrkineet kasvattamaan uusia lukijoita, varmistamaan sanomalehtien tulevaisuutta. Työn vaikutusta euroissa on vaikea arvioida. Ehkä vaikutukset tuntuvat lehtien lukuintona. Suomalaiset nuoret ovat kärkitiloilla kansainvälisissä lukemisvertailuissa. Lukemisen ja koulumenestyksen välillä on osoitettu myönteinen korrelaatio, sama koskee äänestysaktiivisuutta.

Kirja on innostava dokumentti myös lehtien välisestä yhteistyöstä. Ideat on tuotu yhteiseen pöytään ja keskustelu on ollut avointa. Kaikki ovat hyötyneet. Sekin oli hyvä kirjoittaa muistiin.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast