Tilaa Uutiskirje!

Ehdokkaiden arvosana lehdille: 8

Presidenttiehdokkaat Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Paavo Väyrynen, Paavo Lipponen, Sauli Niinistö, Timo Soini, Sari Essayah ja Pekka Haavisto Päätoimittajayhdistyksen tentissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ajankohtaiset

• Sanomalehtien vaaliuutisointi saa presidenttiehdokkailta hyvän arvosanan.

• Kriittisin on Eva Biaudet, jonka mukaan lehdistö toistaa jo vallitsevia mielikuvia.

 

Eva Biaudet: 6

”Suuri osa uutismediasta on kohdellut ehdokkaita hyvin ja tasapuolisesti. Välillä on ollut vaikea ymmärtää, jokaisen yksityiskohdan poliittista merkitystä. Media korostaa jo vallitsevia mielikuvia ehdokkaista. On vaikea saada itsestään esiin niiden vastaisia tai täydentäviä ominaisuuksia. Uusi ilmiö on että uutisjuttujen kirjoittajat kirjoittavat samalla viereen kolumninsa. Tulee olemaan mielenkiintoista lukea tutkijoiden analyyseja siitä, miten sukupuoli on vaikuttanut palstamillien saamiseen.”

Biaudet’n seuraamat sanomalehdet: HBL, Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter, International Herald Tribune, viikonlopun The Guardian.

 

Timo Soini: 7+

”Taso vaihtelee tavattomasti, tämä on keskiarvo.”

Soinin seuraamat sanomalehdet: Aamulehti, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Karjalainen, Savon Sanomat, Satakunnan Kansa, Maaseudun Tulevaisuus, Länsiväylä, Wall Street Journal, Financial Times ja The Daily Mail.

 

Paavo Arhinmäki: 7,5

”Osa sanomalehdistä on kirjoittanut terävästi asioista, jotka kuuluvat presidentinvaalien ytimeen. Mutta myös pahoja harhalaukauksia on ollut. Silloin puhutaan henkilökohtaisuuksiin menevistä asioista, kuten sairauksien utelusta. Joidenkin ehdokkaiden puolisoiden saama julkisuus on ollut kohtuutonta. Lehdistö on kohdellut puolueita tasapuolisemmin kuin eduskuntavaalien alla, jolloin etukäteen päätettiin, ketkä ovat voittajia. Timo Soinia ei ole pidetty esillä yhtä kritiikittömästi.”

Arhinmäen seuraamat sanomalehdet: valtakunnan suurimmat lehdet, maakuntalehdet, iltapäivälehdet sekä puolueiden lehdet. Lukee paljon uutisia, myös ulkomaisia, netistä.

 

Paavo Väyrynen: 8

”Vaalikirjoittelu on asiallista, mutta jutuissa ei tuoda riittävästi esiin vaalien pääkysymystä eli ulkopolitiikkaa ja ehdokkaiden edellytyksiä johtaa sitä.”

Väyrysen seuraamat sanomalehdet: Pohjolan Sanomat, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja satunnaisesti Financial Times.

 

Sauli Niinistö: 8

”Laajaa ja monipuolista kirjoittamista, tasapuolistakin. Jokaisen ehdokkaan kohdalle tulee juttuja, joiden näkökulman toivoisi olevan toisenlainen. Juttuja kuitenkin tulee ja menee. Erityiskiitos monipuolisista ehdokkaiden haastatteluissa. Ne ovat olleet lehdissä erilaisia ja konseptit mielestäni toimivia.”

Niinistön seuraamat sanomalehdet: Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Aamulehti, HBL, Salon Seudun Sanomat, puoluelehdet, Financial Times ja Le Figaro.

 

Sari Essayah: 8

”Sanomalehdet pyrkivät tiedon välittämiseen, joskus kuitenkin mukaan sotkeutuu myös asenteiden välittäminen.”

Essayahin seuraamat sanomalehdet: Helsingin Sanomat (usein digilehtenä), Savon Sanomat, Iisalmen Sanomat, Kunnallislehti, Matti ja Liisa, Ilta-Sanomat, Iltalehti, The Financial Times ja The Wall Street Journal.

 

Paavo Lipponen: 8+

”Sanomalehtien vaalikirjoittelu on ollut etenkin päivälehtien osalta asiallista ja riittävää. Sanomalehdet eivät kuitenkaan ole hiillostaneet ehdokkaita asiakysymyksillä, niillä jotka kuuluvat presidentin tehtäviin, vaan on menty entistä pitemmälle viihteen puolelle.”

Lipposen seuraamat sanomalehdet: Uutispäivä Demari, Helsingin Sanomat, Hufvud­stadsbladet, Savon Sanomat, viikottain ilmestyvät sosialidemokraattiset työväenlehdet, iltapäivälehdet, Aamulehti, Turun Sanomat, Kauppalehti, useita suomen- ja ruotsinkielisiä viikko- ja maakuntalehtiä, International Herald Tribune, Financial Times, Svenska Dagbladet (Dagens Nyheteriä ei saa mistään), Aftonbladet, Frankfurter Allgemeine sekä Le Monde.

 

Pekka Haavisto: 8,5

”Ehdokkaita on kohdeltu tasapuolisesti. On pienen puolueen edustajalle rohkaisevaa, ettei huomiota ole jaettu alueen perinteisen puoluekannatuksen mukaan. Pieni miinus on, että joissakin lehdissä tuntuisi olevan liian mekaaninen tapa käsitellä ehdokkaita. Kun tilanteet kampanjan aikana muuttuvat, niistä kertomiselle ei ole tilaa, kun uutisoinnin ja ehdokkaiden esittelyn tapa on päätetty.”

Haaviston seuraamat sanomalehdet: Helsingin Sanomat, Kaleva, Aamulehti, Turun Sanomat, iltapäivälehdet, International Herald Tribune ja Financial Times.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast