Tilaa Uutiskirje!

Uskallatko kirjoittaa? Kerro sananvapaustapaus!

Näkökulmat

Pasi Kivioja, Sanomalehtien Liiton viestinnästä ja toimituksellisista asioista vastaava johtaja

Seinän takana tuomaroidaan parhaillaan vuoden parhaita paikallislehtiä. Tulokset julkistetaan perinteisillä Paikallislehtipäivillä, jotka järjestetään tänä vuonna Vaasassa marraskuun alussa.

Paikallislehtipäivillä on tänä vuonna yhtenä teemana ”Uskalla kirjoittaa!” Juonnan osion, jossa päätoimittajan vastuuta, Journalistin ohjeita ja sananvapauden rajoja analysoivat käytännön esimerkkien valossa viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

Moni pieni lehti joutuu tasapainoilemaan sananvapauden ja omien sidosryhmiensä miellyttämisen välillä. Joutsan Seudun päätoimittaja Markku Parkkonen kärjisti asian oivallisesti Julkisen sanan neuvoston mediaillassa Jyväskylässä toissa viikolla:

Paikallislehden päätoimittajan on helppo haukkua pääministeriä, mutta paikallisen K-kauppiaan haukkuminen onkin sitten ihan eri asia.

Viime aikojen räikein sananvapaustapaus sattui kesällä Pyhäjärvellä. Sikäläinen kaupunginhallitus pyrki sanelemaan, miten paikallislehden pitäisi kirjoittaa kaupungin asioista ja uhkaili toimitusta jopa potkuilla. Ärisin asiasta Pyhäjärven Sanomissa. Kirjoitukseni voi lukea täältä.

Mitä haluaisit kysyä sananvapaudesta ja päätoimittajan vastuusta Tiilikalta ja Uimoselta? Millaisia ongelmia olet havainnut Journalistin ohjeiden noudattamisessa omassa työssäsi? Kaipaan konkreettisia case-esimerkkejä sananvapauden rajoitusyrityksistä ja asioista, jotka horjuttavat toimittajan rohkeutta toteuttaa tehtäväänsä.

Kysymys on osoitettu erityisesti paikallislehtien väelle, mutta toki muutkin saavat vastata. Laita kommenttina tähän alle tai suoraan mailiini pasi.kivioja(at)sanomalehdet.fi (käsittelen tapauksia nimettömänä).

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast