Tilaa Uutiskirje!

Alv-korotus hylättävä tai lykättävä

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Lehtitilausten arvonlisäveroasiassa eletään ratkaisujen aikaa. Lain muutosesitys on edennyt eduskunnassa verojaostoon. Asiantuntijakuulemiset ovat tältä erää päättyneet.

Verojaoston läpikäynnin ja kannanoton jälkeen esitys siirtyy valtiovarainvaliokuntaan, se tekee lakiesityksestä mietinnön ja asia siirtyy eduskunnan täysistunnon kahteen käsittelyyn. Valiokunta voi esittää asian hyväksymistä hallituksen esityksen mukaan tai joillakin mahdollisilla muutoksilla. Ajallisesti kyse on muutamasta viikosta, mutta päätös voi tulla sitäkin nopeammin.

Viime kesäisen hallitusohjelman julkistamisen jälkeen Viestinnän Keskusliiton, Sanomalehtien Liiton ja Aikakauslehtien Liiton edustajat ovat tavanneet kaikki keskeiset päättäjät. Keskusteluja on käyty ministeriöissä ja kansanedustajien kanssa erilaisissa yhteyksissä. Tiivis vaikuttaminen ja alan näkemysten esiintuominen on jatkunut näihin päiviin saakka.

Työn ehdoton päämäärä on ollut, että lehdistön tilausten arvonlisäveron on jatkossakin oltava nolla. Jos lakiesitys yhdeksän prosentin alv:stä kuitenkin eduskunnassa hyväksyttäisiin, pitäisi lain voimaantuloa lykätä vähintään usealla kuukaudella jo muutoksen vaatimien teknisten ratkaisujen takia.

Tähän saakka päättäjät ovat käyttäneet muutosvaatimusten perusteena pelkkää taloutta ja ohittaneet sanomalehdistön keskeisen yhteiskunnallisen ja sivistyksellisen merkityksen.

Taloussuhdanteet vaihtelevat, mutta valveutunut ja aktiivinen kansa on pysyvää pääomaa. Siksi veron määräaikaisuus on tärkeä vaihtoehto.

Se, että lehdistö maksaa 23 prosentin alv:tä irtonumeromyynnistä ja verkkolehdistä, on jäänyt lähes huomiotta. Jos lehtitilaukset tulevat arvonlisäverollisiksi, on syytä tasapuolistaa julkaisujen verokohtelu.

Viime kuukausina sanomalehdistö on näyttänyt yhden hienoista ominaisuuksistaan.  Lehdet ovat kirjoittaneet ja julkaisseet perusteltuja puheenvuoroja, joissa on tuotu kirkkaasti esiin lehdistön merkitys demokratiassa, yhteiskunnallisessa keskustelussa ja osana sivistystä. Lehdet ovat nostaneet oman huolensa ja tilanteensa rohkeasti puheenaiheeksi.

Samaa rohkeutta, avoimuutta ja hetken yli katsomista ala odottaa päättäjiltä, kun lehdistön arvonlisäveroa käsitellään.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast