Tilaa Uutiskirje!

"Mä pelkäsin väkivaltaa"

Virhe-podcast: Ruben Stillerin juontama Pressiklubi lähti ”täysin lapasista” – sen jälkeen hän ryhtyi sensuroimaan itseään maahanmuuttoa käsitelleissä ohjelmissa

Hitaat

Helmikuussa 2009 Ruben Stillerin juontamassa Ylen Pressiklubi-ohjelmassa syntyi raju konflikti, eikä Stiller kyennyt hallitsemaan kovasanaista keskustelua. Ohjelman vieraana oli helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho, joka oli noussut valtakunnan julkisuuteen maahanmuuttokriittisillä blogikirjoituksillaan.

Stiller kertoo Suomen Lehdistön uuden Virhe-podcastin haastattelussa ohjelman vaikutuksista itseensä. Hän sanoo, ettei Halla-aho-haastattelun jälkeen pitkään aikaan uskaltanut esittää maahanmuuttoa käsitelleissä tv-lähetyksissä kovin kriittisiä kysymyksiä vierailleen.

– Mä aloin pelätä, Stiller sanoo.

– Päässäni syntyi mielikuva sen ohjelman jälkeen, että maahanmuuttokriittisten piirissä on aika sekopäistä porukkaa.

Hän ei syytä peloistaan Jussi Halla-ahoa. Pelon seurauksena Stiller ryhtyi kuitenkin systemaattisesti miettimään, millä sävyllä uskaltaa lähetyksissä puhua, kun aiheena on maahanmuutto.

– Olin erityisen tarkka, etten provosoi. Katson, että tämä oli pelosta johtuvaa itsesensuuria.

Podcast-haastattelussa Stiller pohtii laajemminkin tekijöitä, jotka nykypäivän median kulttuurissa ja rakenteissa johtavat siihen, että toimittajat eivät uskalla esittää riittävän kriittisiä kysymyksiä haastateltavilleen. Käsittelyssä ovat muun muassa toimittajien luokka-asema, verkostoitumisen haittapuolet sekä toimitusten johtamisen kulttuuri.

Virhe on Suomen Lehdistön kuusiosainen podcast-sarja, jonka jaksoissa journalistit tunnustavat virheitään ja puhuvat itsekriittisesti työstään ja suomalaisesta mediasta. Podcastia julkaistaan tiistaisin 25. huhtikuuta alkaen. Myöhempien jaksojen teemoina ovat esimerkiksi plagiointisyytökset, lähdekritiikki, asiavirheet sekä kaupankäynti skuuppien saamiseksi.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn ja Applen palveluissa.

Lisää aiheesta