Tilaa Uutiskirje!

Onko Suomessa uutiserämaata?

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön päätoimittaja.

Viime vuosina Suomessakin on puhuttu aika ajoin uutiserämaasta. Se on sijainnut ainakin journalistien uhkakuvapuheessa. Mutta entä jos katsotaan karttaa? Miltä tilanne näyttää nyt?

Uutismedian liitossa on selvitetty asiaa. Tulos on se, ettei Manner-Suomesta löydy kuntaa, jonka tapahtumia mikään lehti ei seuraisi.

Kunnista 94 prosentissa ilmestyy oma lehti tai ne kuuluvat jonkin paikallis- tai kaupunkilehden seuranta-alueeseen.

Ulkopuolelle jää 18 kuntaa. Niidenkin asioita seuraa oman ilmoituksensa mukaan jokin alue- tai maakuntalehti. Osa näistä paikallismediattomista kunnista sijaitsee suuremman keskuksen kainalossa.

Täysin valkeita täpliä tai journalismin totaalisia mustia aukkoja kartalla ei siis ole.

Puhtaasti määrällinen karttaharjoitus kertoo, etteivät turbulentit vuodet ole syöneet paikallismedian kattavuutta.

Aukkopaikkojakaan eivät selitä lehtikuolemat.

”Mediatuki on hankala asia. Miten se jaellaan niin, että tuki on tasapuolista eikä vääristä kilpailua?”

Kaikki siis hyvin? Soitan Antti Kokkoselle, jonka arvelen tietävän jotain erämaasta. Lapin Kansan päätoimittaja vastaa Inarissa eikä ensin ehdi puhua, koska on hakemassa vettä avannosta.

Kokkonen pohtii uutiserämaata sitä kautta, pystytäänkö journalismilla vahtimaan valtaa. Siitä näkökulmasta hänen mukaansa Lapissakin on kuolleita kulmia.

Maakuntalehtien aluetoimituksia on karsittu kautta linjan. Esimerkiksi Inarissa oli Lapin Kansan aluetoimittaja, mutta toimitus on jouduttu sulkemaan. Kemissä ei enää ilmesty Pohjolan Sanomia. ”Vähenevällä joukolla on entistä enemmän deskitöitä, kun jakelukanavia on enemmän”, Kokkonen kuvaa.

Lapin paikallismediassa paikoin hyvin pienet toimitukset vastaavat jopa viiden kunnan uutisoinnista. Välimatkat ovat pitkiä.

”Resurssit ovat hyvin rajalliset vähänkään perusteellisempaan vallankäyttöön liittyvään tutkimiseen. Lapissa on isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä, jotka jäävät vähän sattumanvaraiselle hoidolle.”

Kokkosen mukaan uutisoinnin resursseja Lapissa ei realistisesti kasvata muu kuin valtion väliintulo: sisältöjen tuotantoon suunnattu tuki.

Samanlaista viestiä on kuulunut muualtakin aluemediasta. Uutisoinnin resurssit eivät ole lisääntymässä lähivuosina.

Mediatuki on hankala asia. Miten se jaellaan niin, että tuki on tasapuolista eikä vääristä kilpailua? Hankalampaa kuitenkin on, jos uutisointi päästetään näivettymään joistakin kunnista.

Ihan tässä samassa todellisuudessa, Tanskassa ja Norjassa, jopa syntyy uutta, ammattimaista paikallismediaa.

Se selittynee osaltaan mediatuella.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast