Tilaa Uutiskirje!

Nyt tarvitaan hyviä uutisia

Näkökulmat

Suomen Lehdistön päätoimittaja Jukka Holmberg

Todella huonot uutiset ovat aina kaikkein kovimpia. Ne myös jäävät mieleen.

Negatiivinen kehitys on aina herkemmin uutinen kuin positiivinen. Asioiden pitäisi mennä parempaan suuntaan, mutta jos eivät mene, uutiskynnys ylittyy.

Uutinen on poikkeama normista, sääntörikkomus, epäkohta, ongelma tai onnettomuus. Nämä pitää kertoa, jotta tiedämme, että kaikki muu on kohdillaan tai jotta havaittuihin epäkohtiin voitaisiin etsiä korjauskeinoja. Se on vapaan ja riippumattoman median tehtävä.

Ovatko lehdet täynnä vain negatiivisia uutisia, kuten usein valitellaan? Eivät täynnä, mutta enimmäkseen uutiset ovat kärjeltään negatiivisia. Positiivisia uutisia saa etsimällä etsiä, mutta onneksi niitäkin löytyy.

Hymistelyyn ei kannata lähteä eikä uskottavuudesta saa tinkiä, mutta ehkä lukijoiden toiveeseen positiivisemmasta sisällöstä olisi syytä aiempaa aktiivisemmin vastata. Aikakin on sellainen, että hyville uutisille olisi tilausta.

Hyvä uutinen voi olla esimerkiksi yrityksen laajennus, uudet työpaikat, talouden positiivinen piirre tai mikä tahansa yksilöä, yhteisöä, paikkakuntaa, aluetta tai koko Suomea kohdannut onnistuminen. Niistäkin lehdet erittäin mielellään kertovat. Ne jopa pyrkivät kaikin keinoin ajamaan oman alueensa etua ja tukemaan sen menestystä.

Sanomalehdillä on pohjimmiltaan rakentava yhteiskunnallinen tehtävä. Lehdistö on toki vallan vahti ja epäkohtien kaivaja, mutta perimmäinen tarkoitus on saada asiat paremmalle tolalle.

Negatiivisen asian uutisointi voi johtaa myöhemmin positiiviseen uutiseen. On entistä tärkeämpää uutisoida paitsi ongelmia, myös niiden ratkaisuja.

Sanomalehtien Liitto haluaa kiinnittää ensi vuonna huomiota hyviin uutisiin – sekä laadultaan hyviin että sisällöltään positiivisiin. Liiton järjestämässä vuoden 2012 parhaiden juttujen kilpailussa on vaihtuvana erikoissarjana Hyvät uutiset. Tässä sarjassa kilpaillaan positiivisten uutisten laadullisesta paremmuudesta.

Lisätietoja kilpailusta löytyy täältä.

Hyvää Uutisvuotta 2013!

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast