Tilaa Uutiskirje!

"Myös pelko on luottamuksen pettämistä"

Virhe-podcast: STT kertoi uutisena vanhan aprillipilan – Päätoimittaja Minna Holopainen ottaa vastuun uutistoimiston virheistä ja sanoo, että pienikin virhe voi olla lukijan kannalta olennainen

Hitaat

Tammikuussa 2021 STT julkaisi uutisen, jonka mukaan Eppu Normaali on ostanut Ylen Tohlopin-toiminnot Tampereella. Pian selvisi, että tieto ei pitänyt paikkaansa. Kyse oli vanhasta aprillipilasta.

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen kertoo Virhe-podcastin uudessa jaksossa, miten virhe huomattiin ja millainen prosessi STT:llä sen jälkeen käynnistyi.

– Nämä eivät ole sellaisia tilanteita, että ketään kannattaisi lähteä ruoskimaan. Eikä siitä ole hyötyä. Olennaista on miettiä, miksi näin kävi ja mitä tästä voi oppia, Holopainen sanoo.

Holopainen puhuu jaksossa laajemminkin siitä, millaisia virheitä uutistyössä syntyy ja miten niitä pyritään estämään. Hänestä virheitä ei ole syytä arvottaa niiden suuruusluokan perusteella.

– Pienetkin virheet voivat olla lukijan kannalta olennaisia, jos ne osuvat siihen asiaan, jonka hän tietää, Holopainen sanoo.

Holopainen arvioi, että roolinsa vuoksi STT:lle ei sallita välttämättä niin isoja vapauksia kuin monelle muulle medialle, vaan uutisen julkaisukynnys on korkeammalla. Toisaalta Holopaisen mukaan osa STT:n luotettavuutta tulee siitä, että se yrittää selvittää ja kertoa uutisarvoisista asioista.

– Myös pelko on luottamuksen pettämistä. Meillä täytyy olla rohkeutta journalismissa.

Virhe on Suomen Lehdistön kuusiosainen podcast-sarja, jonka jaksoissa journalistit tunnustavat virheitään ja puhuvat itsekriittisesti työstään ja mediasta. Podcastin uudet jaksot julkaistaan tiistaisin. Jaksojen teemoina ovat muun muassa itsesensuuri, lähdekritiikki sekä kaupankäynti skuuppien saamiseksi.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn ja Applen palveluissa.

Lisää aiheesta