Tilaa Uutiskirje!

Internet-ajan osuuskuntia: Web3 tarjoaa myös journalismille uusia ansaintamahdollisuuksia

Seuraavat journalismia uudistavat organisaatiot eivät ehkä ole yrityksiä vaan web3-teknologialle perustuvia hajautettuja yhteisöjä.

Näkökulmat

Vuoden 2022 hypetetyin teknologiatrendi on web3 eli lohkoketjuteknologioille perustuva hajautettu internet. Kryptot ja NFT:t tulevat varmasti monilta jo korvista. Silti harvempi on ehkä ajatellut, että sama teknologia koskettaisi mitenkään meitä journalisteja.

Maailmalla syntyy jo vauhdilla ensimmäisiä esimerkkejä journalistisista projekteista, jotka eivät ole perinteisiä yrityksiä vaan DAO-yhteisöjä – siis web3-maailmassa toimivia hajautettuja autonomisia organisaatioita (decentralized autonomous organizations). Niitä on verrattu internet-ajan osuuskuntiin.

Juuri nyt näitä yhteisöjä kannattaa seurata tarkkaan. Niiden perustajat uskovat, että web3 tarjoaa journalismille uusia ansaintamalleja, työkaluja yhteisön rakentamiseen, lukijoiden palkitsemiseen sekä startupien rahoittamiseen.

Ilmiössä on vielä kyse kokeiluista ja hieman utopistisista ajatuksista hajautetun teknologian tuomasta muutoksesta. Web3-ideologian mukaan hajauttaminen demokratisoi. Mediaan sovellettuna: jos aiemmin omistajuus kuului alustoille ja mediakorporaatioille, DAO antaa vallan sisällöntuottajille ja -kuluttajille, jotka omistavat osuuden yhteisöstä.

”Web3-ideologian mukaan hajauttaminen demokratisoi.”

Yksinkertaisimpia esimerkkejä on Dirt-nimisen uutiskirjeen ympärille syntynyt projekti. Dirt on kahden journalistin, Daisy Alioton ja Kyle Chaykan, perustama uutiskirje digitaalisesta kulttuurista. Se rahoittaa toimintansa myymällä digitaalisia aitoustodistuksia eli NFT:itä, siis esimerkiksi digitaalista taidetta, jonka omistajuus on sidottu lohkoketjuteknologiaan. Tässä NFT:itä voi ajatella Dirtin tilausmaksuna, paitsi että se on jotain jonka omistat ja voit myydä eteenpäin.

Uutiskirjeen kolmannelle tuotantokaudelle Alioto ja Chayka perustivat oman DAO:n. Siinä NFT:itä ostaneet yhteisön jäsenet pääsevät äänestämään toimituksen esittelemistä pitkien juttujen aiheista.

Mutta kun kryptolompakot ovat anonyymeja ja DAO:n jäsenet siten nimettömiä, eikö tilanteesta synny eettisiä ongelmia journalismille? Kyle Chaykan mukaan juuri näitä kysymyksiä, kuten päätösvallan antamista toimituksen ulkopuolelle, tiimi on pohtinut. Äänestetyt jutut ovat sellaisia, jotka toimitus voisi tehdä muutenkin.

Ajatus on, että DAO mahdollistaa erilaisen yhteisön sitouttamisen ja omistajuuden, verrattuna esimerkiksi passiiviseen ja hetkelliseen joukkorahoittamiseen.

Entä jos paikallislehden kuukausitilaus antaisikin pääsyn DAO-yhteisöön? Silloin lehden tilausmaksu antaisi myös omistajuutta ja mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Tällaisen vision esitti NiemanLab vuoden 2022 journalismin trendiennusteissaan.

Erilaisia mahdollisuuksia ja malleja voi visioida paljon. Suomalaisenkin median kannattaisi pohtia niitä systemaattisesti. Hypetetyssä teknologiassa on luonnollisesti paljon tyhjää pöhinää. Koko web3-teemaa on kritisoitu aiheellisesti sekä kryptojen energiankulutuksesta että monista teknologisista ongelmista.

Entä ratkaistaanko tässä ylipäätään oikeita ongelmia, joita ei muilla teknologioilla jo pystyttäisi hoitamaan tehokkaammin?

Koko aihetta ei kritiikin vuoksi kannata ohittaa. Vaikka isot kaupalliset menestykset olisivat vuosien päässä, nyt saattaa olla se hetki, kun niille kylvetään siemenet.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast