Tilaa Uutiskirje!

Mediakritiikin kuolema 

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön tuottaja.

Journalistipiireissä on viime aikoina keskusteltu viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon julkaiseman Journalismin kuolema -kirjan väitteistä. Kirja on saanut myönteisen vastaanoton, ja moni toimittajakin on pitänyt mediakriittisiä huomioita tervetulleina. 

Kortesuon mielestä suomalainen media esimerkiksi palvoo ja idolisoi pääministeri Sanna Marinia. Tätä hän perustelee erityisesti kolmen esimerkin avulla:

1. Eräs toimittaja oli televisio-ohjelmassa tammikuussa 2019 pitänyt ”ihanana” ajatusta, että Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson olisivat samaan aikaan puolueidensa puheenjohtajia.

2. Ilta-Sanomien Marin-henkilöhaastattelussa oli kuvateksti, jossa mainittiin pääministerin hiustyylinkin viestivän sitä, että Suomi on siirtymässä koronan vastaisessa taistelussa uuteen aikaan.

3. Iltalehti oli jakanut Mariniin liittyvän uutisjutun Facebookiin pääministeriä ylistävin saatesanoin, jotka tosin sittemmin oli muokattu neutraalimmiksi.

Kovin vakuuttavaa aineistoa Kortesuo ei median kritiikittömyydestä pääministeriä kohtaan onnistu kokoamaan!

”Pääministerin ja median suhdetta voi ja pitää tietysti myös kritisoida.”

Pääministerin ja median suhdetta voi ja pitää tietysti myös kritisoida. Esimerkiksi politiikan toimittaja Robert Sundman pohtii Suomen Lehdistön haastattelussa, onko pääministeriä hyvä käsitellä kuin viihdejulkkista. Suomalaisen median leimaaminen Marinin sylikoiraksi edellä mainittujen esimerkkien perusteella on kuitenkin hataralla pohjalla.

Nopealla etsinnällä löytyy iso määrä juttuja, joissa Marinia kritisoidaan kovasanaisesti. Häntä on tylytetty sähköpostiensa salaamisesta julkisuuslain vastaisesti ja baari-illasta korona-altistuksen jälkeen. Toukokuussa 2021 alkoi monta viikkoa vellonut aamupalakohu. Pääkirjoituksissa on kritisoitu muun muassa valmiuslain käyttöönottoa ja hallituksen intoa ottaa velkaa. Marinin johtamis- ja viestintätyyliä on myös arvosteltu eri yhteyksissä. 

Sekä Journalisti- että Kanava-lehdissä on julkaistu laajoihin aineistoihin perustuvat artikkelit, joissa todetaan journalismin olleen jopa erityisen kriittistä Marinin hallitusta kohtaan.

Tätä kirjoitusta laadittaessa kohutaan Marinin uusista bilevideoista. Uutiset kehystyvät fanittamisen sijaan kysymään ja moralisoimaan: onko tämä sopivaa käytöstä pääministeriltä?

Kirjoitukseni otsikko on tällä kertaa raflaava, enkä oikeasti ole sitä mieltä. Suomessa on hyvää mediakritiikkiä, ja sitä tarvitaan lisääkin. Koko median leimaaminen tietynlaiseksi laihojen esimerkkien perusteella ei kuitenkaan täytä kriteerejä.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast