Tilaa Uutiskirje!

”En ymmärrä löysää journalismia”: Tutkiva journalisti Outi Salovaara kertoo, millaista on kysyä jatkuvasti ikäviä kysymyksiä

Outi Salovaara kokee, että hänen on pakko kysyä ja selvittää asioita. "Helpompaa olisi tehdä vaikka henkilöhaastatteluja eikä juttuja, jotka vaativat 50 taustapuhelua ja arsenaalin asiakirjoja."
Ajankohtaiset

”Joku on määritellyt, että tutkiva journalismi on lamppu, joka valaisee yhteiskunnan pimeitä nurkkia, ja minusta se on aika hyvin sanottu. Näen, että siinä on kyse erityisesti vallan väärinkäytön esiin tuomisesta.

En ole koskaan ajatellut, että ’nyt minä ryhdyn tutkivaksi toimittajaksi’, vaan kyse on asenteesta. Olen hillittömän utelias, ja minua kiinnostaa tietää, miten asiat ovat oikeasti menneet. En ymmärrä löysää journalismia, jossa haasteltava selittää jotain ja se kirjataan juttuun kyseenalaistamatta mitään. En tarkoita, että haasteltavia pitäisi aina ihan hirveästi epäillä, mutta teemaan liittyvät olennaiset faktat pitäisi kuitenkin tarkistaa.

Ihmiset eivät tykkää, kun kysytään ikäviä. Se vaatii, että pitää uskaltaa olla sitkeä. Tiedän, että se on monelle vaikeaa. Ei ole kiva olla se, joka aina jankkaa, vaatii faktoja ja kysyy uudestaan. Haluan kuitenkin olla reilu, enkä halua, että ihmisestä tai asioista syntyy väärä kuva. 

”Ei ole kiva olla se, joka aina jankkaa, vaatii faktoja ja kysyy uudestaan.”

Journalistin tehtävä on tiedon välittäminen, eikä juttujen seurauksia voi hirveästi pohtia. Kun kyse on yhteiskunnallisen vallan käyttäjistä, on muiden tahojen tehtävä miettiä, mitä asioiden julkitulosta seuraa. 

Yksi haastateltava lähetteli jokin aika sitten sähköposteja, joissa mainittiin poliisi, asianajaja ja käräjäoikeus. Ja Johan Bäckman teki etukäteen striimin, jossa julkaisi kysymykseni ja vatvoi niitä. En tiedä, oliko se tarkoitettu painostukseksi. Ainakin se oli lapsellista. 

Tutkivaa journalismia ei voi tehdä ilman pomojen tukea. Minulla on kokemusta myös ammattitaidottomista esihenkilöistä, joille pääasia ei ole journalismi vaan esimerkiksi suhteiden ylläpitäminen. Joskus jopa joidenkin uutisten julkaiseminen on estetty.

Olen nyt ollut freelancer kuusi vuotta, ja on ollut onni, että toimeksiantajani ovat olleet hirveän hyviä. Helpompaa olisi tehdä vaikka henkilöhaastatteluja eikä juttuja, jotka vaativat 50 taustapuhelua ja arsenaalin asiakirjoja. Palkkiot eivät aina ole suhteessa työmäärään, ja joskus joku sanoo, että tee vähän helpommin. Mutta minun on pakko kysyä kaikki olennaiset kysymykset. Muuten asiat jäävät selvittämättä.”

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast