Tilaa Uutiskirje!

Hesari panostaa nyt koulujen digitilauksiin – uusi kirjautumisratkaisu poistaa vuosikausia jatkuneet ongelmat 

Tilauksen hankkineiden koulujen oppilaat pääsevät lukemaan digi-Hesaria Wilman kautta. Tekniikkaa voi hyödyntää mikä tahansa uutismedia.

Uusi tekniikka moninkertaistaa Hesarin opetuskäytön.
Ajankohtaiset

Helsingin Sanomat on löytänyt teknisesti toimivan väylän tarjota digisisältöjään laajasti koulu-opetukseen. Kehityspäällikkö Vesa Lindqvist Sanomalta arvioi uuden tekniikan moninkertaistavan Hesarin käytön kouluopetuksessa.

Kyse on Opetushallituksen ylläpitämästä MPASSid-tunnuksenvälitysratkaisusta, jota hyödyntämällä lukuoikeudet ostaneiden koulujen oppilaat pääsevät lukemaan digi-Hesaria suoraan Wilma-ohjelmiston kautta. Wilma on kodin ja koulujen väliseen yhteydenpitoon tarkoitettu sovellus, joka on laajasti käytössä Suomen kouluissa.

Järjestelmä tunnistaa automaattisesti, onko koulun oppilaalla lukuoikeus Hesarin sisältöihin. 

– Tämä on ratkaisevaa, Lindqvist sanoo. 

Hänen mukaansa Hesarin digilukuoikeudet opetuskäyttöön on tähän mennessä tilattu jo yli sataan suomalaiseen kouluun, vaikka uutta digitilausta ei ole vielä ehditty kunnolla edes markkinoida. Kiinnostusta on ollut ympäri maan. 

Lindqvistin mukaan digitunnusten tarjoamiseen on vuosikausia etsitty toimivaa ratkaisua. Aiemmin Hesarin digilukuoikeudet hankkineille kouluille toimitettiin yhdet tunnukset, jotka lähtivät herkästi leviämään eikä niiden käyttöä pystytty kunnolla valvomaan. Lisäksi tunnuksia oli mahdollista käyttää vain koulujen tiloissa ja laitteilla.

”Toivomme, että koulujen kautta opitaan laajemmin, mitä lukeminen on.” 

Uuden kirjautumisjärjestelmän ansiosta oppilaat pääsevät käsiksi Hesarin sisältöihin Wilman kautta myös muualla kuin koulussa, mikä helpottaa esimerkiksi kotitehtävien tekemistä ja mahdollista etäkoulunkäyntiä. 

Sanoman tekemissä kyselyissä on käynyt ilmi, että opettajat hyödyntäisivät mielellään journalistista mediaa ajankohtaisten aiheiden opetuksessa nykyistä enemmän. Hesari on panostanut viime vuosina lasten ja nuorten tuotteisiin, kuten alakoululaisille suunnatun Lasten uutisten printtilehteen ja televisiolähetykseen. 

Oppilaitosten digitilaukset on suunnattu erityisesti 1. ja 2. asteen kouluille eli ala- ja yläkouluille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Tällä hetkellä digitilauksen hinta on 1–50 oppilaan kouluille 125 euroa, 50–1 500 oppilaan kouluille 250 euroa ja yli 1 500 oppilaan kouluille 1 250 euroa kolmen kuukauden välein. 

Lindqvist sanoo, että myyntilukuja tärkeämpää on mediakasvatuksellinen näkökulma: lehden on tärkeää päästä kiinni polkuun, jossa lapset ja nuoret oppivat journalististen asiasisältöjen kuluttamista.

– Tämä on yksi lisäpalikka, joka on puuttunut. Toivomme, että koulujen kautta opitaan laajemmin, mitä lukeminen on. 

MPASSid:tä ovat aiemmin käyttäneet esimerkiksi erilaiset oppimateriaalien tarjoajat. Opetushallituksesta kerrotaan, että MPASSid:tä ei ainakaan tällä hetkellä ole käytössä muilla uutismedioilla kuin Hesarilla. Lähtökohtaisesti sitä voi hyödyntää mikä tahansa julkaisija. 

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast