Tilaa Uutiskirje!

Uutisanalyysit ovat Etelä-Saimaan ykkössisältöä verkossa: ”Niiden tekemiseen todellakin kannustetaan”

Etelä-Saimaan uutistuottaja Iida Tynnilä kertoo, miten syntyvät tilaajia tuovat mielipiteelliset tekstit.

”Analyysi on tuote, joka parantaa tilaajapitoamme ja auttaa meitä välttämään alan kuolemanlaakson”, sanoo Iida Tynnilä.
Ajankohtaiset

”Mielipiteellisellä journalismilla on meille suuri merkitys, mutta se ei voi olla ihan mitä vaan. Olemme jättäneet toimittajien kolumnit kokonaan pois. Niiden tekeminen oli toimitukselle vastentahtoista ja analytiikka vahvisti, ettei kannata turhaan hiillostaa toimittajia siihen.

Kolumnien sijaan keskitymme uutisiin ja tarkkaan näkökulmittamiseen. Teemme uutisanalyyseja, jotka tuovat tilauksia ja ovat ykkössisältöämme analytiikankin perusteella. Niiden tekemiseen todellakin kannustetaan. Toimitusten johdon palavereissa käydään läpi, onko tällä viikolla tarjota analyyseja ja onko jokin aihe herättänyt alueella keskustelua. Tarkoitus on, että joka viikko saataisiin yksi tai kaksi analyysia.  

Uutisanalyysi toimii mittakaavaltaan riittävän suurissa aiheissa, joissa riittää pureskeltavaa. Politiikan analyyseissa toimittaja voi tarjota byrokraattisetkin kuviot ymmärrettävästi, mutta teemme analyyseja myös esimerkiksi kulttuurista ja urheilusta.  

Olen uutisanalyyseissa toimittajien sparrailuapuna. Tarkennamme näkökulmaa yhdessä ja usein sovimme taustahaastateltavat. 

”Uutisanalyysi toimii mittakaavaltaan riittävän suurissa aiheissa, joissa riittää pureskeltavaa.”

Kannustamme toimittajia ottamaan kantaa, mutta tekstiin kuuluu myös paljon taustoittamista. Räväkkyys ja mielipiteellisyys toimivat otsikossa, ja usein lopussa tullaan johonkin johtopäätökseen.  

Reagoivat analyysit esimerkiksi kaupungin jääkiekkojoukkueen päävalmentajan vaihdosta tai kunnanjohtajan potkuista puristetaan päivässä. Analyysiin saattaa mennä pari–kolme päivääkin.  

Pitkissä ja vaikeissa uutisprosesseissa analyysit toimivat väli- ja loppuspotteina. Toimittaja pystyy käyttämään asiantuntemustaan ja vetämään asioita yhteen. Kokeneet toimittajat tuovat analyyseja tarjolle myös, jos jostain aiheesta ei saa kommenttia muuten kuin off the record. 

Varsinkin politiikka-aiheiset tekstit herättävät luottamushenkilöissä paljon keskustelua ja toimittajat saavat palautetta ja jatkoaiheita. Se kaikki tuo meille näkyvyyttä. Tietysti meidän pitää huolehtia siitä, että analyysit ovat journalistisesti kestäviä.”

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast