Tilaa Uutiskirje!

Yle saa kehittää tekstipohjaista verkkopalvelua ja MTV3:lle miljoonatuki – Medialiitto kritisoi

Medialiitto esittää, että Ylen uusien palvelujen ennakkoarviointi siirretään riippumattomalle toimijalle.

Ajankohtaiset

Yle voi jatkaa tekstipohjaisen alueellisen verkkouutispalvelun ja personoinnin kehittämistä. Yleisradioyhtiön hallintoneuvosto päätti asiasta eilen tiistaina.

Hallitus taas esitti tänään miljoonaa euroa ”yleisen edun tv-kanavien” uutis- ja ajankohtaistoiminnan eli käytännössä MTV3:n tukemiseen. Lisäksi tähän tarkoitukseen voidaan ohjata innovaatiotuesta yli jääneitä varoja.

Medialiitto pettyi kumpaankin ratkaisuun.

Se pitää tukea kaupalliselle televisiolle turhan valikoivana ja luultavasti myös EU:n valtiontukisäännösten vastaisena.

Päätös perustuu Harry Harkimon työryhmän ehdotukseen, jossa esitettiin kaupallisen television vuosittaiseksi tueksi kahdeksaa miljoonaa euroa. Tukea voitaisiin ehdotuksen mukaan myöntää uutistoiminnan kustannuksiin tai uutistoimintaa kehittäviin hankkeisiin.

– Kyse ei ole niin korvaamattomasta palvelusta markkinoilla, että valtion olisi syytä ostaa sitä yksityiseltä yritykseltä julkisella palveluvelvoitteella, Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo liiton tiedotteessa.

”Yleisradion hallintoneuvosto on osa yhtiön johtoa ja velvollinen edistämään yhtiön etua.”

Medialiitto, tuolloin vielä Viestinnän Keskusliitto, pyysi ennakkoarviointia Ylen verkkopalveluiden uudistusten markkinavaikutuksista viime syksynä.

Liiton näkemyksen mukaan televisio- ja radio-ohjelmistoon liittymätön tekstipohjainen sisällöntuotanto ja personointipalvelut eivät ole julkisen palvelun ydintehtävää.

Hallintoneuvoston ratkaisun mukaan perusteita tekstipohjaisen alueellisen uutistarjonnan kieltämiselle ei kuitenkaan ole.

– Yle on laajentunut verkkouutistoiminnoillaan yhä syvemmälle alueellisten ja paikallisten lehtien markkinoille, Kangaskorpi kommentoi.

– Digitaalista kasvua on vaikea rakentaa epäreilussa kilpailutilanteessa. Yle-veroa ei pitäisi käyttää kilpailun vääristämiseen, hän jatkaa.

Medialiitto esittää myös, että uusien palveluiden ennakkoarviointi siirtyisi Ylen hallintoneuvostolta riippumattomalle, ulkopuoliselle toimijalle.

– Yleisradion hallintoneuvosto on osa yhtiön johtoa ja velvollinen edistämään yhtiön etua, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg perustelee.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast