Pieni kurkistus rapakon taakse: 18 prosentilla yli 12-vuotiaista amerikkalaisista on kotona käytettävissään älykaiutin. Vuotta aiemmin luku oli 7 prosenttia. Kasvu on kovempaa kuin matkapuhelimella sen yleistymisen huippuvuosina. Tiedot kertoi tutkimusyhtiö Edison Research keväällä.
Amazonin ja Googlen älykaiuttimet ovat saavuttaneet USA:ssa huimat myyntiluvut.
Kämmenen kokoinen älykaiutin on kuin pieni puheohjattava tietokone, jossa ei ole näyttöä. Sitä voi vaikkapa pyytää soittamaan musiikkia, kertomaan säätiedotuksen – tai lukemaan uutiset.
Uutissisältöjä kuunnellaankin Yhdysvalloissa älykaiuttimien kautta paljon. Isot mediatalot julkaisevat esimerkiksi Amazonin Echo-laitteeseen sopivia uutisia päivittäin.
”Puheohjaus on kehityskulku, jonka kyytiin jokaisen innovatiivisen mediatalon kannattaa hypätä.”
Puheohjaus tulee todennäköisesti olemaan yksi media-alaa lähivuosina mullistava megatrendi myös Suomessa. On hyvin mahdollista, että uutisten kuuntelu kuluttajan haluamalla hetkellä on pian yleinen tapa käyttää mediaa.
Muutamat mediatalot ovatkin meillä jo ryhtyneet tekemään omia kokeilujaan.
Suomen Lehdistön 5/18 megatrendejä käsittelevässä jutussa Valtteri Vartiainen kertoo, millaisia kokemuksia Ilta-Sanomilla on älykaiuttimen kautta kuunneltavasta IS Uutisminuutista. Vartiainen kannustaa sanomalehtiä testaamaan rohkeasti puheohjausta. Se ei edes ole erityisen hankalaa, jos hyödyntää olemassa olevaa tekniikkaa ja esimerkiksi oman talon sisältöjä, kuten radiouutisia.
Puheohjaus on kehityskulku, jonka kyytiin jokaisen innovatiivisen mediatalon kannattaa hypätä ajoissa. Kokeilla, erehtyä ja oppia.
Kannattaa ottaa selvää neljästä muustakin megatrendistä, joita ovat keskustelubotit, virtuaalitodellisuudet, tekoäly ja datalähtöisyys. Niitä hyödyntävistä mediataloista kerrotaan myös jutussamme.
Esimerkiksi VR-teknologian avulla ihmiset pystyvät samaistumaan paremmin muiden kokemuksiin, jopa Syyrian sotaan, kuten Yle Kioskin VR-sisällössä. Hieno tavoite journalismille.