Tilaa Uutiskirje!

Voittajajuttu pyöri pitkään mielessä

Satu Koho
Vuoden parhaasta kaupunkilehtijutusta palkittu Forum24:n toimittaja Satu Koho uskoo suomalaiseen lastensuojeluun syksyn ikävistä uutisista huolimatta.
Ajankohtaiset

Harva juttu jää vaivaamaan toimittajan mieltä päiväkausiksi. Huostaan otetun pojan äidin, Minna Kuhan, tarina kuitenkin roikkui Satu Kohon mukana pitkään.

– Kun ensimmäisen kerran puhuin Minnan kanssa puhelimessa, hän sanoi: ”lapseni olisi varmasti kuollut, ellen olisi antanut häntä pois”. Menin tapaamiseen pelonsekaisin tuntein, oululaisen kaupunkilehden Forum24:n toimittaja kertoo.

Haastateltava löytyi Oulun lastensuojelun avulla. He kysyivät Kohoa tekemään juttua sijaisperheistä. Hän oli kuitenkin juuri kirjoittanut sekä sijaisperheestä että huostaan otetuista lapsista. Piti löytää uusi näkökulma.

– Sanoin, että tahtoisin tehdä jutun äidistä, jonka lapsi on otettu huostaan. Minna Kuha tarjoutui puhumaan.

Kohtaaminen jännitti – jopa pelotti. Koho teki kysymysrungon valmiiksi, muttei oikeastaan tiennyt, mitä odottaa. Parituntisesta tapaamisesta Kuhan kotona syntyi vuoden paras kaupunkilehtijuttu.

– Tuntui, että pääsin tosi lähelle, ihan haastateltavan iholle. Poikakin tuntui olevan läsnä, koska kotona oli muun muassa hänen nallensa.

 

Läheisyys vaatii tarkkuutta

Juttu oli rakennettava tarkkaan, sillä sijaisperhe tai huostaan otettu kymmenvuotias eivät saaneet paljastua. Siksi Koho keskusteli jutusta myös tapaukseen perehtyneen lastensuojeluviranomaisen kanssa.

Koho kirjoitti juttunsa kahdesti. Ensimmäisestä versiosta piti karsia liika tunne. Hän varoi, ettei juttua voisi syyttää ”sosiaalipornoksi”.

– Mietin kyllä, ovatko tällaiset jutut vain halua päästä tirkistelemään ihmisten elämään.

Koho yritti pysyä neutraalina, mutta kirjoitti lopulta omiakin tuntemuksiaan juttuun. Sitaatti Hectorin kappaleesta Lainaa vain kertoo Kohon omasta menetyksestä.

– Äitiys, naisen ja lapsen asema ovat minulle läheisiä aiheita. Olen myös kokenut äitiyden menettämisen. Oma lapseni kuoli vauvana.

Toimittaja ei jäänyt ainoaksi, jota Kuhan tarina kosketti. Toimitus sai palautetta sekä viranomaisilta että tavallisilta naisilta, jotka kiittelivät Kuhan rohkeutta.

– Vähintään puolet palkinnosta kuuluu Minnalle, koska hän oli valmis antamaan kasvonsa vaikealle aiheelle.

Tällä hetkellä Koho on tutkimusvapaalla ja työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa.

 

Lue voittajajuttu Lainaa vain, lainaa vain ja muut Vuoden paras kaupunkilehtijuttu -kisassa palkitut jutut Sanomalehtien Liiton sivuilta:

http://www.sanomalehdet.fi/index.phtml?s=2722

Vuoden parhaat kaupunkilehtikuvat löytyvät myös Sanomalehtien Liiton sivuilta:

http://www.sanomalehdet.fi/index.phtml?s=2541

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast