”Intiimi, maaginen, kykeneväinen”.
”Tahmataulu, aika heikot ominaisuudet, yllätyksetön, vaatii akrobaatin kirjoitustaidot”.
Tässä muutamia arvioita viime kuukausien puhutuimmasta uutuudesta taulutietokoneesta eli tabletista. Toistaiseksi laitepuolella on voitu vetää yhteläisyysmerkit Applen iPadin ja tabletin välille, mutta tilanne muuttuu, kun muut valmistajat tuovat markkinoille todennäköisesti piankin Applen tuotetta selvästi halvempia laitteita.
Suomessa vain harva on pitänyt kohulaitetta kädessään ja vielä harvempi sitä tositoimissa käyttänyt. Silti sen ominaisuuksista on puhuttu ja kirjoitettu runsaasti. Moni käyttäjä on kuvaillut alun epäilyjen jälkeistä ihastustaan kestäväakkuiseen, kevyeen, helppokäyttöiseen ja kosketusnäyttöiseen monitoimilaitteeseen.
Melko yllättävää on se, miten vähän julkisuudessa on keskusteltu sähköisiin lukulaitteisiin haluttavista ja tarjottavista sisällöistä. Vain lukuominaisuudet sisältävistä laitteista poiketen tablettien toimintopaletti on laaja sähköpostista ja videoiden katselusta peleihin, lukemiseen ja televisio-ohjelmien katseluun.
Tässä laitteessa jos missä medioiden genrerajat madaltuvat ainakin teoriasssa.
Ilman monipuolisia ja haluttavia sisältöjä mistään sähköisistä lukulaitteista tuskin tulee suuren yleisön välinettä ja kunnon liiketoimintaa. Esimerkiksi operaattori voi kyllä tarjota yhteyksiä ja kontakteja, mutta hyödyttömiähän ne ovat ilman kiinnostavia sisältöjä.
Siksi suomalaisen viestintätoimialan maailmanlaajuisestikin edistyksellinen eReading-hanke on niin ajassa kuin olla voi. Nyt tutkitaan muun muassa liiketoimintamalleja, maksu- ja käyttötapoja ja selvitetään, löytyykö yhteisiä tapoja ja standardeja. Tavoite on, että toimimalla yhdessä voidaan kasvattaa tarjontaa, kun mahdollisimman moni media voi ottaa käyttöön myös tämän kanavan.
Tulevaisuus näyttää, ovatko lukulaitteet ratkaiseva vedenjakaja sähköisten sisältöjen maksullisuuden tiellä. Lupaavia ja ajankohtaisia ne ainakin ovat ja virstanpylväänä katsomisen arvoisia.