Tilaa Uutiskirje!

Ulkoasukilpailun tuomarit: konsultti päiväksi viilaamaan

Hufvudstadsbladetin premiääri sai ensimmäisen palkinnon isojen lehtien sarjassa. Raadin arvion mukaan siinä yhdistyvät oivaltava idea ja hieno toteutus. Kuvituksessa on hyödynnetty kekseliäästi Turkin lipun symboleja ja värejä sekä presidentti Erdoganin hahmoa.
Ajankohtaiset

Sanomalehtien kannattaa panostaa hyvään konseptiin. Kun perusulkoasusuunnittelu ja sivupohjat ovat kunnossa, on helpompi tehdä hienoa tasalaatuista jälkeä.

Tämän viestin haluaa lehdille välittää Sanomalehtien Liiton järjestämän sivukilpailun tuomaristo, joka on juuri käynyt läpi 150 kilpailuun lähetettyä sivua ja valinnut niistä parhaat.

– Laatu syntyy siitä, että se on jatkuvaa. Myös viimeistely on tärkeää, sanoo Alma Talentin ulkoasupäällikkö Lars Holm.

Holmin lisäksi tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna freelancergraafikko Hanna Laurikko ja digitaalisen insinööritoimiston Nitorin Principal Designer Björn Heselius. He palkitsivat kolme parasta etusivua ja kolme parasta featuresivua sekä isojen että pienten lehtien sarjassa.

Etenkin pienille lehdille kunnollisen konseptin suunnittelu saattaa olla kynnyskysymys kustannusten takia.

Tuomareiden mukaan ulkoasun parantaminen ei kuitenkaan aina vaadi mittavaa uudistusta: Ulkoasukonsultti voi tulla yhdeksi päiväksi viilaamaan lehteä tekijöiden kanssa. Jo sekin, että oma porukka käy sivuja yhdessä säännöllisesti läpi ja kyseenalaistaa totuttuja käytäntöjä, auttaa monesti.

– Koko viikon sivut kannattaa laittaa seinälle riviin, jotta niistä voidaan oppia, mitä kannattaa tehdä jatkossa ja mitä ei, Björn Heselius vinkkaa.

”Aina kun löytyy hyvä idea, kannattaa vielä huolehtia siitä, että toteutus pysyy selkeänä eikä lähdetä kikkailemaan liikaa. Lukemisen helppous on tärkeä pitää mielessä.”

Tuomariston mukaan myös hyvä ja mietitty idea yhdistää sivukilpailun menestyjiä. Kun aiheen äärelle on pysähdytty kunnolla, on syntynyt oivaltavia ja kauniita kokonaisuuksia. Tehokas pääkuva vangitsee katseen.

– Aina kun löytyy hyvä idea, kannattaa vielä huolehtia siitä, että toteutus pysyy selkeänä eikä lähdetä kikkailemaan liikaa. Lukemisen helppous on tärkeä pitää mielessä, Hanna Laurikko sanoo.

Vaikka parannettavaa on aina, kansainvälisissä ulkoasukilpailuissa mukana olleen Heseliuksen mielestä suomalaisten sanomalehtien tekijät saavat olla ylpeitä itsestään.

­– Monissa pienissäkin lehdissä uskalletaan käyttää rohkeasti kuvia, värejä ja grafiikkaa. Kuvajournalismin laatu Pohjoismaissa on parempi kuin muualla Euroopassa, hän sanoo.

 

Kilpailun tulokset

 

Feature, isot

 1. Sunnuntaisuomalainen 20.3.2016
 2. Turun Sanomat 25.11.2016
 3. Hufvudstadsbladet 31.7.2016

Feature, pienet

 1. Loimaan Lehti 20.8.2016
 2. Valkeakosken Sanomat 5.9.2016
 3. Koillissanomat 17.11.2016

Etusivut, isot

 1. Hufvudstadsbladet, 17.7.2016
 2. Lapin Kansa / Pohjolan Sanomat, viikonvaihdeliite Luppo, 30.1.2016
 3. Kaleva 8.8.2016

Etusivut, pienet

 1. Västra Nyland 3.11.2016
 2. Östnyland 5.11.2016
 3. KMV-lehti 6.10.2016

 

> Katso voittajasivujen kuvat ja arviot täältä.

> Lue lisää voittajasivuista Suomen Lehdistöstä 4/2017.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta