Tilaa Uutiskirje!

Moderointiin haetaan uusia malleja

Ajankohtaiset

Uutiskommentoinnin moderointiin haetaan uudenlaisia malleja mediataloissa. Esimerkiksi Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat ulkoistaneet keskustelujen ennakkomoderoinnin freelancereille.

Hufvudstadsbladet, HSS Median lehdet sekä MTV3.fi ovat päätyneet ulkoistamaan moderoinnin yrityksille. Iltalehdessä verkkokeskustelujen sisältöjä valvoo päämoderaattorin pyörittämä rinki, johon kuuluu palkattujen tuntityöläisten lisäksi myös aktiivisten keskustelijoiden joukosta valittuja vapaaehtoisia.

Aamulehdessä päävastuu keskustelujen siistimisestä luovutettiin pois verkkotoimitukselta Japanin tsunamin aikaan keväällä 2011. Tuolloin verkkotoimitusta kuormittivat sekä tiivis katastrofiuutisointi että vilkastunut uutiskommentointi. Satakunnan Kansa alkoi hyödyntää freelancer-moderaattoreita vuoden 2012 alussa.

Kahden lehden keskusteluja moderoivan tiedotusopin opiskelija Timo-Pekka Heiman mukaan systeemi toimii, kun sopivaisuuden rajoja vetää viestintälainsäädäntöön tutustunut journalisti.

Myös säntillisyys on tarpeen. Moderointivuorossa ollessaan Heima tarkastaa keskustelut kolmen tunnin välein, arkisin aamun puoliyhdeksästä iltakahdeksaan.

– Olen hyväksynyt kovaakin keskustelua. Jos moderaattori menee siitä, missä aita on matalin eli poistaa kaiken vähänkin epäilyttävän, ihmiset menevät keskustelemaan muualle, Heima linjaa.

Työnantajat ovat tyytyväisiä freelancereihin.

– Vaikka moderaattorit ovat talon ulkopuolella, he ovat kiinteässä yhteydessä meihin, Satakunnan Kansan online-toimintojen kehitysjohtaja Inka Partanen sanoo.

Lue lisää verkkokeskustelujen moderoinnista Suomen Lehdistöstä 4/2012.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast