Sulje

Turun Sanomat perusti kaupunkilehden: ”Näyte osaamisesta ei-tilaajille”

uusi tuote

Marraskuussa aloittaneen lehden journalistinen sisältö on hyperpaikallista ja pääosin ilmaiseksi saatavilla myös TS.fi:ssä.

Turun Sanomat on marraskuusta saakka toimittanut myös kaupunkilehteä, jota jaetaan osaan ei-tilaajatalouksista Turussa ja sen ympäristökunnissa.

Broadsheet-kokoinen TS Kaupunki koostuu hyperpaikallisesta sisällöstä, joka on pääosin ilmaiseksi luettavissa myös Turun Sanomien verkkosivuilla.

Uusi lehti ilmestyy torstaisin, ja sen jakelumäärä on ainakin aluksi joitakin kymmeniä tuhansia. Kaikki Turun Sanomien levikkialueen noin 300 000 taloutta kattavasta peittojakelusta ei siis ole kyse, mutta tuote lisää silti alueellaan lehden tavoittavuutta.

– Juju on juuri se, että TS Kaupunki kasvattaa peittoja tietyillä alueilla, mediamyynnin johtaja Katja Hägg sanoo.

Hänen mukaansa uusi lehti ja etenkin sen yhdistelmä kantalehden kanssa on herättänyt kiinnostusat ilmoittajissa.

Nämä ovat pieniä ja paikallisia juttuja, jotka eivät ehkä ylitä uutiskynnystä paperisessa lehdessä. Lukija kyllä huomaa, ettei TS Kaupungissa ole samaa sisältöä kuin kantalehdessä.

Myös levikkimyynnille uusi lehti on mahdollisuus.

– Brändinä tavoitamme niitäkin, joille ei tule Turun Sanomia. Lehdessä on myös levikkimarkkinoinnin mainontaa, Turun Sanomien lukijamarkkinoinnin johtaja Tiina Okko sanoo.

– TS Kaupunki on näyte meidän osaamisestamme. En näe uhkana, että joku siirtyy 7-päiväisestä lehdestä huomattavasti pienempään julkaisuun, Okko lisää.

Vastaavan päätoimittajan Kari Vainion mukaan TS Kaupungin idea on samantyyppinen kuin Helsingin Sanomien tuottaman kaupunkilehden HS Mestan.

Vainion arvion mukaan kaupunkilehden tekemiseen menee pari henkilötyöpäivää viikossa. Lehden on koonnut toimittaja ja graafikko. Noin kahdestakymmenestä sivusta kuusi on toimituksellista aineistoa ja loput ilmoituksia.

Turun Sanomilla on ollut jo pitkään käytössään lentävä reportteri, jonka tuottamia sisältöjä julkaistaan TS Kaupungissa. Lentävä reportteri on kiertävissä vuoroissa pyörivä toimittaja, joka kulkee Turun keskustassa ja tekee pieniä juttuja ja videoita verkkoon siitä, mitä kaupungilla tapahtuu.

– Nämä ovat pieniä ja paikallisia juttuja, jotka eivät ehkä ylitä uutiskynnystä paperisessa lehdessä. Lukija kyllä huomaa, ettei TS Kaupungissa ole samaa sisältöä kuin kantalehdessä, Vainio sanoo.

Miksi uudelle lehdelle valittiin kooksi broadsheet? Kertooko se laajemminkin Turun Sanomien formaattiaikeista?

– Broadsheet on luonnollinen koko tällaiselle lehdelle, koska päälehtikin on samassa formaatissa. Ei valintaan sisälly mitään kannanottoa suuntaan eikä toiseen. Ei meillä tosin ole suunnitelmia lähteä lehden formaattia muuttamaankaan.

Kommentit

1.2 Kaupunkilehdessä oli juttu joogasta. Kuva oli taas niin harhaanjohtava kuin olla voi. Ei saisi johdattaa harhaan lukijoita. Ei tuollaista asentoa tehdä joogaharjoituksissa. Jos joku kymmenestätuhannesta tuohon taipuu niin se sellaisella brassailla. Olen joogannut ja ohjaan edelleen vuodesta 1977. Tuhansia oppilaita ohjannut joten tiedän mistä puhun.
Miksi toimittajat haluavat aina jotain pysäyttävää? Olen huomannut myös hastattelutilanteissa että minulta halutaan lausuntoja joissa olisi sensaatiota. Tapanani on sanoa ettätoimittajan velvollisuus on olla asiallinen, hupijutut erikseen.

Olisi korjaamisen paikka

Sirkka Rantanen

Miksi se teidän kaupunki lehti ei ole luettavissa digi muodossa? Ei sitä tänne Sauvon Karunaan ainakaan tule paperisena! Nyt juuri lähetin kuvia, kun luulin että näen sen mutta näin ei ollutkaan! Pettymys!

Leila Salokoski-Tallqvist

Kiitos Turun Sanomien etulehdessä olleen kestotilaajan sanaristikon täyttä-
neen palkinnosta.

Yrjö E.Mattila