Tilaa Uutiskirje!

”Muistan miettineeni, pilasinko urani”

Virhe-podcast: Emil Elo julkaisi jutun lomakohteen pommiuhasta yhden lähteen kertomuksen perusteella – Nopeasti kävi ilmi, että uutinen oli täysi ankka

Hitaat

Heinäkuun 1. päivänä vuonna 2011 Iltalehden verkkotoimituksessa työskennellyt Emil Elo sai puhelun. Suomalaisturisti soitti kreetalaisesta lomakohteesta ja kertoi, että paikalla on pommiuhka. Elo päätti uutisoida asian Iltalehden verkkosivulla yhden lähteen tietojen pohjalta.

Uutinen ehti olla julki jonkin aikaa, ja matkatoimistostakin jo soiteltiin ja kyseltiin, kuinka vakava tilanne on. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että uutinen oli ankka. Kyse ei ollut oikeasta pommiuhasta vaan paikallisten liikkeenharjoittajien välienselvittelystä.

– Se jätti aikamoisen arven nuoreen toimittajaan, Elo kertoo Virhe-podcastin viidennessä jaksossa.

– Muistan miettineeni, että pilasinko urani. Että miten voin olla niin tyhmä, että lähdin yhdellä lähteellä mukaan tuollaiseen uutiseen?

Vaikka virheestä ei lopulta koitunut vakavia seurauksia ja se unohtui nopeasti, nykyään Helsingin Sanomissa työskentelevän Elon toimintaan journalistina se vaikuttaa edelleen. Hän kuvailee suhtautumistaan lähteisiin neuroottiseksi.

– Monet kerrat olen varmistanut mieluummin kolmelta, neljältä, viideltä tai kuudelta lähteeltä. Enää ei tulisi mieleenkään lähteä yhdellä lähteellä liikenteeseen.

Elo puhuu jaksossa muun muassa kahden toisistaan riippumattoman lähteen tärkeydestä sekä siitä, kuinka paljon henkilöhaastattelun kohteen sanomisiin voi luottaa ja miten hän tarkistaa ihmisiin liittyviä faktatietoja.

Virhe on Suomen Lehdistön kuusiosainen podcast-sarja, jossa journalistit tunnustavat virheitään ja puhuvat itsekriittisesti työstään ja mediasta. Podcastin uudet jaksot julkaistaan tiistaisin. Jaksojen teemoina ovat muun muassa itsesensuuri, plagiointisyytökset ja lähdeverkostot.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn ja Applen palveluissa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast