Tilaa Uutiskirje!

Kangasalan Sanomien lähes kuukauden Facebook-bänni loppui: Ratkaisuun johti vinkki media-alan sisältä

"On pelottavaa, että sananvapautta pystytään rajoittamaan tällä tavalla, jos jokin juttu ei miellytä", lehden päätoimittaja-toimitusjohtaja Heli Keskinen kommentoi.

”Positiivinen puoli tässä oli aivan ventovieraidenkin ihmisten halu auttaa”, Kangasalan Sanomien päätoimittaja-toimitusjohtaja Heli Keskinen sanoo.
Ajankohtaiset

Kangasalan Sanomat voi jälleen jakaa linkkejä verkkosivulleen Metan kanavissa normaalisti. Myös aiemmin Facebookista kadonneet linkit paikallislehden sivuille sekä niihin tulleet kommentit palasivat näkyviin maanantai-iltana.

Facebook tulkitsi marraskuun alkupuolella Kangasalan Sanomat roskapostittajaksi ilmeisesti yleisön tekemien perättömien ilmiantojen jälkeen. Tapaus liittyi lehden juttuun nuorten väkivallasta, jonka osa yleisöstä koki syyllistävän neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiviä lapsia.

Lehden päätoimittaja-toimitusjohtaja Heli Keskisen mukaan ratkaisuun johti Aller Median työntekijältä tullut vinkki LinkedInissä sen jälkeen, kun Keskinen oli jakanut siellä Suomen Lehdistön jutun aiheesta.

– Sain sähköpostiosoitteita aidoille ihmisille, jotka hoitavat mediasuhteita Facebookissa. Lähetin heille viestiä, ja yksi vastasi tosi nopeastikin.

Kontaktit olivat nimien perusteella ulkomaisia. Useista meileistä tuli vastaus, etteivät ne enää olleet käytössä. Viime perjantaina tapahtuneen viestittelyn jälkeen ei kuulunut mitään, kunnes maanantai-iltana ”Ulrika” kertoi, että kaiken pitäisi toimia taas normaalisti.

– Mitään selitystä tapahtumista ei tullut, mutta jopa se väkivaltaa koskenut juttu on palautunut eikä Facebook kokenut sitäkään yhteisönormeja rikkovaksi, Keskinen sanoo.

”Voi kun me voisimme keskustella asioista, eikä toimia tällä tapaa.”

Keskinen kertoo oppineensa selkkauksesta ainakin sen, että sosiaalinen media on hyvin haavoittuva.

– Jokaisen median täytyisi tehdä sellainen ajatustyö, että jos somekanavalle tapahtuu jotain, mitä se tarkoittaa omalle liiketoiminnalle. Jos katsoo, mitä Twitterille on tapahtumassa, emmehän me voi olla mistään alustasta kovin varmoja.

– On myös pelottavaa, että sananvapautta pystytään rajoittamaan tällä tavalla, jos jokin juttu ei miellytä.

Keskinen kokee, että erityisesti nuorten väkivaltaa koskeneesta jutusta, sen jatkouutisoinnista ja sitä seuranneista mielipidekirjoituksista olisi ollut tärkeää käydä yhteisössä keskustelua.

– Keskustelu vaikuttaa siihen, mitä me pystymme tekemään asian eteen.

Koska bänni jäi lyhyeksi, seuraukset eivät olleet merkittävät. Aluksi sivulataukset kyllä putosivat.  

– Jos tämä olisi jatkunut pidempään, kyllähän sillä olisi kävijämääriin iso vaikutus. Suuri yleisömme kuitenkin sympatiseerasi meitä aika voimakkaasti esimerkiksi kaupungin Facebook-ryhmässä. Se näkyi niin, että sivulataukset olivat lopulta oikein hyvät. Tämä johtui ennen kaikkea siitä, että meillä oli kiinnostavaa sisältöä.

Lehti sai selkkauksen aikana myös paljon sovelluksen latauksia ja tilauksia.

Jatkossa Keskinen aikoo varmistaa ainakin, että lehti on varmasti tunnistautunut oikein uutismediaksi Metan ohjeiden mukaan.

– Olisin voinut käyttää tähän menneet työtunnit paljon paremmin oman tuotteen kehittämiseen ja tärkeiden asioiden käsittelyyn. Voi kun me voisimme keskustella asioista, eikä toimia tällä tapaa, Keskinen summaa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast