Tilaa Uutiskirje!

Tutustu vuoden parhaisiin paikallislehtiin

Lestijoki
Lestijoki|Kaarina-lehti|Komiat-lehden verkkopalvelu|Tyrvään Sanomat|Kankaanpään Seutu|Sisä-Savo|Kankaanpään Seudun verkkopalvelu|Jämsän Seutu|Valkeakosken Sanomat|Loimaan Lehti|Valkeakosken Sanomien verkkopalvelu|Ålands Tidningen|Nya Åland|Åbo Underrättelser|Ålands Tidningenin verkkopalvelu|Kalajokiseutu
Ajankohtaiset

Vuoden 2012 parhaat paikallislehdet ovat Kalajokiseutu, Tyrvään Sanomat, Jämsän Seutu ja Ålandstidningen.

– Tämänvuotinen kilpailu osoitti, että paikallislehdetkin voivat tuottaa isojen maakuntalehtien veroista koskettavaa ja näyttävää journalismia. Pienen painetun lehden vahvuuksia ovat kekseliäisyys ja läheisyys. Tuomaristo haluaa kilpailun avulla muistuttaa, että verkkopalveluja pitää viimeistään nyt kehittää tosissaan. Lukija kannattaa opettaa klikkaamaan paikallislehden verkkosaittia, kun kylällä palaa tai kolisee, tiivistää päätuomari Mikko Honkala.

 

Kerran viikossa ilmestyvät lehdet

Kalajokiseutu voitti Sanomalehtien Liiton järjestämässä Paikallislehtikilpailussa kerran viikossa ilmestyvien lehtien sarjan. Toiseksi sijoittui Lestijoki ja kolmanneksi Kaarina-lehti. Yksipäiväisten lehtien verkkopalveluiden kilpailun voitti pohjanmaalainen Komiat-lehti.

 

Kalajokiseutu

Kalajokiseutu

Kalajokiseutu

”Ylivoimaisesti paras paikallislehti sarjassaan”. Tasaisen vahva kokonaisuus kaikilla osa-alueilla – sisältö ja muoto tukevat toisiaan. Ammattitaito ja kunnianhimo näkyvät. Vankka tasainen laatu näkyy kaikilla osa-alueilla. Malliesimerkki siitä, miten toimitus on rakentanut kakkosetusivun, kun etusivu on ilmoituksilla.”

 

Lestijoki

Lestijoki

Lestijoki

”Jäsennelty, selkeä, siisti ja huoliteltu kokonaisuus. Kilpailulehdessä on yli 50 ihmistä tunnistettavissa, toimitus lähtee tuuleen ja tuiskuun. Lehden henkilöjuttujen näkökulmissa on lämmintä myötäelämistä, haastateltavan ja lähipiirin voisi joskus ravistella hereille yllättävällä näkö- tai kuvakulmalla.”

 

Kaarina-lehti

Kaarina-lehti

Kaarina-lehti

”Toimituksellinen paraatiaukeama tarjoaa uutiset ja mielipiteet, erityisesti yleisönosasto taitettu ilmavasti ja pirteästi. Premi kaipaa paria koukkua lisää. Näkökulmien valinnassa lehti asettuu lukijan puolelle. Isoimpien uutis- ja puheenaihejuttujen yhteyteen sopisi toimittajan kommentti, joka panisi pitäjän herrat ja narrit järjestykseen.”

 

Komiat-lehden verkkopalvelu

Komiat-lehden verkkopalvelu

Komiat-lehden verkkopalvelu

”Verkkopalvelu nojaa paikallislehtien tapaan yhä painettuun lehteen ja sen sisältöön eli on edelleen ymmärrettävissä tukimediaksi. Komiat-lehden omia verkonomaisia lisäpalveluja Facebook-osio sekä videovälähdykset puheenaiheista ja tapahtumista. Vain muutama uutispäivitys päivän mittaan. Onnittelujen mukana kysymys toimitukselle: mistä itse tarkistatte, minne paloauto meni?”

 

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvät lehdet

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin Tyrvään Sanomat. Toiseksi sijoittui Kankaanpään Seutu ja kolmanneksi Sisä-Savo. Kankaanpään Seudulla oli myös sarjan paras verkkopalvelu.

 

Tyrvään Sanomat

Tyrvään Sanomat

Tyrvään Sanomat

”Oikea paikallis- ja lukulehti. Etusivulta lähtien taattua tyrvislaatua. Etusivun prätkäpääkuvan jujuna kameran laskeminen alas. Kuvakulma tekee otoksen kiinnostavaksi. Isoa manttaalia seuraava lehti tulee liki lukijaa myös sivupäähän painetuilla kulmakunnan nimillä. Hyvääkin voi kehittää: toimituksen kahvipöytäkeskusteluista heruisi mehukkaita toimittajakommentteja lehteen.”

 

Kankaanpään Seutu

Kankaanpään Seutu

Kankaanpään Seutu

”Lehti puolustaa väkevästi aluettaan pahaa ulkomaailmaa vastaan. Toimitus viljelee ahkerasti uutisjutuissakin erilaisia vinjettejä, joilla rohkaistaan ottamaan kantaa ja annetaan menotietoa. 40-sivuisessa järkäleessä paljon luettavaa. Kilpailulehden uutislähtönä valtuuston historiatarina. Lehden lähtöä kannattaisi kirkastaa. Kakkosetusivu palvelisi lukijoita ja toimituksella olisi varma sijoituspaikka vinkeille.”

 

Sisä-Savo

Sisä-Savo

Sisä-Savo

”Pirteän erilainen ja tutustumisen arvoinen lehti. Yksi harvoista paikallislehdistä, joka painaa etu- ja takasivun sekä keskiaukeaman muuta lehteä paremmalle paperille. Laatuvaikutelmaa vahvistaa niin ikään harvinainen ratkaisu eli nimiön sijoittaminen pystyyn. Savolaisen tarinankerronnan pää-äänenkannattaja. Toivottavasti toimituksen journalistinen hanska pitää, kun levikkialueen kunnat tilaavat lehteä mökkiläisille.”

 

Kankaanpään Seudun verkkopalvelu

Kankaanpään Seudun verkkopalvelu

Kankaanpään Seudun verkkopalvelu

”Enemmän kuin painettu lehti. Pyritään päivittämään uutislähtöjä, raati löysi enimmillään 5 saman päivän uutista. Voisiko vanhan kunnon uutissähkeen valjastaa palvelemaan lukijoita? Verkkopalvelussa on muun muassa blogeja, videoita ja gallupeja. Paljon omia verkkoon sopivia palstoja, formaatteja ja sisältöä, joka tekee verkkopalvelusta oman mediansa.”

 

Useampipäiväiset ja 1–9 henkilöä työllistävät lehdet

Vähintään kolme kertaa viikossa ilmestyvien lehtien sarja oli jaettu kahtia lehden toimituksellisen henkilömäärän mukaan. Pienempien (toimituksellista henkilöstöä 1–9) useampipäiväisten lehtien sarjassa voittajaksi valittiin Jämsän Seutu. Tuomarit kehuivat lehden etusivua ja nuorten elämään liittyvää sisältöä. Toiseksi sijoittui Valkeakosken Sanomat ja kolmanneksi Loimaan Lehti. Verkossa voitto meni Valkeakosken Sanomille.

 

Jämsän Seutu

Jämsän Seutu

Jämsän Seutu

”Jämsän Seudussa on sen kuuluisan Jämsän Äijän sijasta silmiinpistävän paljon nuorten elämästä kertovia tarinoita – myös nuorten tekeminä. Etusivu on koko kilpailun komeimpia kattauksia. Syvätty pääkuva on taitettu osittain nimiön päälle. Naisen silmäniloksi kuvan kohteena on pyykkilautavatsainen kehonrakentaja.”

 

Valkeakosken Sanomat

Valkeakosken Sanomat

Valkeakosken Sanomat

”Lehti nostaa omaa rimaansa kunnianhimoisesti yhä korkeammalle. Vahva ja vaikuttava etusivu. Lehti uskaltaa heittäytyä ja kokeilla erilaista kuvakerrontaa, esimerkkinä etusivun pääkuva, jossa ei ollut kaupunginjohtaja tai ministeri vaan sulavaa jäätä. Jopa raadilta kesti hetken ymmärtää, mitä kuvassa oikein oli.”

 

Loimaan Lehti

Loimaan Lehti

Loimaan Lehti

”Loimaan Lehti on raikkaalla tavalla persoonallinen lehti, erityisesti etusivun ansiosta. Etusivun tila on jaettu osastoittain vaakapalkkeihin, jotka lukija oppii tunnistamaan. Tila joustaa sen mukaan, minkä osaston juttu nousee etusivulle. Kannattaa tutustua.”

 

Valkeakosken Sanomien verkkopalvelu

Valkeakosken Sanomien verkkopalvelu

Valkeakosken Sanomien verkkopalvelu

”Valkeakosken Sanomien toimitus pyrkii päivittämään ykkösuutista tai isoa puheenaihetta säännöllisesti. Facebook-ryhmässä yli 1.300 tykkääjää. Lukijayhteisö käy Facebookissa aktiivisesti keskustelua uutisaiheista.”

 

Useampipäiväiset ja yli 9 henkilöä työllistävät lehdet

Yli 9 henkilöä työllistävien useampipäiväisten lehtien sarjan voittaja oli Ahvenanmaalla ilmestyvä Ålandstidningen. Tuomarit pitivät lehteä tasaisen vahvana sekä sisällön että muodon laatumittareilla. Kakkoseksi sijoittui Nya Åland ja kolmanneksi Åbo Underrättelser. Paras verkkopalvelu oli Ålandstidningenillä.

 

Ålandstidningen

Ålandstidningen

Ålandstidningen

”Ahvenanmaan kova lehtikilpailu hemmottelee lukijoita hyvillä lehdillä. Tämän vuoden voittajaksi selvisi täpärääkin täpärämmin Ålandstidningen ohi rakkaan kilpasiskon. Voittaja jouduttiin ratkaisemaan käytännössä varapatruunoilla.  Ålandstidningen oli raadin mielestä tasaisen vahva sekä sisällön että muodon laatumittareilla. ”

 

Nya Åland

Nya Åland

Nya Åland

”Ahvenanmaan lehtien vahva oma uutistuottamisen kulttuuri näkyy myös Nya Ålandin lopputuloksessa sitä kuuluisaa etunojaa myöten. Nya Ålandin pääjuttu vastaa kysymykseen, mitä tapahtuu huomenna – ja myös taustoittaa huomisen uutisen jo tänään.”

 

Åbo Underrättelser

Åbo Underrättelser

Åbo Underrättelser

”Mannermaan perinteikäs ruotsinkielinen lehti antaa etusivulta lähtien runsaan ja monipuolisen vaikutelman. Lehti näkee asemansa maantieteellistä levikkialuettaan laajempana, siitä esimerkkinä paikallislehdille harvinainen ulkomaanosasto. Åbo Underrättelser edustaa kunniakasta sanomalehtiperinnettä. Lehden perustajaisät tuskin osasivat ajatella vuonna 1824, että lehden takasivulla julkaistaan vuonna 2012 tv-ohjelmia.”

 

Ålandstidningenin verkkopalvelu

Ålandstidningenin verkkopalvelu

Ålandstidningenin verkkopalvelu

”Journalismilla, visuaalisuudella ja käytettävyydellä sarjansa vahvin verkkopalvelu, on käytössä sitten pöytään pultattu tietokone tai mukana kulkeva surffplatta eli surffilauta eli tabletti. Ålandstidningenin verkkopalvelun kirsikkana kakun päällä livelähetyspalvelu.”

 

Lue lisää parhaista paikallislehdistä Suomen Lehdistön numerosta 11/2012.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast