Tilaa Uutiskirje!

Broadsheetit käyvät vähiin 2016

Suurista lehdistä Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus kilpailevat viimeisen broadsheetin tittelistä.

Ajankohtaiset

Broadsheet-lehtiä uhkaa kato.

Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat ja Karjalainen ilmoittivat tällä viikolla siirtyvänsä tabloidiin vuoden 2016 alkupuolella.

Jäljelle jää kuusi broadsheet-kokoista valtakunnallista ja maakuntalehteä, jotka eivät ole julkistaneet tabloidipäätöstä.

Näistäkin Ilkka, Pohjalainen ja Keskipohjanmaa valmistelevat formaattimuutosta. Lehdiltä kuitenkin puuttuu hallituksen päätös tabloidista.

Nyt kun kaikki ovat menossa tabloidiin, voi olla etua siitä, että on vähän erikokoinen lehti.

– Aikataulu on vähän viivästynyt, mutta tabloidin valmistelu alkaa syksyllä, Ilkan päätoimittaja Satu Takala sanoo.

Ilkan ja Pohjalaisen tabloidiuudistus tapahtuisi tästä aikaisintaan vuoden kuluttua. Keskipohjanmaa-lehdessä on valmius siirtyä pienempään sivukokoon ehkä jo loppuvuodesta.

Sanomalehti Länsi-Suomea kustantavan Marva Median toimitusjohtaja Reima Numminen taas kertoo, että tabloidi on ajatuksissa, vaikkei sitä vielä valmistella.

– Olen vakuuttunut, että parin vuoden aikana kaikki päivälehdet ovat tabloidissa, hän muotoilee.

Ilkan Satu Takalan mukaan lukijoiden mielipide on kallistunut tabloidiin: sitä kannattaa lähes 40 prosenttia ja vastustaa noin 30 prosenttia lukijoista. Lopuilla ei ole kantaa. Kestotilaajista tosin vain joka kolmas kannattaa tabloidia.

Uudistusta silmällä pitäen Keskipohjanmaa perusti muutama kuukausi sitten tabloidikokoisen lukemistoliitteen Lauantai-Keparin, joka on jo kerännyt uusia ilmoittajia.

– Sinne ei myydä enää ilmoituksia milleinä vaan huomioarvon mukaan. Lauantai-Kepari on oppimisprosessi niin toimitukselle kuin yritysmyynnillekin, Keskipohjanmaan päätoimittaja Kauko Palola sanoo.

Levikiltään suurimmista lehdistä vain Maaseudun Tulevaisuus ja Turun Sanomat eivät suunnittele formaatin vaihtoa. Asiaa on kyllä tutkittu, Turun Sanomissa puolen vuoden välein.

Lehden päätoimittaja Kari Vainio muistuttaa, että Lännen Media on formaattivapaa yhteistyökuvio.

– Lukijoille käy kumpi vaihtoehto tahansa. Viimeksi tabloidin suosio oli jopa pudonnut. Ulkoista painetta siirtyä tabloidiin ei ole, Vainio sanoo.

Myös Maaseudun Tulevaisuuden lukijakunnan selkeä enemmistö suosii broadsheetia.

– Meillä on formaattimuutokseen ehkä vähiten paineita, päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Nyt kun kaikki ovat menossa tabloidiin, voi olla etua siitä, että on vähän erikokoinen lehti, hän lisää.

Broadsheet-koossa ilmestyy Suomessa jo mainittujen lehtien lisäksi paikallislehdet Orimattilan Sanomat, Järviseudun Sanomat sekä Kalajokilaakso osana viikonpäivistä. Hämeen Sanomat siirtyy tabloidiin tänä keväänä ja Salon Seudun Sanomat vuoden 2016 huhtikuussa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast