Tilaa Uutiskirje!

Yt:t kokenut STT-Lehtikuva keskittyy uutisseurantaan

Ajankohtaiset

”Olisi teeskentelyä väittää, ettei mikään muutu”, sanoo STT-Lehtikuvan vastaava päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson.

STT-Lehtikuva keskittää voimiaan entistä tarkemmin ympärivuorokautiseen uutisseurantaan ja karsii päivälistan ulkopuolisesta ideoinnista.

Päätoimittaja-toimitusjohtaja Mika Petterssonin mukaan uutistoimisto on kuunnellut yt-prosessinsa aikana asiakaslehtiensä toiveita. Ne tosin ovat olleet osittain ristikkäisiä.

– Kotimaan, talouden, politiikan ja urheilun uutisointi näyttäisi olevan äärettömän tähdellistä meidän asiakkaillemme. Sitten on joitakin juttutyyppejä, joilla ei näyttäisi olevan niin paljon käyttöä, Pettersson sanoo.

Kulttuuriuutisoinnin tarve jakaa uutistoimiston asiakkaita, samoin toimituksen itse ideoimat uutiset ja oma, ajattomampi materiaali, kuten henkilöjutut.

Kotimaan, talouden, politiikan ja urheilun uutisointi näyttäisi olevan äärettömän tähdellistä meidän asiakkaillemme. Sitten on joitakin juttutyyppejä, joilla ei näyttäisi olevan niin paljon käyttöä.

– Voi olla, että omien juttujen tuotanto jää vähemmälle, koska pitää keskittyä hoitamaan uutispäivä.

– Samaan aikaan joillakin lehdillä on hirveän kovat vaatimukset oman tuotannon säilyttämisestä, Pettersson sanoo.

Marraskuussa päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena 21 ihmisen työsuhde STT-Lehtikuvassa päättyy. Heistä 13 on toimittajia ja kolme lehtikuvaajia. Loput viisi irtisanottua ovat hallinnosta, it-tuesta ja myynnistä.

– Olisi teeskentelyä sanoa, ettei mikään muutu, Pettersson sanoo.

STT-Lehtikuva aikoo viestiä asiakkailleen lähitulevaisuudessa mahdollisimman tarkasti, mitä ja miten paljon heiltä voi jatkossa odottaa.

Suurin yksittäinen muutos on viiden aluetoimituksen lopettaminen. Ensi vuoden alusta lähtien STT-Lehtikuvalla on toimitus enää Tampereella ja Oulussa sekä puolikkaan työntekijän vahvuinen edustus Rovaniemellä. Muun Suomen asioita päivystetään Helsingistä, ja juttuja ostetaan avustajilta.

– Pidän itse hyvänä, että meillä säilyy edustus Rovaniemellä, koska Lappi on valtava alue. Meillä on hyvät suunnitelmat myös siihen, miten saamme Itä-Suomen hoidettua ostopalveluna.

Säästöjen vuoksi STT-Lehtikuvan koko organisaatio menee uusiksi. Aiemmasta lehden osastojakoa mukailleista erillisistä toimituksista luovutaan.

Kotimaan ja ulkomaan toimittajat sekä suunnitteilla oleva Australian yöpäivystys muodostavat yhden yksikön. Näitä yhdistää jatkuvasta uutisvirrasta huolehtiminen ympäri vuorokauden.

Haluaisin nähdä, että esimerkiksi politiikka ja talous olisivat entistäkin lähempänä toisiaan, koska talous on politiikkaa ja politiikka taloutta.

Politiikan, talouden, rikos- ja oikeusasioiden, kulttuurin sekä sosiaali- ja terveysalan seuranta menee yhden esimiehen alaisuuteen.

Deskissä työskentelee edelleen muun muassa käsitteleviä toimittajia sekä tulevaisuudessa kenties myös datajournalismin osaajia. Yllättävin kokonaisuus on uutiskuvan ja urheilun toimitus, jota yhdistää ennen kaikkea sopivan esimiehen henkilö.

Suuremmissa kokonaisuuksissa haetaan tehokkuutta mutta myös osastorajat ylittävien aiheiden luontevampaa käsittelyä.

– Haluaisin nähdä, että esimerkiksi politiikka ja talous olisivat entistäkin lähempänä toisiaan, koska talous on politiikkaa ja politiikka taloutta, Pettersson sanoo.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast