Tviitti tavoitti minut tammikuun lopussa. ”Olemme julkaisemassa tämän päivän englanninkielisen AJ:n kuvamateriaalia Egyptistä Creative Commons -lisenssin alaisena. Käy cc.aljazeera.net-sivustolla myöhemmin tänään”, @mohamed tviittasi.
Mohamed Nanabhay on uutiskanava Al Jazeeran englanninkielisen verkkotoimituksen päällikkö. Hän kertoo tviitissään siitä, kuinka Al Jazeera julkaisi sekä video- että valokuvamateriaaliaan ilmaiseksi käytettäväksi Creative Commons -lisenssin alaisena. Kuvat ovat kuvanjakopalvelussa Flickrissä, ja videot uutiskanavan verkkosivuilla.
Tämä tarkoittaa sitä, että Al Jazeeran lisenssillä merkitsemää materiaalia saa käyttää miten tahansa – julkaista uudelleen, jakaa ja muokata. Sitä saa käyttää myös kaupallisesti, eli vaikkapa myydä eteenpäin.
Ainoa ehto on, että julkaisemisen yhteydessä on mainittava alkuperäinen lähde eli Al Jazeera.
Creative Commons -lisenssit kannustavat sisällön jakamiseen verkossa, oli sisältö tekstiä, kuvaa tai taidetta. Työn omistaja valitsee lisensseistä itselleen parhaiten sopivan. Toinen haluaa sallia työlleen kaupallisen käytön ja uudelleen siteeraamisen, toinen taas ei halua työtään käytettävän kaupallisesti.
Creative Commons -lisenssit ovat vaihtoehto perinteiselle, jäykälle tekijänoikeusmallille, jossa jokaista työtä suojaavat samat säännöt ja jotka estävät sisällön uudelleen käytön.
CC-lisenssit yleistyvät myös journalismissa. Yhdysvalloissa tutkivan journalismin tukku ProPublica merkitsee sisältönsä CC-lisenssillä.
Suomessa edelläkävijä on ollut Taloussanomat, joka on jo pitkään käyttänyt CC-lisenssiä.
Al Jazeerakin on käyttänyt Creative Commonsia jo vuosia. Uutiskanava julkisti sanojensa mukaan ensimmäisenä televisiokanavana sisältöään CC-lisenssin alaisena, kun se julkaisi materiaaliaan vuonna 2009.
Mutta miksi uutistuottajat jakelevat sisältöään ilmaiseksi ja suorastaan kehottavat käyttämään sitä muualla kuin julkaisun omilla sivuilla? Etenkin Egyptin tapahtumien kaltaisessa kuumassa uutistilanteessa, jossa kuville ja videoille on kysyntää.
Siksi, että Al Jazeera haluaa sisältönsä mahdollisimman monen silmäparin eteen. Siksi, että he uskovat, että näin materiaali tavoittaa enemmän ihmisiä. Sellaisia, jotka eivät tule Al Jazeeran sivuille. Jos vuori ei tule Mohammedin luo, Mohammedin on mentävä vuoren luo.
Ja kuvathan leviävät. Näen Al Jazeeran kuvia Egyptin tapahtumista kertovissa blogeissa, lehdissä, kuvituksena esitelmissä, joita jaetaan esitelmien jakopalvelussa SlideSharessa. Tämä on voitto qatarilaiselle kanavalle, joka puski tiensä suuren amerikkalaisen yleisön silmien eteen Egyptin tapahtumien aikaan verkkouutisoinnillaan.
Lisenssi sopii myös journalismin tekemisen henkeen: Mitä useampi saa tietoa Egyptin tapahtumista, sitä parempi.
Al Jazeeran CC-linjaus on kiinnostava esimerkki siitä, kuinka tiedon omistajuus muuttuu, ja kuinka jakaminen katsotaan perinteisen omistamisen ja rajoittamisen sijaan eduksi.