Tilaa Uutiskirje!

Jussi Väätäinen hyppäsi Kaleva Median markkinoinnista Koillissanomien valokuvaajaksi: ”Ei tarvinnut ryhtyä suunnittelemaan työpaikkailmoitusta”

Jussi Väätäinen kokee harvinaislaatuisen uraloikkansa downshiftaukseksi. Uutiserämaata hän ei myönnä työssään nähneensä.

Jussi Väätäinen on pitkään salaa haaveillut, että voisi työskennellä valokuvaajana. Lokakuun alussa siitä tuli mahdollista.
Ajankohtaiset

Jussi Väätäinen aloitti Koillissanomien valokuvaajana lokakuun alussa. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Kaleva Mediassa sekä Rukan ja Pyhän markkinoinnin tuottajana sekä Hiihtoliiton ja Ski Sport Finlandin viestinnässä. Hän on opiskellut valokuvausta, graafista suunnittelua ja multimediaa Jyväskylän ammattiopistossa ja ollut aiemmin Koillissanomissa TET- ja työssäoppimisjaksoilla sekä toimitusavustajana.

Miten uusi urasi mahdollistui, Koillissanomien valokuvaaja Jussi Väätäinen? 

Valokuvaaminen on kiinnostanut kauan, ja kesällä kuulin Koillissanomien valokuvaajan vaihtaneen työpaikkaa. Kesälomien jälkeen kyselin päätoimittaja Jenny Halvarilta, aikooko hän käynnistää rekryä. Lopputulema oli, että ei tarvinnut ryhtyä suunnittelemaan työpaikkailmoitusta. 

Onko kyse downshiftauksesta vai upgreidauksesta? 

Sanon ihan suoraan, että tietyllä tapaa downshiftauksesta. Ison mediatalon markkinointi on monipuolista, ja minulla oli myös aika paljon vastuita. Nyt kun vastuulla on ainoastaan oma visuaalinen puoli Koillissanomissa, paineet ovat pienemmät. Täällä on nyt satanut ensilumi, ja olin juuri yksin kuvaamassa hautausmaalla. Mietin, että jumalauta, tästä maksetaan minulle.

Sanomalehdet alkoivat jossain vaiheessa 10–15 vuotta sitten tehdä paljon videoita videoiden tekemisen vuoksi, mutta pian kokeilut loppuivat. Missä meni pieleen? 

Videoiden tekeminen on eri asia kuin valokuvaaminen. Pitää osata jatkuvaa kuvakerrontaa ja leikkaamista, jotta pääsee jouhevaan lopputulokseen. Veikkaan, että tekijöillä ei ollut niin paljon ammattitaitoa ja kokemusta, ja sitten huomattiin, että videoiden tekeminen on aika työlästä. Nykyään on mahdollista tehdä reaaliajassa editointia ja efektejä, ja työaikaa osataan resursoida paremmin. 

Kuinka paljon itse teet videoita ja miten päätätte, mikä on hyvä videoaihe? 

Toistaiseksi vielä aika vähän. Olemme keskittyneet enemmän uuteen tarinatyökaluumme, johon voimme Instagramin stoorien tyyliin liittää myös videoita. Siihen voi heittää nopeasti kuvatun videon ilman käsikirjoitusta. 

Näkeekö Koillissanomien valokuvaajana paljon uutiserämaata? 

Minulla on kutina, että aika hyvin me tämän itäkairankin saamme katettua. Joka paikkaan emme fyysisesti ehdi, mutta saamme lukijoilta kuvia ja videoita. Päätoimittajalla on hirveän iso rooli yhteisön vahvistamisessa ja siinä, että meihin otetaan yhteyttä ja kerrotaan myös epäkohdista. 

Sanoit Koillissanomien nimi­tyshaastattelussa, että pystyt edesauttamaan Koillissanomien kehitystä digimaailmassa. Miten? 

Kaikenlaisilla kokeiluilla. Minulla on myös tuottajakokemusta ja olen paljon pyöritellyt verkkosaitteja. Paikallislehdessä kuvaajan työtahti on semmoinen, että asioita ehtii kokeilla ehkä enemmän kuin maakuntalehdessä. 

Mitä haluaisit sanoa ensimmäiseen alan työpaikkaan tulleelle nuorelle itsellesi? 

Ei kai muuta kuin superavoimin mielin vaan. En itse alussa ajatellut, että minusta pitää tulla toimittaja tai kuvaaja, vaan oli siistiä päästä kokeilemaan esimerkiksi ilmoitustaittoa ja vastailla toimituksen puhelimeen.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast